7ος Αυθεντικός Φειδιππίδειος δρόμος – Συμμετοχές & πρόγραμμα

Δείτε περισσότερα

Share

Ο 7ος Αυθεντικός Φειδιππίδειος Δρόμος Αθήνα – Σπάρτη – Αθήνα 24-28/11/2022, διοργανώνεται για έκτη συνεχή χρονιά από τον Αθλητικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Αθηναίοι Δρομείς» μαζί με τον Φυσιολατρικό Αθλητικό Ορειβατικό Σύλλογο Φ.Α.Ο.Σ. 

Ο Αγώνας υπεραπόστασης των 490 χιλιομέτρων, ο μεγαλύτερος επί ανοιχτής οδού στον κόσμο που, παράλληλα, έχει βαθιές ιστορικές ρίζες, τελείται υπό την αιγίδα της Γ.Γ.Α, του Υπουργείου Τουρισμού, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.) και του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, υπό την Αιγίδα και την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής και Πελοποννήσου, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Αστυνομίας, της Ελληνικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Λαϊκού Μαζικού Αθλητισμού και Υπεραποστάσεων (ΕΟΣΛΜΑ-Υ), της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Άθλησης για Όλους FISpT και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Άθλησης για Όλους UESpT, και με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού Άθλησης και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και του Δήμου Σπάρτης.

Λίγα λόγια για τον Αγώνα:

Ο Αυθεντικός Φειδιππίδειος Δρόμος αναβιώνει τον άθλο του αρχαίου ημεροδρόμου Φειδιππίδη που διέτρεξε την απόσταση των 490 χιλιομέτρων το 490 π.χ., μέσα από την υπερπροσπάθεια των 45 αθλητών που συμμετέχουν από δεκατεσσερις χώρες.

BibΕπώνυμοΌνομαΦύλοΧώρα
2AgathokleousEktorasACYPRUS
3AmodioSilviaΓURUGUAY
4AnastasiadisStergiosAGREECE
5AnastasiouMichalisACYPRUS
6AristidouPetrosACYPRUS
7AsimakopoulosKonstantinosAGREECE
8BenzFabianAGERMANY
9BergmannHeikeΓGERMANY
10BlaskóMihályAHUNGARY
11BochonsEusebioASPAIN
12BogárJánosAHUNGARY
13ChronisDimitriosAGREECE
14CuratoloLeonardoAITALY
15Da CostaDidierAFRANCE
16Da RoitWilliamAITALY
17DopsGhislainABELGIUM
18DrakosGrigorisAGREECE
19FerencziIstvánAHUNGARY
20FerraroFrancescaΓITALY
22FreemanRodrigoABRAZIL
23GanterMartinAGERMANY
24HayashibaraMakotoAJAPAN
25IoannouIoannisAGREECE
26KanellosChristosAGREECE
27KavvadasKonstantinosAGREECE
28KontisNikolaosAGREECE
29KozjekDomenASLOVENIA
30KragiopoulosPavlosAGREECE
31MaltezosIoannisAGREECE
32MichasDimitriosAGREECE
33MoriyaMitsuoAJAPAN
34NiemenmaaVilleAFINLAND
35PerttilaPetriAFINLAND
36PorfyropoulosNikolaosAGREECE
1SaganLukaszAPOLAND
37ŠavsŠpelaΓSLOVENIA
38SyrakisDimitriosAGREECE
39ToldiPeterAHUNGARY
40TsikrikisSymeonAGREECE
41TuominenTimoAFINLAND
42VaradasIliasAGREECE
43VardasIoannisAGREECE
44WunderArminAGERMANY
21ZachariadisGeorgios TemonaekAGREECE
45ZiamparasDimitriosAGREECE

ΕΚΚΙΝΗΣΗ/ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ

Εκκίνηση-τερματισμός στον χώρο της Αρχαίας Αγοράς των Αθηνών (Μουσείο Κεραμικού)

          ΕΚΚΙΝΗΣΗ 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022 και ώρα 06:00 π.μ.

ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ τελευταίου δρομέα 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022 και ώρα 14:00 μ.μ.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΓΩΝΑ 104 ώρες

ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Η διαδρομή θα ακολουθήσει όλο τον αρχαίο δρόμο από Αθήνα – Ελευσίνα – Μέγαρα – Αρχαία Κόρινθο και εκεί θα ακολουθήσει τον δρόμο προς Αγ. Βασίλειο, Αρχ. Κλεωνές, για να φτάσει στην Αρχαία Νεμέα.

Στην συνέχεια, θα ακολουθήσει τη διαδρομή προς Μαλανδρένι, Λύρκεια, Καρυά. θα ανέβει το Αρτεμίσιο, θα κατέβει στη Νεστάνη, θα περάσει από Τεγέα, για να μπει πλέον στον δρόμο Τρίπολης-Σπάρτης και να φτάσει στο άγαλμα του Λεωνίδα, στο Στάδιο της Σπάρτης. 

Επιστροφή από τον ίδιο ακριβώς δρόμο.

Ένας εξαιρετικά δύσκολος αγώνας, με συνολική υψομετρική διαφορά 6.479 μ. και μέγιστο υψόμετρο 1.227 μ.

Chart

Description automatically generated

Στην παραπάνω διαδρομή θα υπάρχουν συνολικά 11 κεντρικοί σταθμοί/check points, 4  σταθμοί ξεκούρασης/rest points και 104 τραπεζάκια προς εξυπηρέτηση των αθλητών.

Map

Description automatically generated

ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ – ΣΠΑΡΤΗ (245 ΧΙΛ / 43 ΩΡΕΣ):

 • ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ – ΜΕΓΑΡΑ (41 χλμ) 5:30 ώρες (μόνο σταθμός ελέγχου)
 • ΚΑΠΗ ΚΙΝΕΤΑΣ (55ο χλμ) Κεντρικός σταθμός – σταθμός ξεκούρασης
 • MEΓΑΡΑ – ΕΞΑΜΙΛΙΑ (46,1 χλμ) 7:00 ώρες
 • ΕΞΑΜΙΛΙΑ – ΝΕΜΕΑ (31,1 χλμ) 5:30 ώρες
 • ΝΕΜΕΑ – ΝΕΣΤΑΝΗ (51,5 χλμ) 11:00 ώρες
 • ΝΕΣΤΑΝΗ – ΤΕΓΕΑ (22,5 χλμ) 4:00 ώρες
 • ΤΕΓΕΑ – ΣΠΑΡΤΗ (52,8 χλμ) 10:00 ώρες

(θα υπάρχει δυνατότητα ξεκούρασης στους Βουτιάνους)

ΣΠΑΡΤΗ – ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ (245 ΧΙΛ / 61 ΩΡΕΣ):

 • ΣΠΑΡΤΗ – TΕΓΕΑ (52,8 χλμ) 16:30 ώρες

(θα υπάρχει δυνατότητα ξεκούρασης στους Βουτιάνους)

 • ΤΕΓΕΑ – ΝΕΣΤΑΝΗ (22,5 χλμ) 6:00 ώρες
 • ΝΕΣΤΑΝΗ – ΝΕΜΕΑ (51,5 χλμ) 13:00 ώρες
 • ΝΕΜΕΑ – ΕΞΑΜΙΛΙΑ (31,1 χλμ) 8:15 ώρες
 • ΕΞΑΜΙΛΙΑ – MEΓΑΡΑ (46,1 χλμ) 9:30 ώρες (μόνο σταθμός ελέγχου)
 • ΚΑΠΗ ΚΙΝΕΤΑΣ (435ο χλμ) Κεντρικός σταθμός – σταθμός ξεκούρασης
 • ΜΕΓΑΡΑ- ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ (41 χλμ) 7:45 ώρες

Στο πλευρό της Διοργάνωσης έχουν ήδη σταθεί ενεργά Φορείς, Σύλλογοι και εθελοντές από διαφορετικούς χώρους που θα δώσουν το καλύτερο των δυνατοτήτων τους για την ασφάλεια και την κάλυψη των αναγκών του Αγώνα.

Είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο ότι ο 7ος Αυθεντικός Φειδιππίδειος Δρόμος έχει και οικολογικό προσανατολισμό, στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών όπου διέρχεται ο Αγώνας.

Ολοφάνερο, λοιπόν, ότι οι βαθιές ιστορικές ρίζες του άθλου του Φειδιππίδη και το βαρύ αθλητικό υπόβαθρο της υπερπροσπάθειας των σύγχρονων ημεροδρόμων, προδίδουν στον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό της Χώρας μας περαιτέρω αίγλη κι αξίζει ιδιαίτερης προσοχής. 

Μέσα από τη δική σας ματιά ο 7ος Αυθεντικός Φειδιππίδειος Δρόμος θα πρωταγωνιστήσει στις ψυχές των αθλητών κι όλου του κόσμου.

ANIMATION

Στα Αγγλικά

https://www.youtube.com/watch?v=sG8Vf6d8yKM
Στα ελληνικά
https://www.youtube.com/watch?v=u0A0BPLGmnA

video του αγώνα 2019

video του αγώνα 2021

https://www.youtube.com/watch?v=FbnPbZ6kxeA

ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ

Θα υπάρχει σ’ όλη τη διαδρομή επαρκής ιατρική κάλυψη από ιατρούς, διασώστες και το ΕΚΑΒ, ένω εκπονήθηκε και επιχειρησιακό σχέδιο από το ΕΚΑΒ με το οποίο ενημερώνονται όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της διαδρομής του Φειδιππιδείου, ώστε να είναι σε ετοιμότητα για τυχόν περιστατικό υγείας των αθλητών.

Η Οργανωτική Επιτροπή του Αγώνα έχει φροντίσει να υπάρχει χρονομέτρηση των αθλητών με ενδιάμεσους σταθμούς ελέγχου (check points), καθώς και έλεγχος από επόπτες, κατά μήκος της διαδρομής, με σκοπό την άρτια και αξιόπιστη διεξαγωγή του Αγώνα. Παράλληλα, θα υπάρχει έλεγχος με ηλεκτρονική παρακολούθηση με συσκευή από την GPS Events Tracking που θα φέρουν οι αθλητές. Το σύστημα θα έχει imap link και η συσκευή που θα φέρουν οι αθλητές θα έχει κουμπί S.O.S. για την ασφάλειά τους αλλά και τον έλεγχο από το προσωπικό της Διοργάνωσης. 

ΦΥΛΑΞΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ  

Θα υπάρχει μέριμνα για την φύλαξη των προσωπικών αντικειμένων των συμμετεχόντων.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΘΛΗΤΩΝ

Η ενημέρωση των αθλητών, παραλαβή αριθμών και παράδοση ιδίων εφοδίων θα γίνει στις 23/11/2022 17:00, στο Crystal City Hotel στην Αχιλλέως

ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ

Η τελετή λήξης και βράβευσης των τριών πρώτων αθλητών και των τριών πρώτων αθλητριών θα γίνει στις 28/11/2022 18:00, στο ΣΕΡΑΦΕΙΟ, Εχελιδών 19 & Πειραιώς 144, Αθήνα, Τ.Κ. 11854.

ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΎΜΕ ΤΟΝ ΑΘΛΟ ΠΟΥ ΑΝΑΒΙΩΝΕΤΑΙ

Ήταν 490 π.χ. Ο Περσικός στρατός πλησιάζει την Αθήνα σκοτώνοντας και καίγοντας.  Κινδυνεύουν τα ιερά και τα όσια των Ελλήνων. Παράλληλα κινδυνεύει όλη η Ευρώπη.

Οι Αθηναίοι συγκεντρώθηκαν και αποφάσισαν να στείλουν τον ημεροδρόμο Φειδιππίδη στη Σπάρτη να τους ενημερώσει και να ζητήσει την υποστήριξη από τον στρατό των Σπαρτιατών. 

Ο Φειδιππίδης ξεκινάει και τρέχει (μπορούμε να τον δείξουμε να κάνει 3-4 βήματα πάνω στον συνημμένο χάρτη) Από την Αθήνα στην Κόρινθο και από κεί στη Σπάρτη.

Ενημερώνει τους Σπαρτιάτες.

Οι Σπαρτιάτες δεν μπορούσαν να ξεκινήσουν αμέσως και έπρεπε να περιμένουν να γεμίσει το φεγγάρι. Θα έστελναν τον στρατό τους αμέσως μετά όπως και πράγματι ο Στρατός της Σπάρτης ταξίδεψε τρέχοντας.

Ο Φειδιππίδης πήρε τον δρόμο της επιστροφής απογοητευμένος αφού οι Σπαρτιάτες δεν μπορούσαν να ξεκινήσουν αμέσως και σκεφτόταν πως ίσως όταν έφταναν να ήταν πολύ αργά. 

Καθώς διένυε το Παρθένιο όρος είδε όραμα τον Θεό Πάνα (Ο Πάνας ήταν ο τραγοπόδαρος θεός των ποιμένων και των ποιμνίων και κατοικούσε σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες στα βουνά της Αρκαδίας. Ήταν γιος του αγγελιοφόρου των θεών, του Ερμή και της Νύμφης Δρυόπης. Το παιδί που αυτή γέννησε είχε αποκρουστική όψη, πόδια τράγου, μυτερά αυτιά, δυο κέρατα στο κεφάλι και το προσωπό που καλυπτόταν από πυκνή γενειάδα).

Αφού διαμαρτυρήθηκε γιατί στην Αθήνα δεν υπήρχε Ναός προς τιμή του, είπε στον Φειδιππίδη πως οι Αθηναίοι θα νικήσουν τους κατά πολύ υπεράριθμους και καλύτερα εξοπλισμένους Πέρσες. Εκείνος θα βοηθούσε δημιουργώντας φοβερή βουή και πανικό στον στρατό των Περσών. Ζήτησε όμως πως αν βγει αληθινός οι Αθηναίοι θα κατασκευάσουν έναν μεγαλοπρεπή Ναό στο όνομά του.

Ο Φειδιππίδης έφτασε στην Αθήνα και ενημέρωσε τους συμπολίτες του τόσο για την καθυστέρηση των Σπαρτιατών όσο και για την ρήση του Θεού Πάνα ότι οι Αθηναίοι θα νικήσουν τους κατά πολύ υπεράριθμους και καλύτερα εξοπλισμένους Πέρσες.

Η απόφαση ήταν να αντιμετωπίσουν τους Πέρσες στον Μαραθώνα. Οι Αθηναίοι υποστηριζόμενοι από χίλιους Πλαταιείς με την έξυπνη τακτική του αρχηγού Στρατηγού Μιλτιάδη νίκησαν. Η ιστορία θα ήταν πολύ διαφορετική αν χανόταν αυτή η μάχη. Η Ελλάδα, η Ευρώπη αλλά και ο κόσμος ολόκληρος θα ήταν πολύ διαφορετικός.

Ο άθλος του ημεροδρόμου Φειδιππίδη, κοσμεί την ιστορία και το όραμά του βγήκε αληθινό. Έλα να πραγματοποιήσεις το δικό σου όραμα. Έλα να τρέξεις στα βήματα του, να πραγματοποιήσεις τον δικό σου άθλο και να γίνεις μέρος της ιστορίας της Αρχαίας Ελλάδας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ημερήσια εκδρομή ΣΔΥΑ στην Πάτρα
Συμμετοχή του συλλόγου στον 2ο Διεθνή Ημιμαραθώνιο Πάτρας
LAWYERS’ RUN for Children - Annual ΣΔΕΕ Run2024
Εξαιρετικά μεγάλη ανταπόκριση και ολοκλήρωση της περιόδου εγγραφών
Τα αποτελέσματα των αγώνων του Σαββατοκύριακου 24-25 Φεβρουαρίου
Τα αποτελέσματα των αγώνων δρόμου και βουνού σε όλη την Ελλάδα
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο