Ο Tamirat Τola Παγκόσμιος Πρωταθλητής στον Μαραθώνιο

Σπουδαία κούρσα στον Μαραθώνιο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος των ανδρών

Share
17/07/2022 Eugene Oregon. World Athletics Championships 2022. Photos Angelos Zymaras

Σε έναν από τους πιο «ανοιχτούς» Μαραθώνιους όλων των εποχών εξελίχθηκε ο σημερινός αγώνας στο 18ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου.

Κι αυτό γιατί, όπως λίγο πολύ αναμενόταν για το μεγαλύτερο μέρος της κούρσας σχεδόν όλοι οι δρομείς – και μιλάμε για σχεδόν 60 αθλητές – ήταν πολύ κοντά.

Χαρακτηριστικό είναι πως μέχρι και το 30ο χλμ. περισσότεροι από 30 δρομείς αποτελούσαν το πρωτοπόρο γκρουπ έχοντας μεταξύ τους διαφορές μικρότερες από 3-4 δευτερόλεπτα!

Μεγάλος νικητής ήταν τελικά ο 31χρονος Αιθίοπας Tamirat Tola με 2:05:36 δείχνοντας πολύ ανώτερος από τους αντιπάλους του στα τελευταία 12 περίπου χλμ.!

Πώς εξελίχθηκε η κούρσα

Κι όλα αυτά σε μία πολύ όμορφη, κυκλική διαδρομή 14χλμ. (οι δρομείς την έτρεξαν τρεις φορές) που περνούσε από τις περιοχές του Eugene και του Springfield με εκκίνηση και τερματισμό μπροστά στο Πανεπιστήμιο του Oregon.

Μάλιστα, ο αγώνας μας χάρισε και πολύ όμορφα πλάνα αφού περνούσε δίπλα από τον ποταμό Willamete, μέσα από αστικά τοπία, αλλά και το δάσος του Pre, όπως χαρακτηριστικά λέγεται, αφού εκεί συνήθιζε να τρέχει ο Steve Prefontaine.

Στο αγωνιστικό κομμάτι, και πάλι, στον αγώνα που ξεκίνησε στις 6:15 το πρωί (τοπική ώρα), τα μεγάλα ονόματα περίμεναν αρκετά για να κάνουν την κίνησή τους.

Ο πρώτος που έκανε κίνηση ήταν κάπου στο 27ο χλμ. ο Βολιβιανός Garibay Flores, όμως δεν υπήρχαν έντονες αντιδράσεις αφού κανείς δεν πίστεψε ότι αυτό θα κρατούσε κι έτσι πολύ γρήγορα το πρωτοπόρο γκρουπ τον «κατάπιε» και πάλι.

Αμέσως μετά ο Shumi Dechasa από το Μπαχρέιν ήταν αυτός που προσπάθησε να οδηγήσει αλλά και πάλι έγινε κάτι αντίστοιχο. Στο μεταξύ, ένα από τα φαβορί ο Αιθίοπας προηγούμενος παγκόσμιος πρωταθλητής, Lelisa Desisa είχε μείνει πίσω, φανερά εξουθενωμένος, ενώ όλοι οι υπόλοιποι ήταν σε εγρήγορση και αναμονή για την επόμενη κίνηση.

Tamirat Tola

Mετά το 30 ξεκίνησαν όλα…

Τελικά ήταν λίγο μετά το 30ο χλμ. όταν άρχισαν να ξεχωρίζουν οι πιο γρήγοροι. Οι Αιθίοπες με αιχμή του δόρατος τον Tamirat Tola, μπήκαν μπροστά και ανέβασαν το ρυθμό, και σιγά σιγά το πρώτο γκρουπ άρχισε να μικραίνει φτάνοντας τους 14 δρομείς.

Χαρακτηριστικό είναι πως ο ρυθμός στο χιλιάρι από το 3:01-3:05 πήγε στο 2:53 για το 31οχλμ.!

Και τότε μετά το 33ο χλμ. με δύο ξέφρενα χιλιόμετρα στο 2:43 και 2:47 ο Tola ΄έδειξε ότι θα ήταν αυτός που θα διεκδικούσε εμφατικά τη νίκη! Μέχρι το 35ο χλμ. είχαν μείνει μπροστά οι τρεις Αιθίοπες (Tola, Geremew και Tura) , o Κενυάτης Kamworor, o Dechasa από το Μπαχρέιν, ο Gabriel Geay από την Τανζανία, ο Καναδός Levins (σίγουρα έκπληξη) και ο Βέλγος Bashir Abdi , o oποίος μας έχει συνηθίσει σε εκπλήξεις.

Ο Τοla συνέχισε να τρέχει σε ρυθμό κοντά στο 2:50/χ΄λμ. αυξάνοντας συνεχώς τη διαφορά.

Tαυτόχρονα, οι δρομείς πιο πίσω φαινόταν ότι υπολόγιζαν πώς θα… μοιράσουν τα υπόλοιπα μετάλλια.

Τελικά, ο 31χρονος Tola έφτασε στη νίκη σε 2:05:36 (!), επίδοση που αποτελεί και νέο ρεκόρ αγώνων, που είναι η πρώτη του στη διοργάνωση, καθώς είχε ένα ασημένιο το 2017 στο Λονδίνο και πάλι στον Μαραθώνιο, ενώ το 2016 στους Ολυμπιακούς του Ρίο είχε λάβει το χάλκινο στα 10.000μ.

Είναι δε εντυπωσιακό ότι έτρεξε το 2ο μισό σε 1:01: 27, 3:09 πιο γρήγορα από το πρώτο μισό (1:04:09), πετυχαίνοντας το απόλυτο αρνητικό πέρασμα.

Αυτό ήταν και το τρίτο χρυσό μετάλλιο για τη χώρα του στο αγώνισμα του Μαραθωνίου στην ιστορία του θεσμού με την Κένυα να έχει πέντε και την Ισπανία επίσης τρία.

Μεγάλη μάχη έγινε για τα υπόλοιπα μετάλλια καθώς 4χλμ. πριν τον τερματισμό, τέσσερις δρομείς ήταν πίσω από τον Tola και τα διεκδικούσαν. Ο λόγος για τον Kamworor, τον Abdi, τον Geremew και τον Καναδό Levins που έκανε σίγουρα την κούρσα της ζωής του!

Aυτός που πήρε τελικά το ασημένιο ήταν ο Aιθίοπας Mosinet Geremew, ο αθλητής που είχε και την καλύτερη επίδοση στον αγώνα, (2:02:55), με χρόνο 2:06:44 αφήνοντας τον Βέλγο Abdi τρίτο σε 2:06:48 να κατακτήσει ένα ακόμα μετάλλιο σε μεγάλη διοργάνωση μετά το χάλκινο που κατέκτησε πέρυσι στους Ολυμπιακούς.

O Geremew ήταν πιο δυνατός και στο τελευταίο χιλιάρι έκανε μία αλλαγή ξεκαθαρίζοντας το τοπίο και κάνοντας το 1-2 με τον συμπατριώτη του Tola!

Εντυπωσιακός ήταν ο Καναδός Levins που τερμάτισε 4ος πραγματοποιώντας μεγάλη έκπληξη τερματίζοντας σε 2:07:09 που αποτελεί και νέο εθνικό ρεκόρ!

Στην πέμπτη θέση τερμάτισε ο Κενυάτης Geoffrey Kamworor με 2:07:14, ενώ ακολούθησε έκτος ο Αιθίοπας Saifu Tura με 2:07:17 και έβδομος ο Gabriel Gerald Geay από την Τανζανία με 2:07:31.

Την δεκάδα συμπληρώνουν ο Βραζιλιάνος Daniel Do Nascimento με 2:07:35 (8ος), ο Shumi Dechasa από το Μπαχρέιν με 2:07:52 (9ος) και ο Isaac Mpofu από την Ζιμπάμπουε ο οποίος σημείωσε και αυτός εθνικό ρεκόρ με 2:07:56.

Ο Galen Rupp, η ελπίδα των αμερικάνων για μία ακόμα διάκριση στον μαραθώνιο δεν τα κατάφερε, τερματίζοντας εμφανώς καταβεβλημένος στην 19η θέση σε 2:09:36, πετυχαίνοντας παρόλα αυτά την καλύτερη φετινή του επίδοση.

Τελικά, τερμάτισαν 54 δρομείς από τους 62 δρομείς που πήραν εκκίνηση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Obiri και Lemma θριάμβευσαν στην Βοστόνη!
Καλές επιδόσεις, ωραίοι αγώνες
Με το PUMA Fast-R Nitro Elite 2, θα φτάσεις εκεί που θες: στην κορυφή!
Επιστροφή ενέργειας και αντικραδασμική προστασία για δρομείς υψηλών επιδόσεων
Run Greece 2024 – Ναύπλιο
Το πρόγραμμα και χρήσιμες οδηγίες
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο