Το πρώτο χρυσό στους Ολυμπιακούς
Το βράδυ της Τετάρτης έγινε στο Παρίσι και στο Saint Denis ο τελικός των 200μ. των γυναικών στο στίβο.
21 δευτερόλεπτα και 83 εκατοστά μετά την πιστολιά της εκκίνησης η Αμερικανίδα Gabby (Gabrielle) Thomas ήταν αυτή που πέρασε πρώτη, και με διαφορά, τη γραμμή του τερματισμού φτάνοντας στην ύψιστη διάκριση της καριέρας της.
Όχι, βέβαια, ότι έως τώρα έχει πετύχει λίγα. Στην περασμένη διοργάνωση στο Τόκιο το 2021 είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο και πάλι στα 200μ., ενώ πέρυσι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου.
Επιπλέον, έχει ένα ακόμα ασημένιο ολυμπιακό μετάλλιο με την ομάδα σκυταλοδρομίας 4×100μ. της χώρας, της και ένα χρυσό σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με την ίδια ομάδα.
Οι σπουδές
Αυτό που κάνει την λυγερόκορμη Αμερικανίδα σπρίντερ, όμως να ξεχωρίζει, πέρα από το απλωτό και γρήγορο τρέξιμο της, είναι οι επιλογές της. Γεννημένη στην Ατλάντα τη χρονιά των Ολυμπιακών, το 1996, κάτι που φάνηκε να είναι σημαδιακό, από Αμερικανίδα μητέρα και Τζαμαϊκανό πατέρα – αν και μεγάλωσε μόνο με τη μητέρα της και τον δίδυμο αδερφό της – ασχολήθηκε με πολλά σπορ ώσπου κατέληξε στο στίβο εμπνευσμένη από την κορυφαία, Alyson Felix.
Οι διακρίσεις στον αθλητισμό, όμως, δεν της αρκούσαν, κι έτσι στα 18 της μπήκε στο Harvard για να σπουδάσει Νευροβιολογία και δημόσια υγεία, ενώ έκανε και μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στην επιδημιολογία. Παράλληλα διακρινόταν στους κολλεγιακούς αγώνες στίβου έχοντας κατακτήσει 22 τίτλους στα πρωταθλήματα NCAA (για ερασιτέχνες αθλητές και αθλήτριες).
Πλέον προπονείται εντατικά, αφού είναι επαγγελματίας δρομέας, όμως το μυστικό της επιτυχίας της, όπως παραδέχεται η ίδια είναι ότι δεν ασχολείται αποκλειστικά με αυτό. Μετά την καθημερινή της προπόνηση εργάζεται εθελοντικά στην κλινική Volunteer Healthcare Clinic παρέχοντας υπηρεσίες υγείας σε ανθρώπους που δεν έχουν ασφάλιση (κάτι αρκετά συχνό στις ΗΠΑ). Επιθυμία της αλλά και απώτερος της στόχος της, άλλωστε είναι η εξάλειψη της ανισότητας στο σύστημα υγείας. “Το να έχω και κάτι άλλο να συγκεντρώνομαι και να ασχολούμαι με βοηθά σημαντικά και στο να προπονούμαι καλύτερα” είπε κάποια στιγμή η ίδια.
Κι όλα αυτά τη στιγμή που το 2021, λίγο πριν τους αγώνες στο Τόκιο, πέρασε τη δική της περιπέτεια εμφανίζοντας έναν όγκο στο συκώτι που τελικώς αποδείχθηκε καλοήθης.
Πλέον, και μετά τη νίκη της πριν από μερικά βράδια έχει γίνει παγκόσμιο σύμβολο – και ευτυχώς – όχι μόνο για το χρυσό της μετάλλιο. Χωρίς να έχει κάτι περισσότερο ή λιγότερο από οποιονδήποτε άλλο ή άλλη ολυμπιονίκη, με τις επιλογές της, τη διάθεσή της και τον τρόπο ζωής της μας κάνει να χαμογελάμε, να εμπνεόμαστε και να ελπίζουμε για κάτι καλύτερο για τους εαυτούς μας, αλλά και για τα παιδιά που την παρακολουθούν.