Άλσος Προμπονά, Περισσός

Ένα πάρκο πρότυπο για τρέξιμο οχι πολύ μακριά απο το κέντρο της Αθήνας

Share

Δεν πιστεύαμε στα μάτια μας αντικρίζοντας το πρόσφατα αναμορφωμένο άλσος «Προμπονά», που βρίσκεται στην περιοχή του Περισσού δίπλα ακριβώς στο Γήπεδο της Ριζούπολης. Κι αυτό γιατί σπάνια συναντά κανείς στην Αθήνα ένα τόσο καλά οργανωμένο και καθαρό κοινόχρηστο χώρο, με προσεγμένα και καλά οριοθετημένα δρομάκια, δέντρα και πολύχρωμα λουλούδια, ιδανικό για χαλάρωση και φυσικά για τρέξιμο κι όλα αυτά ανάμεσα σε ψηλές και άχρωμες πολυκατοικίες.

Λίγα λόγια για το μέρος
Ο κήπος Προμπονά, είναι κληροδότημα του Νάξιου γιατρού Δημήτρη Προμπονά προς τον Δήμο Αθηναίων ο οποίος το χρησιμοποιούσε ως φυτώριο μέχρι και το 2009 όταν και αποφάσισε να αλλάξει τη χρήση του μετατρέποντάς το σε χώρο αναψυχής και πολιτισμού. Πρόκειται για ένα μικρό πάρκο έκτασης 40 περίπου στρεμμάτων που ανήκει στο 5ο Δημοτικό Διαμέρισμα, σε μια περιοχή με αρκετά πυκνή δόμηση και πίσω από το παλιό, κατεστραμμένο πλέον, κέντρο ηχογράφησης της Columbia. Αποτελεί ένα παράδειγμα προς μίμηση αφού είναι εξαιρετικά περιποιημένο με μικρούς πολύχρωμους ανθόκηπους, καλοστρωμένους δρόμους και μουριές με παχύ φύλλωμα σε μερικά σημεία που προσφέρουν προστασία από τον καυτό ήλιο αλλά και αρκετά σιντριβάνια. Οι δρόμοι του καλύπτονται από πολύ καλής ποιότητας πατημένο χώμα και είναι μεγάλου πλάτους επιτρέποντας το τρέξιμο και σε πιο υψηλές ταχύτητες παρόλο που το μέγεθός του δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Το πάρκο φιλοξενεί ακόμα το παλιό εκκλησάκι του Αγ. Γεωργίου αλλά και μία επιβλητική νεόκτιστη εκκλησία προς τιμήν του Αγ. Γεωργίου, των Αγ. Αναργύρων και της Αγ. Φωτεινής η οποία δεν έχει όμως ξεκινήσει ακόμα τη λειτουργία της ενώ στο εσωτερικό του υπάρχει περιφραγμένη παιδική χαρά για τα μικρά παιδιά και ακριβώς δίπλα δύο γήπεδα καλαθοσφαίρισης.

Η πρόσβαση
Η κεντρική είσοδος του Άλσους βρίσκεται επί της οδού Ανθέων, στο σημείο που συναντά την οδό Ακρωτηρίου η οποία είναι κάθετη στη Λεωφόρο Ηρακλείου 200 μέτρα (πριν ή μετά ανάλογα με την κατεύθυνσή σας) από τον σταθμό του τρένου στον Περισσό. Το γεγονός αυτό κάνει πολύ εύκολη την πρόσβαση και με το τρένο. Επίσης υπάρχει αρκετός χώρος στάθμευσης στους γύρω δρόμους. Υπάρχει μία ακόμη είσοδος επί της οδού Ερμίππου στην πίσω πλευρά του γηπέδου της Ριζούπολης.

H διαδρομή
Αν και το πάρκο δεν καλύπτει πολλή μεγάλη έκταση διαθέτει μια διαδρομή μήκους 500 μ. (βλέπε χάρτη) που περνά από τους μεγαλύτερους δρόμους του και που μπορεί να φιλοξενήσει κάθε δρομέα για χαλαρό τρέξιμο αλλά και για διαλειμματικές προπονήσεις αρκεί να είστε λίγο προσεκτικοί με τα παιδιά που παίζουν.
Ξεκινά από την κύρια είσοδο (A) και διασταυρώνεται σε δύο σημεία, αλλά προφανώς μπορείτε να επιλέξετε και εσείς τη δική σας διαδρομή.

Extras
+ Πανέμορφο περιβάλλον
+ Καλή ποιότητα εδάφους
+ Επαρκής χώρος για εκτέλεση ασκήσεων, ανοιγμάτων αλλά και για ξεκούραση
+ Βρύσες με πόσιμο νερό
+ Εύκολη πρόσβαση
+ Ιδανικό για παιδιά με μεγάλο παιδότοπο
– Μικρή διαδρομή
– Σχετικά μικρή κάλυψη από δέντρα

Δημοσίευση στο Runner 48, στη στήλη Διαδρομές / Πόλη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Άλσος Αγίου Ιερόθεου, Περιστέρι
Στέκι για ορεινούς δρομείς
Άλσος Αγίου Δημητρίου - Πετρούπολη
Καλοκαρινή διαδρομή με θέα! Δυτικά απο το κέντρο της Αθήνας.
Ιστορικό κέντρο της Αθήνας
Τρέχοντας δίπλα στην ιστορία, στην παλιά πόλη της Αθήνας.
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο