Ο δρομέας Κώστας Τσαγκαράκης για τον 40ο Αγώνα Δρόμου Θυσίας Διστόμου

Οι συμμετοχές του Α.Γ.Σ. «ΑΝΑΤΟΛΗ» Ν. Ιωνίας

Share

Ακολουθεί το κείμενο του δρομεά Κώστα Τσαγκαράκη για τον 40ο Αγώνα Δρόμου Θυσίας Διστόμου και τις συμμετοχές του Α.Γ.Σ. «ΑΝΑΤΟΛΗ» Ν. Ιωνίας.


Την Κυριακή 2 Ιουνίου 2024 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία ο 40ός ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΘΥΣΙΑΣ του Διστόμου. Η διοργάνωση ανήκει στο Δήμο Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας, με την τεχνική υποστήριξη της Γραμματείας του Ανωτάτου Συμβουλίου Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΑΕΔ), με τη συνδρομή της Αθλητικής & Ψυχαγωγικής Λέσχης ΜΕΔΕΩΝ.

Αποτελεί αγώνα ΜΝΗΜΗΣ στη θυσία των σφαγιασθέντων από τους Γερμανούς στις 10 Ιουνίου του 1944.

Ιστορικά αναφέρουμε ότι ο αγώνας αυτός διοργανώθηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 1985 με πρωτοβουλία και οργανωτική υποστήριξη του ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ (και πρώτου αθλητικού συλλόγου του Λαϊκού Μαζικού Αθλητισμού, βραβευθέντος από την ακαδημία Αθηνών), του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Αθήνας, του Πανελληνίως γνωστού Σ.Δ.Υ.Α. και τη συνδρομή του Δήμου Διστόμου.Έκτοτε τη διοργάνωση ανέλαβε ο Δήμος Διστόμου.

Τα τελευταία χρόνια την Τεχνική υποστήριξη έχει αναλάβει ο Α.Σ.Α.Ε.Δ. Στη φετινή διοργάνωση ήταν παρών ο Διευθυντής του Α.Σ.Α.Ε.Δ. κ. ΣΠΥΡΟΣ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΣ (ο κάτοχος μέχρι και σήμερα δύο μεγάλων Πανελλήνιων επιδόσεων: του Μαραθωνίου και των 10.000 μ.), με επιτελείο του Α.Σ.Α.Ε.Δ. Ο κ. Ανδριόπουλος απηύθυνε χαιρετισμό και ευχαριστίες προς όλους τους δρομείς.

Η εκκίνηση του αγώνα γίνεται κάθε χρόνο από τον Καρακόλιθο, μία επίσης ιστορική τοποθεσία, (όπου οι Γερμανοί κατακτητές σφαγίασαν 134 Έλληνες πατριώτες στις 25 Απριλίου του 1944) και ο τερματισμός στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης του Διστόμου.

Η διαδρομή απλώνεται επάνω στον εθνικό δρόμο Διστόμου – Λιβαδειάς. Είναι 11.200 μ. και έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις πιο δύσκολες διαδρομές, λόγω της παρατεταμένης ανηφορικής κλίσης και λόγω της εποχής, κατά την οποία οι θερμοκρασίες είναι υψηλές.

Στην αφετηρία του αγώνα ο Δήμαρχος Διστόμου κ. Σταθάς απηύθυνε χαιρετισμό, ευχαριστώντας τους δρομείς, οι οποίοι για μία ακόμη χρονιά τιμούν τον αγώνα. Αναφέρθηκε στη θηριωδία και ομαδική σφαγή από τους Γερμανούς όλων των κατοίκων του Διστόμου, επικεντρώνοντας την ομιλία του στις διεκδικήσεις του Ελληνικού Δημοσίου, οι οποίες έχουν παραμείνει χωρίς αποτέλεσμα.

Την υπόσχεση του αθλητή απήγγειλε ο γνωστός υπερμαραθωνοδρόμος και κάτοχος πολλών επιδόσεων στους δρόμους μεγάλων αποστάσεων ΠΑΥΛΟΣ ΜΑΣΔΕΚΗΣ. Τηρήθηκε «ενός λεπτού σιγή» και δόθηκε η εκκίνηση από το Δήμαρχο.

Τερμάτισαν στην Πλατεία του Διστόμου, την Πλατεία της Εθνικής Αντίστασης, 140 δρομείς.

Του αγώνα των 11.200 μ. προηγήθηκε αγώνας 1.100 μ. για μικρά παιδιά, από το λόφο του Μαυσωλείου του Διστόμου και αγώνας 500 μ. για Α. με Α., μέχρι την Πλατεία του Διστόμου.

Όλοι οι δρομείς που έλαβαν μέρος και τερμάτισαν έλαβαν το αναμνηστικό μετάλλιο της διοργάνωσης. Επί πλέον οι διοργανωτές προσέφεραν σε όλους ένα αναψυκτικό, μία μπανάνα και ένα μπουκαλάκι νερό.

Ιδιαίτερη απονομή έγινε στους ΔΥΟ τυφλούς Μαραθωνοδρόμους (που συμμετείχαν το 2004 στο Μαραθώνιο, στους Παρολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας), το  Στέργιο Σιούτη και το συνοδό του Νίκο Μπουνιαλέτο (μέλος του Δ.Σ. του Σ.Δ.Υ.Α), και το Νίκο Τσατσακλά και τους συνοδούς του Γιώργο Αρβανίτη και Γεωργία Λαμπροπούλου.

Ομαδική συμμετοχή, όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια, είχε ο ιστορικός ΣΔΥΑ, που είχε ναυλώσει πούλμαν για το σκοπό αυτό. Παρούσα η Πρόεδρος του Σ.Δ.Υ.Α. κ. Ελένη Μπερτσάτου, καθώς και αρκετά μέλη του Δ.Σ. (κ. Τούτουζα κ. Μπουνιαλέτος)

Μετά τις απονομές πλήθος δρομέων ανέβηκε στο Μαυσωλείο του Διστόμου. Παρών και πάλι ο Δήμαρχος κ. Σταθάς, ο οποίος ενημέρωσε τους δρομείς για το οστεοφυλάκιο του Μαυσωλείου, (στο οποίο φυλάσσονται τα κρανία των σφαγιασθέντων), καθώς τους δικαστικούς αγώνες των θυμάτων κατά της γερμανικής θηριωδίας. Ακολούθως έγινε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο: από τον εκπρόσωπο του Δήμου Ιλίου (και μέλος του Σ.Δ.Υ.Α.) κ. Γιάννη Κοίλη, από το Σύλλογο Αθλουμένων και Φίλων του Άλσους Νέας Σμύρνης (Σ.Α.Φ.Α.Ν.Σ.) και το Σύλλογο Δρομέων Υγείας Αθήνας (Σ.Δ.Υ.Α.).

Στο Μνημείο υπάρχουν μαρμάρινες πλάκες στις οποίες αναγράφονται τα ονοματεπώνυμα των σφαγιασθέντων, πλάι από τα οποία αναγράφεται η ηλικία εκάστου. Εκεί διαβάσαμε τις ηλικίες των σφαγιασθέντων (μέχρι και τριών μηνών βρέφος σφαγιάσθηκε, αλλά και μωρό το οποίο θήλαζε). Διαβάσαμε τα ονοματεπώνυμα των συγγενών του κ. Δημάρχου, του αθλητή μας Παύλου Μπασδέκη και άλλων οικογενειών του Διστόμου, που ξεκληρίστηκαν εκείνη τη αποφράδα ημέρα στις 10 Ιουνίου του 1944.

Μετά την κατάθεση των στεφάνων το πούλμαν με τους δρομείς του Σ.Δ.Υ.Α. κατευθύνθηκε («κατά το έθιμο»), στη Λιβαδειά, στην «Κρύα», όπου απόλαυσαν φαγητά, αναψυκτικά, τα πλατάνια και τους πανέμορφους καταρράκτες, που ρέουν ασταμάτητα.

Έτσι ολοκληρώθηκε και αυτή τη χρονιά «το προσκύνημα» στο Δίστομο, με την ομόφωνη υπόσχεση όλων, ότι και τις επόμενες χρονιές θα είναι πάλι όλοι παρόντες.

Στους αγώνες μετείχαν και (φυσικά) τερμάτισαν αρκετοί δρομείς, μέλη του Α.Γ.Σ. «ΑΝΑΤΟΛΗ» Ν. Ιωνίας, αθλούμενοι του Δημοτικού Σταδίου και μετέχοντες στους αγώνες δρόμου του Δήμου Ν. Ιωνίας.

Αναφέρουμε πιο κάτω τα ονοματεπώνυμά τους:

Σιούτης Στέργιος τυφλός Μαραθωνοδρόμος (μέλος της ΑΝΑΤΟΛΗΣ), με συνοδό του το μέλος του ΣΔΥΑ Μπουνιαλέτο Νίκο, σε χρόνο 1:03.09, η πρωταθλήτρια του Μαραθωνίου Πουλημένου Μάγδα, σε χρόνο 1.04.45, η Γιαριμίδου Όλγα (μέλος της ΑΝΑΤΟΛΗΣ) σε 1:12.29, η Καραντάνη Σοφία (μέλος της ΑΝΑΤΟΛΗΣ) σε 1:13.01, ο υπερμαραθωνοδρόμος Μπασδέκης Παύλος σε 1:14.49, τα αδέλφια: Λιόφαγος Δαμιανός σε 1:16.21 και Λιόφαγος Εμμανουήλ σε 1:19.08, o Δημόπουλος Κυριάκος σε 1:1945, ο Προμπονάς Γιώργος σε 1:22.35, ο Ραπτοδήμος Νίκος σε 1:28.10, ο τυφλός Μαραθωνοδρόμος Τσατσακλάς Νίκος με συνοδούς του: το Γιώργο Αρβανίτη (μέλος του Σ.Δ.Υ.Α.) και τη Λαμπροπούλου Γεωργία σε 1:36.29, ο Μητρόπουλος Γιώργος (ιδρυτικό μέλος του Σ.Δ.Υ.Α.) σε 1:36.58, η Τούτουζα Μαρίνα (Αντιπρόεδρος του Σ.Δ.Υ.Α.) σε 1:41.04, ο Αγιομαυρίτης Λευτέρης (μέλος της ΑΝΑΤΟΛΗΣ) σε 1:42.42, ο Τσαγκαράκης Κώστας (μέλος της ΑΝΑΤΟΛΗΣ και ιδρυτικό μέλος του Σ.Δ.Υ.Α.) σε 1:42.43, ο Σκευοφύλακας Ηλίας σε 1:57.31. Στον αγώνα των 1.100 μ. παιδιών έλαβαν μέρος και τερμάτισαν οι μικρές αθλήτριες της ΑΝΑΤΟΛΗΣ: Αγιομαυρίτη  Χριστίνα και Δημητρίου Ιωάννα, οι οποίες ενθουσιάστηκαν από τη συμμετοχή τους στον αγώνα και στην εν γένει διοργάνωση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο 16χρονος σπρίντερ Gout Gout
Το νέο φαινόμενο στα σπριντ
SNF RUN: 2025 FIRST RUN - Οι εγγραφές ξεκίνησαν!
Ο αγώνας του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος επιστρέφει και φέτος
Aιμοδοσία «Εμείς οι δρομείς» -  Δεκέμβριος 2024
Την Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου η δράση – Δείτε τις πληροφορίες
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο