Olympus Marathon 2023 – Οι κανονισμοί

Ξεκινούν στις 23 Ιανουαρίου οι εγγραφές για τον αγώνα

Share
Ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος στον Olympus Marathon 2021
ΦΩΤΟ: GO Experience

Την Δευτέρα 23 Ιανουαρίου ξεκινούν οι εγγραφές για τον Olympus Marathon 2023, όπως γίνεται κάθε χρόνο, την ημέρα που η Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου Ολύμπου εορτάζει την εορτή του Αγίου Διονυσίου. Ο αγώνας έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 24 Ιουνίου με εκκίνηση από το αρχαιολογικό χώρο στο Δίον και τερματισμό στο Λιτόχωρο.

Υπενθυμίζουμε ότι από πέρυσι η διαδρομή είναι τροποποιημένη λόγω του χαρακτηρισμού νέων περιοχών του Ολύμπου ως προστατευόμενες.

Εκτός από τον Olympus Marathon 43χλμ. θα διεξαχθούν οι αγώνες:
Ultra 71χλμ., Κόψη των Αετών 12,5χλμ,. Melindra 5χλμ., αγώνας Vertical και αγώνες για παιδιά.

Ακολουθούν οι κανονισμοί για τον Olympus Marathon 2023

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

Σε συνεργασία με το Δήμο Δίου-Ολύμπου και την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, διοργανώνουν το 19ο Olympus Marathon, διεθνή αγώνα ορεινού τρεξίματος στον Όλυμπο το Σάββατο 24 Ιουνίου 2023.

1. ΓΕΝΙΚΑ

Ο Olympus Marathon είναι αγώνας ορεινού τρεξίματος στον Όλυμπο, οποίος έχει απόσταση 43km και θετική υψομετρική διαφορά 3350m. Ο αγώνας πραγματοποιείται το τελευταίο Σάββατο του Ιουνίου κάθε χρόνο με εκκίνηση από το Αρχαιολογικό Χώρο στο Δίον στις 06:05, με την ανατολή του ηλίου, και τερματίζει στο Λιτόχωρο.

Χρονικό όριο: 10 ώρες.

2. ΟΡΟΙ

Στους κανονισμούς που απαριθμούνται πιο κάτω, οι λέξεις που σημειώνονται εδώ αναφέρονται σε συγκεκριμένους όρους:

  • ΑΓΩΝΑΣ στον Olympus Marathon
  • ΑΘΛΗΤΕΣ στους αγωνιζόμενους, αυτούς δηλαδή που νόμιμα έχουν εγγραφεί και συμμετέχουν στον αγώνα
  • ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ, στο Διοικητικό Συμβούλιο του Olympus Marathon
  • ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ στην Οργανωτική Επιτροπή που είναι υπεύθυνη για την εκτέλεση του αγώνα και λαμβάνει τις αποφάσεις.
3. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Άνδρες και γυναίκες άνω των 18 ετών δικαιούνται να συμμετάσχουν στον αγώνα με την προϋπόθεση ότι έχουν τερματίσει την τελευταία τριετία (απο 01/01/2020 έως το τέλος των εγγράφων) σε τουλάχιστον 2 αγώνες ορεινού τρεξίματος ο καθένας απόστασης 20χλμ με υψομετρική διαφορά 1000μ ή μεγαλύτερη, ή 1 αγώνα ορεινού τρεξίματος απόστασης 35χλμ με υψομετρική διαφορά 2200μ και άνω.

4. ΕΓΓΡΑΦΕΣ

Οι εγγραφές ανοίγουν στις 23 Ιανουαρίου κάθε χρόνο, την ημέρα που η Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου Ολύμπου εορτάζει την εορτή του Αγίου Διονυσίου.

Μόνο ατομικές εγγραφές είναι δυνατές. Οι αθλητές πρέπει να παρέχουν τα προσωπικά τους δεδομένα καθώς και τις ακόλουθες πληροφορίες:

  1. link από την σελίδα ITRA (για παράδειγμα https://itra.run/RunnerSpace/…… )
  2. αγώνες-κριτήρια με ιστοσελίδα του αγώνα και χρόνο τερματισμού

Υπάρχει κενό πεδίο κειμένου ώστε να αναγραφούν οι παραπάνω πληροφορίες.

Η εγγραφή ολοκληρώνεται εφόσον πληρούνται τα κριτήρια-αγώνες και έχει γίνει η διαδικασία πληρωμής.

Το κόστος συμμετοχής καταβάλλεται κατά τη διάρκεια της περιόδου εγγραφής μέσω διαδικτύου αποκλειστικά με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα και περιλαμβάνει:

  • νούμερο BIB του αγώνα
  • πρώτες βοήθειες
  • τροφοδοσία και υδροδοσια στη διαδρομή και στον τερματισμό
  • πακέτο του αθλητή
  • pasta-party την Παρασκευή 23.06.2023
  • δώρο αθλητή από την διοργάνωση
  • μετάλλιο τερματισμού (στους έγκυρους τερματισμούς)
  • ιδιωτική ασφάλιση αθλητών σε περίπτωση ατυχήματος

Για όσους δεν πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής στον Olympus Marathon 2023, θα απορρίπτεται η αίτηση τους και θα τους επιστρέφεται το 50% του ποσου συμμετοχής που κατέλαβαν.

Οι 6 πρώτοι άνδρες νικητές και οι 6 πρώτες γυναίκες νικήτριες του Olympus Marathon 2022 καθώς και οι 3 πρώτοι άνδρες νικητές και οι 3 πρώτες γυναίκες νικήτριες του Χειμωνιάτικου Ενιπέα 2022 έχουν την τιμή να λάβουν μέρος στον Olympus Marathon 2023 δωρεάν. Η Διοργάνωση έχει το δικαίωμα να εγκρίνει τη συμμετοχή του αθλητή που θεωρούν άξιο.

Οι αθλητές που έχουν μπει στη μαύρη λίστα (από παράπτωμα, με βάση τις ποινές της διοργάνωσης) του Olympus Marathon δεν θα επιτρέπεται να εγγραφούν και να λάβουν μέρος στον αγώνα.

5. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΚΥΡΩΣΗΣ

Εάν κάποιος αθλητής δεν μπορεί να συμμετάσχει στον αγώνα, θα πρέπει να ενημερώσει τους διοργανωτές μέσω email στην ακόλουθη διεύθυνση: [email protected]

Έχουν καθοριστεί οι ακόλουθες επιστροφές χρημάτων:

  • ακύρωση πριν την 31/03/202: επιστροφή 40€
  • ακύρωση από 01/04/2023 έως 22/04/2023: επιστροφή 25€
  • ακύρωση μετά την 23/04/2023: χωρίς επιστροφή χρημάτων.

Οι επιστροφές χρημάτων, χωρίς τραπεζικές χρεώσεις, θα γίνονται αποκλειστικά στην ίδια πιστωτική/χρεωστική κάρτα που χρησιμοποιήθηκε για την πληρωμή της συμμετοχής.

Σε περίπτωση που ο αγώνας ακυρωθεί για λόγους πέραν του ελέγχου της Διοργάνωσης έως και 15 ημέρες πριν από την εκδήλωση, θα γίνει επιστροφή το 50% του ποσού εγγραφής που καταβλήθηκε. Το ποσοστό αυτό καθίσταται απαραίτητο από τα διάφορα έξοδα που έχουν ήδη πραγματοποιήσει οι Διοργανωτές και δεν μπορούν να ανακτηθούν.

Σε περίπτωση διακοπής ή ακύρωσης του αγώνα λόγω καιρικών συνθηκών ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο πέραν του ελέγχου της Διοργάνωσης, δεν θα επιστρέφεται το κόστος συμμετοχής.

Δεν είναι δυνατή η ανταλλαγή αριθμού BIB αγώνα, η αναβολή της εγγραφής για το επόμενο έτος, η αλλαγή από τον έναν αγώνα της διοργάνωσης στον άλλο.

Οι αθλητές που θα τρέξουν με BIB που ανήκει σε άλλον αθλητή, ακόμη και μετά τον αγώνα, θα αποκλειστούν και θα μπουν στη μαύρη λίστα του Olympus Marathon.

6. ΙΑΤΡΙΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ

Οι αθλητές δεν υποχρεούνται να προσκομίσουν ιατρική βεβαίωση για την κατάσταση υγείας τους. Ωστόσο, οι ίδιοι οι συμμετέχοντες θα πρέπει να γνωρίζουν πλήρως την ικανότητά τους να συμμετάσχουν σε έναν τόσο απαιτητικό αγώνα όπως ο Olympus Marathon. Πρέπει να είναι σαφές ότι με την υποβολή μιας αίτησης, κάποιος αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη για οτιδήποτε μπορεί να συμβεί, κατά τη διάρκεια ή μετά τον αγώνα.

7. ΜΕΓΙΣΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΟΡΙΟ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ. ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ (DNF)

 Ο μέγιστος επιτρεπόμενος χρόνος για να φτάσει αθλητής/αθλήτρια στη γραμμή τερματισμού είναι 10 ώρες (έως τις 16:05 το Σάββατο 24 Ιουνίου 2023). Η «σκούπα» θα ακολουθεί τον τελευταίο δρομέα, προκειμένου να βοηθήσει τους αθλητές που εγκαταλείπουν από τον αγώνα και να εξασφαλίσει βοήθεια για όποιον τραυματιστεί ή χρειάζεται βοήθεια.

Υπάρχουν 3 σημεία αποκλεισμού στον αγώνα και είναι:

  1. Κορομηλιά (10km) σε 2h20min από την εκκίνηση του αγώνα
  2. Πετρόστρουγκα (15χλμ) σε 3h20min από την εκκίνηση του αγώνα
  3. Πριόνια (31km) σε 7h20min από την εκκίνηση του αγώνα

Τα σημεία αποκλεισμού βρίσκονται αμέσως μετά τους σταθμούς τροφοδοσίας, δηλαδή την ώρα που αθλητής/αθλήτρια αποχωρεί από το σταθμό τροφοδοσίας. Οι αθλητές που δεν θα φτάσουν στα σημεία αυτά εντός των καθορισμένων χρονικών ορίων δεν θα επιτρέπεται να συνεχίσουν τον αγώνα. Τα σημεία αποκλεισμού ορίζονται για την ασφάλεια των ίδιων των αθλητών καθώς και για την ομαλή λειτουργία του αγώνα. Προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία των συμμετεχόντων, οι ιατρικό εκπρόσωποι της διοργάνωσης στα σημεία ελέγχου έχουν την εξουσία να εμποδίζουν τους δρομείς που κρίνονται ακατάλληλοι να συνεχίσουν τον αγώνα. Οι υπεύθυνοι του αγώνα διατηρούν το δικαίωμα να αποκλείσουν αθλητές που δεν σέβονται τους κανόνες.

Αν εγκαταλείψουν στην Κορομηλιά ή στα Πριόνια θα υπάρχει όχημα της διοργάνωσης που θα τους παραλάβει και θα τους πάει πίσω στο Λιτόχωρο.

Σε περίπτωση εγκατάλειψης στην Πετρόστρουγκα, οι αθλητές θα ενημερωθούν από την «σκουπα» και τον υπεύθυνο του σταθμού και θα πρέπει να μετακινηθούν είτε στα Πριόνια είτε στη Γκορτσιά με τα πόδια μόνοι τους για να τους παραλάβει το όχημα διοργάνωσης που θα τους μεταφέρει πίσω στο Λιτόχωρο.

Για τεχνικούς λόγους, οι αθλητές που έχουν σταματήσει τον αγώνα μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι να τους παραλάβει το όχημα διοργάνωσης από τα καθορισμένα σημεία περισυλλογής πριν συνοδευτούν στον χώρο τερματισμού.

Οποιοσδήποτε αθλητής/αθλήτρια που εγκαταλείπει από τον αγώνα σε οποιοδήποτε σημείο εκτός από τα καθορισμένα σημεία ελέγχου θα πρέπει να επιστρέψει στο Λιτόχωρο και να ενημερώσει αμέσως τους Διοργανωτές του αγώνα.

8. ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ BIB ΚΑΙ ΠΑΚΕΤΟ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΗ

Οι αριθμοί BIB και η διανομή πακέτων αθλητών γίνονται στο Δημοτικό Πάρκο Λιτοχώρου όπου βρίσκεται ο Olympus Marathon EXPO Area. Αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί αργότερα.

Για παραλαβή αριθμούς BIB του αγώνα, οι αθλητές πρέπει να προσκομίσουν έγκυρο έγγραφο ταυτοποίησης και ταυτοπροσωπίας (ταυτότητα ή διαβατήριο).

Σε περίπτωση που ο συμμετέχοντας / η συμμετέχουσα δεν θα πάρει μέρος στον αγώνα αλλά επιθυμεί να παραλάβει το πακέτο αθλητή, η διοργάνωση μπορεί να το αποστέλλει ΜΟΝΟ με τη χρέωση του παραλήπτη. Ο αθλητής πρέπει να ενημερώσει τη Διοργάνωση με το email το αργότερο μέχρι το κλείσιμο λειτουργείας Γραμματείας. Σε διαφορετική περίπτωση, κανένα πακέτο δεν θα σταλθεί.

9. ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Για την αντιμετώπιση όλων των διαφορετικών πιθανών κλιματικών συνθηκών την ημέρα του αγώνα, κατά την κρίση τους και με βάση την πρόγνωση καιρού που παρέχεται από τον αρμόδιο φορέα, οι Διοργανωτές μπορούν να τροποποιήσουν τη λίστα του υποχρεωτικού εξοπλισμού. Οποιεσδήποτε αλλαγές μπορούν να κοινοποιηθούν έως και 12 ώρες πριν την εκκίνηση του αγώνα, επομένως όλοι οι αθλητές καλούνται να έχουν όλο τον υποχρεωτικό εξοπλισμό.

Οι αθλητές θα πρέπει να έχουν μαζί τους τον παρακάτω εξοπλισμό για όλη τη διάρκεια του αγώνα:

  • απόθεμα νερού τουλάχιστον 0,5 λίτρου (προκειμένου να μειωθεί η κατανάλωση πλαστικού, δεν θα υπάρχουν ποτηράκια στους σταθμούς)
  • ο αριθμός BIB του αγώνα να είναι ορατός καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα
  • παπούτσια κατάλληλα για τρέξιμο στο έδαφος του Ολύμπου (πέτρες, βράχοι, χαλίκι)
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Συνιστάται στους συμμετέχοντες στον αγώνα να φέρουν μαζί τους τον ακόλουθο εξοπλισμό:

  • γυαλιά ηλίου
  • αντιανεμικό μπουφάν
  • καπέλο
  • Χρήση του μπατόν επιτρέπονται μόνο μετά το σταθμό Κορομηλιά.
10. ΣΤΑΘΜΟΙ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ

Οι αθλητές υποχρεούνται να τρέχουν σε ημιαυτόνομη λειτουργία και πρέπει να έχουν μαζί τους τουλάχιστον 0,5 λίτρα υγρού (νερό, ισοτονικό) στο δικό τους παγούρι.

Η ημι-αυτονομία ορίζεται ως η ικανότητα να είσαι αυτόνομος μεταξύ δύο σταθμών τροφοδοσίας σε σχέση με τα τρόφιμα, τον εξοπλισμό και την ασφάλεια και να μπορείς να προσαρμοστείς σε τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν (κακές καιρικές συνθήκες, σωματικές παθήσεις, τραυματισμοί…).

Αυτό συνεπάγεται τους ακόλουθους κανόνες:

  • οι αθλητές θα πρέπει να έχουν μαζί τους όλο τον υποχρεωτικό εξοπλισμό για όλη τη διάρκεια του αγώνα.
  • όταν φεύγουν από ένα σταθμό τροφοδοσίας, οι αθλητές θα πρέπει να έχουν αρκετό νερό για να φτάσουν στον επόμενο σταθμό τροφοδοσίας.
  • στους σταθμούς τροφοδοσίας θα είναι διαθέσιμη μια περιορισμένη ποικιλία σνακ και ροφημάτων που οι Διοργανωτές κρίνουν κατάλληλα για να εγγυηθούν μια σωστή διατροφή για τους αθλητές του αγώνα. Οποιεσδήποτε ειδικές διατροφικές απαιτήσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται αυτόνομα από τους αθλητές.

Κατά μήκος της διαδρομής θα υπάρχουν 5 σταθμοί τροφοδοσίας:

  1. Κορομηλιά (10,5χλμ, υψόμετρο 1020μ)
  2. Πετρόστρουγκα (15,3 χλμ., υψ. 1940)
  3. Οροπέδιο (20,8χλμ, υψόμετρο 2650μ)
  4. Πριόνια (31,2χλμ, υψόμετρο 1050μ)
  5. Ζήλνια (41χλμ, υψόμετρο 710μ)

Υπάρχουν επίσης 6 σημεία με νερό:

  1. Ξηρολάκι (4χλμ, υψ.155μ.)
  2. Φυσική πηγή Ίταμου (7χλμ).
  3. Φυσική πηγή Μπάρα (12,5km, υψ.1410m).
  4. Σκούρτα (17,7χλμ, υψόμετρο 2450μ)
  5. Καταφύγιο Α (25χλμ, υψόμετρο 2100μ)
  6. Μοναστήρι (34,1χλμ, υψ.890μ) φυσική πηγή

Μόνο αθλητές με ορατό αριθμό BIB του αγώνα θα έχουν πρόσβαση σε σταθμούς τροφοδοσίας.

Στους σταθμούς τροφοδοσίας, σνακ και νερά θα σερβίρονται μόνο από το προσωπικό του σταθμού. Τα σκουπίδια πρέπει να τοποθετούνται στα κατάλληλα δοχεία.

Στη γραμμή τερματισμού θα υπάρχει αναψυκτικό, νερό και φρούτα για τους τερματίζοντες του αγώνα.

11. ΣΥΝΟΔΙΑ/ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Η βοήθεια που παρέχεται σε αθλητές από μέλη της οικογένειας ή της ομάδας επιτρέπεται μόνο στους ακόλουθους σταθμούς τροφοδοσίας:

  • Κορομηλιά (10χλμ)
  • Πετρόστρουγκα (15χλμ)
  • Οροπέδιο (21χλμ)
  • Καταφύγιο Α (27χλμ)
  • Πριόνια (31χλμ)
  • Ζηλνιά (41χλμ)

Δεν επιτρέπονται pacer σε όλη την διάρκεια του αγώνα.

Επιτρέπεται η συνοδεία του αθλητή από οικεία πρόσωπα ΜΟΝΟ λίγα μετρά πριν το τερματισμό.

12. DROP-BAG, ΤΣΑΝΤΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΗ, ΜΠΑΤΟΝ

Θα υπάρχει δυνατότητα drop-bag για τον σταθμό Πριόνια. Οι αθλητές που επιθυμούν μπορούν να αφήσουν τα drop-bags τους μεταξύ 18:00 και 21:00 την Παρασκευή πριν από τον αγώνα στη ζώνη διανομής αριθμών BIB.

Στα drop-bags πρέπει ξεκάθαρα να φαίνεται το αυτοκόλλητο με τον αριθμό που μοιράζεται στους αθλητές με ΒΙΒ του αγώνα. Συνιστάται στους αθλητές να μην τοποθετούν αντικείμενα αξίας στα drop-bags τους. Σε κάθε περίπτωση, οι Διοργανωτές δεν φέρουν καμία ευθύνη για τυχόν κλοπή, απώλεια ή ζημιά σε σακούλες ή στο περιεχόμενό τους.

Τα Drop-bags μπορούν να παραληφθούν στον χώρο του τερματισμού το Σάββατο από τις 15:00 έως τις 18:00 με την επίδειξη του BIB του αγώνα. Σε καμία περίπτωση οι Διοργανωτές δεν θα στείλουν τα drop-bags που δεν έχουν παραλάβει στις κατοικίες των αθλητών.

ΤΣΑΝΤΕΣ ΔΡΟΜΕΩΝ ΓΙΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ

Κάθε αθλητής θα λάβει μια τσάντα με το BIB του αγώνα στην οποία μπορεί να τοποθετήσει μια αλλαξιά για τη γραμμή τερματισμού σε περίπτωση που ο αθλητής το επιθυμήσει. Οι αθλητές πρέπει να τοποθετήσουν το αυτοκόλλητο με τον αριθμό που έλαβαν με το BIB του αγώνα τους στην τσάντα. Οι τσάντες πρέπει να παραδοθούν μεταξύ 18:00 και 21:00 της Παρασκευής πριν από τον αγώνα στη ζώνη διανομής αριθμών ΒΙΒ ή στη ζώνη εκκίνησης πριν από τον αγώνα στον ειδικό χώρο που έχουν σημαδευτεί από τους Διοργανωτές. Μόνο οι τσάντες που παρέχονται από τους Διοργανωτές θα μεταφερθούν στον χώρο του τερματισμού.

Σε καμία περίπτωση οι Διοργανωτές δεν θα στείλουν τσάντες που δεν έχουν παραλάβει στις κατοικίες των αθλητών. Συνιστάται στους αθλητές να μην τοποθετούν αντικείμενα αξίας στις τσάντες τους. Σε κάθε περίπτωση, οι Διοργανωτές δεν φέρουν καμία ευθύνη για τυχόν κλοπή, απώλεια ή ζημιά σε σακούλες ή στο περιεχόμενό τους.

ΜΠΑΤΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΡΟΜΗΛΙΑ

 Οι αθλητές που επιθυμούν να παραλάβουν τα μπατόν τους από τον σταθμό Κορομηλιά, μπορούν να τα αφήσουν στη ζώνη διανομής BIB την Παρασκευή πριν τον αγώνα μεταξύ 18:00 και 21:00.

Σε καμία περίπτωση οι Διοργανωτές δεν θα στείλουν τα μπατόν σε κατοικίες αθλητών.

13. Η ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Οι διοργανωτές παρέχουν μεταφορά αθλητών από το Λιτόχωρο προς τη γραμμή εκκίνησης στο Δίον. Θα υπάρχουν λεωφορεία από το Πάρκο Λιτοχώρου (σημείο τερματισμού). Οι αθλητές που επιθυμούν να πάρουν το λεωφορείο για τη γραμμή εκκίνησης πρέπει να πάρουν το εισιτήριο του λεωφορείου κατά τη διάρκεια της διανομής του αριθμού BIB και του πακέτου αθλητή. Τα δρομολόγια θα ανακοινωθούν στο πρόγραμμα της εκδήλωσης.

Οι αθλητές πρέπει να βρίσκονται στον Αρχαιολογικό χώρο του Δίου έως τις 05:45 το πρωί του Σαββάτου 24 Ιουνίου 2023.

Ο αγώνας ξεκινά στις 06:05 με την ανατολή του ηλίου.

Σε περίπτωση διαδοχικών εκκινήσεων (block) ο αριθμός του block καθώς και η θέσης σε αυτό, θα ορίζεται αποκλειστικά και μόνο με βάση την βαθμολογία στην ITRA.

14. ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Η αναλυτική περιγραφή της διαδρομής του αγώνα υπάρχει στο τμήμα «διαδρομή».

Η σήμανση της διαδρομής θα είναι πυκνή με χρωματιστές ταινίες, μπογιά (μικρής διάρκειας) σε έντονα χρώματα (ΜΟΝΟ ΕΝΤΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΑΣΦΑΛΤΙΝΑ ΜΕΡΗ) και μικρές πινακίδες που θα έχουν το λογότυπο του αγώνα.

Οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να κινούνται κατά μήκος του μονοπατιού χωρίς να σχηματίζουν ομάδες που εκτείνονται σε πλάτος, αποτρέποντας άλλους που θα ήθελαν να κάνουν προσπέραση.

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (ιδιαίτερα επικίνδυνες καιρικές συνθήκες) οι Διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα να τροποποιήσουν τη διαδρομή, ώστε κανένας αθλητής να μην εκτεθεί σε κίνδυνο. Εναλλακτική διαδρομές θα ανακοινωθεί αν χρειαστεί στην ενημέρωση πριν την έναρξη του αγώνα.

Τα αγωνιστικά χιλιόμετρα δεν σημειώνονται. Οι αθλητές θα πρέπει να τηρούν αυστηρά τη σηματοδοτημένη διαδρομή του αγώνα και να μην κόβουν τμήματα της διαδρομής. Οποιεσδήποτε αποχωρήσεις από την επίσημη διαδρομή θα οδηγήσουν σε αποκλεισμό.

15. ΑΣΦΑΛΙΣΗ

Οι Διοργανωτές ασφαλίζουν τους αθλητές σε περίπτωση ατυχήματος κατά τη διάρκεια του αγώνα από ιδιωτική εταιρία ασφάλισης.

16. ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Οι Διοργανωτές σε συνεργασία με την ομάδα Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών τμήματος Κατερίνης θα τοποθετηθούν κατά μήκος της διαδρομής του αγώνα. Τα ασθενοφόρα με παραϊατρικό προσωπικό θα τοποθετούνται στον τερματισμό σε κατάσταση αναμονής, όπου θα υπάρχει γιατρός και προηγμένη ιατρική μονάδα.

17. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο αγώνας διεξάγεται στην προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου με το φυσικό οικολογικό σύστημα. Λόγω της εξαιρετικής φυσικής και πολιτιστικής σημασίας του, ο Όλυμπος χαρακτηρίστηκε ως Αποθεματικό Βιόσφαιρας το 1981 με την ένταξή του στο Πρόγραμμα της UNESCO για τον άνθρωπο και τη βιόσφαιρα (MAB). Ως εκ τούτου, απαιτείται από τους συμμετέχοντες να σέβονται πλήρως το ορεινό περιβάλλον, ιδίως με το να μην αφήνουν σκουπίδια, να μαζεύουν λουλούδια ή να ενοχλούν την άγρια ​​ζωή. Όποιος βρεθεί να αφήνει σκουπίδια κατά μήκος της διαδρομής θα αποκλείεται από τον αγώνα και θα υφίσταται τις κυρώσεις που προβλέπονται από τους δημοτικούς κανονισμούς.

Για να μειωθεί η κατανάλωση πλαστικού, τα ποτήρια μιας χρήσης δεν θα μοιράζονται, επομένως ο αθλητής πρέπει να φέρει το δικό του παγούρι /κύπελλο εάν θέλει να πιει.

18. ΚΑΙΡΟΣ

Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών (πυκνή ομίχλη, δυνατή βροχή ή καταιγίδες), οι διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα να κάνουν αλλαγές της τελευταίας στιγμής, ακόμη και κατά τη διάρκεια του αγώνα, στη διαδρομή του αγώνα, προκειμένου να εξαλειφθούν πιθανοί κίνδυνοι ή συνθήκες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν δυσκολίες για τους συμμετέχοντες. Οι συμμετέχοντες θα ενημερώνονται από τους Διοργανωτές για τυχόν αλλαγές. Οι διοργανωτές διατηρούν επίσης το δικαίωμα να διακόψουν ή να ακυρώσουν τον αγώνα εάν οι καιρικές συνθήκες είναι τέτοιες που θέτουν σε κίνδυνο αθλητές, προσωπικό, εθελοντές ή ιατρικές ομάδες.

19. ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ, ΠΟΙΝΕΣ, ΕΦΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ

Οι ακόλουθες παραβιάσεις θα οδηγήσουν σε άμεσο αποκλεισμό και απόσυρση του αριθμού BIB του αθλητή:

  • αποφυγή σημείου ελέγχου
  • κοψίματα διαδρομής
  • αφήνοντας σκουπίδια κατά μήκος της διαδρομής του αγώνα
  • άρνηση να βοηθήσει έναν συμμετέχοντα που αντιμετωπίζει δυσκολίες
  • προσβολή ή απειλή προσωπικού ή εθελοντών
  • χρήση μεταφοράς κατά τη διάρκεια του αγώνα
  • απώλεια του αριθμού BIB

Θα επιβληθεί ποινή μίας ώρας για τις ακόλουθες παραβάσεις:

  • εάν ο αθλητής είχε pacer κατά τη διάρκεια του αγώνα (εκτός από τα τελευταία 100 μέτρα πριν τη γραμμή τερματισμού, όπου ο αθλητής μπορεί να συνοδεύεται από μέλη της οικογένειας) 
  • χρήση μη εξουσιοδοτημένης βοήθειας ή βοήθειας εκτός των περιοχών που ορίζονται στον κανονισμό.

Η ποινή μπορεί να εφαρμοστεί αμέσως μόλις διαπιστωθεί η παράβαση ή στο τέλος του αγώνα.

Οι ποινές ή ο αποκλεισμός μπορούν να υποβληθούν γραπτώς στους διοργανωτές του αγώνα εντός 30 λεπτών από τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του αγώνα. Οι προσφυγές θα αξιολογηθούν και θα απαντηθούν στον απαραίτητο χρόνο, οι αποφάσεις είναι τελικές, χωρίς έφεση.

Οι αντιρρήσεις, ανεξάρτητα από τον λόγο, υποβάλλονται μόνο από τον αθλητή, το αργότερο 30 λεπτά μετά την ολοκλήρωση του αγώνα. Η απόφαση της Επιτροπής για εντάσεις εκδίδεται το αργότερο μέχρι την ώρα της απονομής και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.

20. ΒΡΑΒΕΥΣΗ

Το αναμνηστικό μετάλλιο δίνετε μόνο στους αθλητές που πέρασαν τη γραμμή τερματισμού εντός του καθορισμένου χρονικού ορίου αγώνα (10 ώρες).

Οι 3 πρώτοι άνδρες και 3 γυναίκες της γενικής κατάταξης θα λάβουν τα κύπελλα.

Οι πρώτοι 3 άνδρες και 3 γυναίκες κάθε ηλικιακής κατηγορίας θα λάβουν κύπελλα νικητών ηλικίας (σε περίπτωση που η ηλικιακή κατηγορία έχει λιγότερους από 6 τερματίζοντες, θα βραβευτεί μόνο ο 1ος  ηλικιακός νικητής / 1η ηλικιακή νικήτρια).

Ακολουθούν οι ηλικιακές κατηγορίες:

κατηγορίαηλικίες ανδρώνκατηγορίαηλικίες γυναικών
M1818-23 χρ.W1818-23 χρ.
M24-39 χρ.W24-39 χρ.
M4040-49 χρ.W4040-49 χρ.
M5050-59 χρ.W5050-59 χρ.
M6060-69 χρ.W6060-69 χρ.
M7070-79 χρ.W7070-79 χρ.

Η απονομή θα γίνει το Σάββατο 24 Ιουνίου 2023 στις 20:00 το απόγευμα στο Πάρκο Λιτοχώρου (στον χώρο του τερματισμού).

Σε καμία περίπτωση τα βραβεία δεν θα αποστέλλονται ή θα μοιράζονται εκ των προτέρων.

21. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Κατά την εγγραφή, οι αθλητές εξουσιοδοτούν τους Διοργανωτές να χρησιμοποιούν ελεύθερα οποιεσδήποτε ακίνητες ή κινούμενες εικόνες που τους απεικονίζουν κατά τη συμμετοχή τους στους αγώνες Olympus Marathon χωρίς εδαφικά ή χρονικά όρια.

22. ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ

Η εθελοντική εγγραφή και η μετέπειτα συμμετοχή στον αγώνα υποδηλώνει την πλήρη αποδοχή των κανόνων και των κανονισμών του αγώνα και τυχόν μεταγενέστερες αλλαγές που έγιναν σε αυτούς. Με την εγγραφή τους, οι συμμετέχοντες απαλλάσσουν τους Διοργανωτές από οποιαδήποτε αστική ή ποινική ευθύνη για ζημιές σε πρόσωπα ή/και περιουσιακά στοιχεία που προκαλούνται από ή σε αυτούς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
9ος Μαραθώνιος Ρόδου: Λήξη εγγραφών
Tην Δευτέρα 15 Απριλίου λήγει η προθεσμία εγγραφών για τους αγώνες της Ρόδου
9ος Διεθνής Μαραθώνιος Δρόμος Ρόδου: Οι οδηγίες
Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για τους αγώνες
UA Infinite Elite: Το κορυφαίο δεν γνωρίζει όρια
Γνώρισε το κορυφαίο μοντέλο της Under Armour
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο