Δικαίωση για τον Peter Bol, αρνητικός τελικά σε ντόπινγκ στο δεύτερο δείγμα

Ανατροπή στην υπόθεση του Bol, οι ομοιότητες με ελληνική υπόθεση

Share
O Peter Bol

O Peter Bol τα τελευταία χρόνια έχει εντυπωσιάσει με τις επιδόσεις του στα 800μ. Ο 28χρονος γεννημένος στο Σουδάν, Αυστραλός, το 2022 σημείωσε 1:44.00 στο αγώνισμα των δύο στροφών, ενώ ήταν 2ος στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες.

Αναμφίβολα μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας του ήταν το 2021 και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο όπου είχε καταλάβει την 4η θέση χάνοντας για λίγο το μετάλλιο.

Ωστόσο, πριν από έναν περίπου μήνα πήγε να χάσει και… την Γη κάτω από τα πόδια του καθώς ανακοινώθηκε πως είχε βγει θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ που είχε πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο.

Η υπόθεση στη συνέχεια περιλάμβανε μία μεγάλη ανατροπή καθώς τελικά ο Αυστραλός δρομέας αθωώθηκε αφού το δεύτερο δείγμα ήταν αρνητικό, σε αντίθεση με το πρώτο που ήταν θετικό σε απαγορευμένη ουσία.

Να πούμε εδώ πως κατά τον έλεγχο ντόπινγκ συλλέγονται δύο δείγματα, αρχικά ανοίγει το ένα κι εφόσον βγει θετικό δίνεται η δυνατότητα στον αθλητή να ζητήσει να ανοιχθεί και το δεύτερο ώστε να ερευνηθεί το ενδεχόμενο λάθους.

Ο Bol όλη αυτήν την περίοδο πάλεψε αρκετά για την αθώωσή του υποστηρίζοντας πως δεν είχε κάνει κάτι παράνομο. Μάλιστα, είχε προσφέρει οικειοθελώς τον υπολογιστή, το κινητό και το τάμπλετ του στην υπηρεσία Sport Integrity της Αυστραλίας για να ερευνηθούν. Επιπλέον, πλήρωσε το ποσό των 1200 δολαρίων που απαιτείται για να ανοιχθεί το δεύτερο δείγμα που τελικά τον… αθώωσε!

Οι Νορβηγοί επιστήμονες που είχαν αναλάβει την υπόθεση ως εμπειρογνώμονες υποστήριξαν πως θα πρέπει να αναθεωρηθεί ο τρόπος που η World Anti-Doping Agency κάνει τους ελέγχους για ερυθροποιητίνη (με αυτήν την ουσία είχε πιαστεί ο Bol) καθώς υπάρχουν κάποιες “υποκειμενικές” διαδικασίες και αξιολογήσεις.

Όπως και να έχει ο Bol γλύτωσε τον τετραετή αποκλεισμό και πλέον μπορεί να λάβει μέρος κανονικά στους αγώνες.

Δείτε το ποστ του Αυστραλού στο twitter

Η ομοιότητα με την υπόθεση του Έλληνα πρωταθλητή

Κι όλα αυτά ενώ η συγκεκριμένη υπόθεση μοιάζει σε μεγάλο βαθμό με αυτή του Έλληνα πρωταθλητή, ο οποίος μάλιστα έχει ζητήσει κι αυτός να ανοιχθεί το δεύτερο δείγμα, χωρίς να έχουν γίνει όμως γνωστά τα αποτελέσματα. Αναμένουμε, λοιπόν!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο