FoodOxys: Καινοτόμες υπηρεσίες εξατομικευμένης βιολειτουργικής διατροφής

Η ερευνητικής ομάδα της FoodOxys στην ΟΠΑΠ Marathon Expo

Share
FoodOxys
H ερευνητική ομάδα της FoodOxys, εταιρείας spin-off του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μας ενημερώνει για τις καινοτόμες υπηρεσίες εξατομικευμένης βιολειτουργικής διατροφής.

H μεταβολική υγεία δομείται πάνω σε πέντε βασικούς πυλώνες. Η συμβολή του γενετικού υποστρώματος, της ισορροπημένης διατροφής και της καθημερινής άσκησης είναι γνωστή εδώ και περίπου 25 χρόνια. Ωστόσο, τα τελευταία 5-10 χρόνια έχουν προστεθεί αρκετές αναφορές από τη διεθνή βιβλιογραφία που υποδεικνύουν ότι η σωστά δομημένη νηστεία και η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών συμβάλλουν σημαντικά στη μεταβολική υγεία. Μάλιστα, η σύγχρονη βιβλιογραφία αναφέρει ότι το γενετικό υπόβαθρο συνεισφέρει περίπου το 15-20%, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό προκύπτει από τη σωστή νηστεία, την ισορροπημένη διατροφή και την άσκηση. Επάνω σε αυτούς τους θεμέλιους λίθους έχει χτιστεί η φιλοσοφία της FoodOxys.

Ποια είναι η FoodOxys

Η FoodOxys είναι μία εταιρεία τεχνοβλαστός (spin-off) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η οποία ιδρύθηκε το 2019 από τον καθηγητή Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών-Τοξικολογίας Δημήτριο Κουρέτα και την ερευνητική του ομάδα. Η επιστημονική ομάδα της FoodOxys απαρτίζεται από διακεκριμένους ερευνητές, με πολυετή εμπειρία στα ερευνητικά πεδία της «Βιοχημείας της Διατροφής» και του «Ανθρώπινου Μεταβολισμού». Τα τελευταία 20 χρόνια, η επιστημονική ομάδα της FoodOxys έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 240 άρθρα σε διεθνούς φήμης επιστημονικά περιοδικά με κριτές.

Η εταιρεία, ακολουθώντας τη διεθνή τάση που έχει διαμορφωθεί στα πεδία της εξατομικευμένης ιατρικής και της διατροφικής παρέμβασης, εξειδικεύεται στη διασφάλιση της διατροφικής ευεξίας σε εξατομικευμένο επίπεδο. Τα τελευταία χρόνια ένας ολοένα και αυξανόμενος αριθμός μελετών καταδεικνύει ότι πολλές παθολογικές καταστάσεις μεταξύ των οποίων καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως η αθηροσκλήρωση, νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως οι νόσοι Parkinson και Alzheimer, διαταραχές του θυρεοειδούς, αυτοάνοσα νοσήματα και διάφοροι τύποι καρκίνων, όπως επίσης και διάφοροι τύποι μυϊκών βλαβών κατά την άσκηση, είναι αποτέλεσμα της διαταραχής της ενδογενούς οξειδοαναγωγικής ισορροπίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κάθε άνθρωπος ανταποκρίνεται διαφορετικά σε ένα σχήμα χορηγούμενων τροφίμων και άσκησης, ανάλογα με την οξειδοαναγωγική του κατάσταση. Ως εκ τούτου, η γνώση και η επακόλουθη ρύθμιση των επιπέδων ενός δικτύου κρίσιμων βιοδεικτών οξειδοαναγωγικής κατάστασης παρέχει μία αντιπροσωπευτική εικόνα της ενδογενούς αντιοξειδωτικής άμυνας, η οποία μπορεί να αξιολογηθεί από την επιστημονική ομάδα της FoodOxys μέσω τριών πακέτων ειδικών εξετάσεων στο αίμα.

Η ομάδα της FoodOxys θα βρίσκεται στο περίπτερο του RUNNER Magazine στην OΠΑΠ Marathon Expo (9-12 Νοεμβρίου) για να σας παρουσιάσει από κοντά την υπηρεσία και θα πραγματοποιήσει εξέταση της συγκέντρωσης του αντιοξειδωτικού γλουταθειόνη στους ενδιαφερόμενους.

Τα πακέτα

Πακέτο SILVER

Προσδιορισμός του σημαντικότερου ενδογενούς αντιοξειδωτικού σε μία σταγόνα αίμα Μια σταγόνα αίματος λαμβάνεται από το δάκτυλο και προσδιορίζεται η ανηγμένη γλουταθειόνη (GSH), το σημαντικότερο αντιοξειδωτικό μόριο για τον ανθρώπινο οργανισμό. Η εξέταση διεξάγεται με τη χρήση μιας σύγχρονης φορητής συσκευής για την οποία η FoodOxys έχει λάβει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας (πατέντα).

Πακέτο GOLD

Βασικός έλεγχος της ενδογενούς οξειδοαναγωγικής κατάστασης για τη δημιουργία βιολειτουργικής διατροφής

Πραγματοποιείται αιμοληψία και προσδιορίζονται τρεις βασικοί βιοδείκτες, ενδεικτικοί της κατάστασης της ενδογενούς αντιοξειδωτικής άμυνας. Πιο συγκεκριμένα, προσδιορίζεται η γλουταθειόνη (GSH), το σημαντικότερο ενδογενές αντιοξειδωτικό μόριο, τα επίπεδα των ουσιών που αντιδρούν με το θειοβαρβιτουρικό οξύ (TBARS), ένας βιοδείκτης που συνδέεται στενά με την πρόκληση σοβαρής οξειδωτικής βλάβης στα λιπίδια των κυττάρων, καθώς και η δραστικότητα της καταλάσης (CAT), ένα κρίσιμο αντιοξειδωτικό ένζυμο με σημαντική κυτταροπροστατευτική δράση.

Πακέτο PLATINUM

Λεπτομερής έλεγχος της ενδογενούς οξειδοαναγωγικής κατάστασης για τη δημιουργία βιολειτουργικής διατροφής

Πραγματοποιείται αιμοληψία και προσδιορίζεται μια σειρά 9 βιοδεικτών οξειδοαναγωγικής κατάστασης που σχετίζονται με τη γονιδιακή έκφραση και έχουν συνδεθεί με το οξειδωτικό στρες, την κυτταροπροστασία, την αντιγήρανση και τη φλεγμονή. Πιο συγκεκριμένα, το πακέτο υπηρεσιών περιλαμβάνει: Έλεγχο βιοδεικτών που παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για την κατάσταση της ενδογενούς αντιοξειδωτικής άμυνας – γλουταθειόνη (GSH), ολική αντιοξειδωτική ικανότητα (TAC), αναγωγική ισχύς (Reducing Power). Έλεγχο της δραστικότητας κρίσιμων αντιοξειδωτικών ενζύμων – καταλάση (CAT), υπεροξειδάση της γλουταθειόνης (GPx), υπεροξειδική δισμουτάση (SOD), αναγωγάση της γλουταθειόνης (GR), ενζυμικοί μηχανισμοί που συμμετέχουν στην προστασία του κυττάρου έναντι των ελευθέρων ριζών. Ο προσδιορισμός τους παρέχει σημαντικές πληροφορίες για την έκφραση αντιοξειδωτικών, αντιγηραντικών και αντιφλεγμονωδών γονιδίων.

Έλεγχο προϊόντων οξειδωτικής βλάβης – ουσίες που αντιδρούν με το θειοβαρβιτουρικό οξύ (TBARS) και πρωτεϊνικά καρβονύλια, βιοδείκτες που συνδέονται με την υπεροξείδωση των λιπιδίων και την οξειδωτική βλάβη των πρωτεϊνών, αντίστοιχα. Η παρουσία υψηλών επιπέδων τους στον ανθρώπινο οργανισμό υποδηλώνει την πρόκληση οξειδωτικού στρες. Με βάση τα αποτελέσματα των αρχικών μετρήσεων δημιουργείται ένα εξατομικευμένο διατροφικό πρόγραμμα για τον κάθε εξεταζόμενο. Οι απαιτούμενες προσαρμογές χρειάζονται περίπου 4 εβδομάδες.  Ακολούθως, ένα μήνα μετά την εφαρμογή της διατροφικής παρέμβασης η αιμοληψία και οι αντίστοιχες μετρήσεις επαναλαμβάνονται, προκειμένου να αξιολογηθούν τα οφέλη που προκύπτουν για την ανθρώπινη υγεία.

Το αποτέλεσμα

Πλέον, με πολύ συγκεκριμένο τρόπο, μπορεί ο εξεταζόμενος να δει τι αλλάζει στα γονίδιά του, σε επίπεδο έκφρασης, μετά από μια περίοδο στοχευμένης διατροφής και φυσικής δραστηριότητας. Αυτή η πληροφορία θα τον συνοδεύει στην υπόλοιπη ζωή του. Η εξέταση μπορεί να επαναληφθεί 2-3 φορές τον χρόνο, προκειμένου ο εξεταζόμενος να γνωρίζει αν διατηρείται η ευεργετική επίδραση της διατροφής στο μεταβολισμό του.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
18ος Διεθνής Μαραθώνιος ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ - bwin
17.000 δρομείς από 71 χώρες και σπουδαίες επιδόσεις στη μεγαλύτερη γιορτή της Βόρειας Ελλάδας!
9ος Διεθνής Μαραθώνιο Ρόδου: Ρεκόρ διαδρομής
Χιλιάδες δρομείς βίωσαν έναν εξαιρετικό αγώνα
Δρόμος Ολυμπιακής Εκεχειρίας 2024: 500 δρομείς από 17 χώρες
Ηχηρό μήνυμα σε δύσκολους καιρούς, αλλά και θλίψη για την απώλεια συναθλητή
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο