Γιατί η νίκη του Kelvin Kiptum στο Λονδίνο είναι πολύ σημαντική!

5 λόγοι γιατί ο Kiptum αλλάζει την ιστορία

Share

Την Κυριακή είδαμε έναν από τους καλύτερους Μαραθώνιους του Λονδίνου, μίας διοργάνωσης που έχει προσφέρει πολλά στην ιστορία και στην εξέλιξη του αγωνίσματος.

Μην ξεχνάμε, από τους δρόμους της βρετανικής πρωτεύουσας έχουν περάσει κορυφαίοι δρομείς (Eliud Kipchoge, Kenenisa Bekele, Martin Lel και τόσοι άλλοι στους άνδρες και Mary Keitany, Paula Radcliffe κ.ά στις γυναίκες) κι έχουν γράψει τη δική τους ιστορία τόσο σε θέμα επιδόσεων όσο και θεάματος.

Ο μεγάλος νικητής της φετινής 43ης διοργάνωσης, λοιπόν, ο 23χρονος Kelvin Kiptum φαίνεται να ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο και μάλιστα με επιβλητικό τρόπο στο αγαπημένο μας αγώνισμα των 42,195μ.

Πάμε, λοιπόν, να δούμε, όχι έναν, αλλά πέντε λόγους που αναδεικνύουν τη νίκη του Kelvin Kiptum στον TCS London Marathon ως ιδιαίτερα εντυπωσιακή και μαρτυρούν ότι ίσως παίξει το δικό της ρόλο στην εξέλιξη του αγωνίσματος!

  1. Δύο στα δύο (και στο 01). Στο Λονδίνο ο Kiptum έκανε το δύο στα δύο καθώς σε ισάριθμους αγώνες Μαραθωνίου που είχε συμμετάσχει κατέκτησε την πρώτη θέση πετυχαίνοντας μάλιστα επίδοση στο 2:01, και μάλιστα μέσα σε διάστημα πέντε μηνών Θυμίζουμε στην Βαλένθια τον περασμένο Δεκέμβριο είχε γίνει ο πιο γρήγορος πρωτάρης με 2:01:53!
  2. Φανατικός negative splitter. Σε μία μέρα που ο καιρός δεν ήταν και ο καλύτερος και που πολλοί άλλοι κορυφαίοι δρομείς αναγκάστηκαν να ρίξουν ρυθμό στο δεύτερο μισό, ο Kiptum έτρεξε τον πιο γρήγορο δεύτερo ημιμαραθώνιο που έχει γίνει ποτέ σε Μαραθώνιο με 59:45! To πεντάρι του δε, από τα 30 στα 35 πήγε 13:49! Μάλιστα και στην Βαλένθια είχε ακολουθήσει την τακτική του αρνητικού περάσματος όταν είχε καλύψει το δεύτερο μισό σε 1:00:15! Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να βάλει σε σκέψεις όλους τους μαραθωνοδρόμους, με επιδόσεις από τις δύο έως τις.. έξι ώρες!
  3. Eίχε πολλές δυνάμεις στο τέλος. Έχοντας διαλύσει τον συναγωνισμό και πατήσει το γκάζι από το 21οχλμ. κι έπειτα, θα περίμενε κανείς ότι τα τελευταία μέτρα του αγώνα θα είχε μία μικρή πτώση του ρυθμού. Ωστόσο, ο νεαρός Κενυάτης, όχι μόνο δεν έκοψε, αλλά επιτάχυνε κι άλλο δείχνοντας πως αν χρειαζόταν θα μπορούσε να πιέσει κι άλλο το ρυθμό…
  4. Είναι μόλις 23,5 ετών! Γεννημένος το 1999 (και μάλιστα 2 Δεκεμβρίου) κατάφερε στα 23 του να τρέξει (δύο φορές) σε 2:01. Οι άλλοι δύο δρομείς που το έχουν καταφέρει, ο Eliud Kipchoge και ο Kenenisa Bekele, δηλαδή, έφτασαν σε αυτές τις επιδόσεις σε πολύ μεγαλύτερη ηλικία. O Εliud το 2018 που το πέτυχε για πρώτη φορά ήταν 34, ενώ ο Kenenisa όταν το 2019 έτρεξε 2:01:40 ήταν 37! Ακόμα, όμως και οι πιο “αργοί” όσοι, δηλαδή, έχουν τρέξει την απόσταση σε 2:02 ήταν μεγαλύτεροι: Ο Birhanu Legese το 2019 έτρεξε 2:02:48 και ήταν 25, ο Mosinet Geramew το 2019 ήταν 27 όταν έτρεξε σε 2:02:55, ο Dennis Kimmeto είχε κλείσει τα 30 όταν το 2014 ήταν ο πρώτος που έσπαγε το φράγμα του 2:03, ενώ ο Titus Ekiru ήταν 29 Μαΐων όταν κέρδιζε στο Μιλάνο με 2:02:57!
  5. Γιατί ο Eliud δεν είναι πια μόνος: Με ένα παγκόσμιο ρεκόρ, δύο χρυσά ολυμπιακά μετάλλια, 10 νίκες σε Major Marathons και τόσα ακόμα επιτεύγματα, ο Eliud Kipchoge δείχνει να μην απειλείται από το θρόνο του καλύτερου μαραθωνοδρόμου (ακόμα κι αν στην Βοστόνη έμεινε στην έκτη θέση την περασμένη εβδομάδα). Ωστόσο, ο Kiptum με τη σταθερότητά του και το πλούσιο ταλέντο του – και βάσει της χθεσινής του επίδοσης – δείχνει ότι διαθέτει όλα τα φόντα ώστε να εκθρονίσει τον Eliud, “κλέβοντας” του πολύ σύντομα το Παγκόσμιο ρεκόρ. Άλλωστε, ακόμα και χθες πολλοί υποστήριξαν ότι αν βρισκόταν σε μία καλύτερη διαδρομή π.χ. Βερολίνο με λίγο καλύτερες συνθήκες, ίσως και να το είχε ήδη σπάσει…

Δείτε τις επιδόσεις στο Λονδίνο, στην Βιέννη, στο Αμβούργο, στην Ζυρίχη, στην Κρακοβία και στο Βελιγράδι.

του Βασίλη Παπαϊωάννου
Αρχισυντάκτη RUNNER Magazine, runnermagazine.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φορμάρισμα για Ημιμαραθώνιο
Χρυσές συμβουλές για να φτάσετε το 100% στον αγώνα
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο