Salewa Olympus Mythical Trail 2023

Δείτε την ανακοίνωση της διοργάνωσης

Share
Salewa Olympus Mythical Trail

To Σάββατο 1 και την Κυριακή 2 Ιουλίου θα διεξαχθεί ο ορεινός αγώνας Salewa Olympus Mythical Trail 2023 απόστασης 100χλμ. Ακολουθεί η ανακοίνωση της διοργάνωσης.

Salewa Olympus Mythical Trail 2023

Ο OLYMPUS MYTHICAL TRAIL, αποτελεί μια αγωνιστική δοκιμασία ορεινής υπεραντοχής, που έχει σε μεγάλο βαθμό χαρακτηριστικά υποστηριζόμενης προσπάθειας. Ο Όλυμπος και τα μονοπάτια του, αποτελούν ένα από τα κορυφαία αγωνιστικά πεδία, για αρκετούς λόγους, όπως η μορφολογία και το υψόμετρο αλλά και ο σχεδιασμός της διαδρομής, που παρουσιάζει δυσκολίες μέχρι και το τέλος της, όπως βέβαια και η εκκίνηση μέσα στη νύχτα. Η λογική του ΟΜΤ βασίζεται στην καθαρή αγωνιστική προσπάθεια, όπως αυτή εννοείται στα πλαίσια του αγωνιστικού ορεινού τρεξίματος. Ο αγώνας έχει σκληρά χαρακτηριστικά: μεγάλη ανάβαση συνολικά, μεγάλο ποσοστό μονοπατιών, μεγάλο μέσο υψόμετρο, σκληρό τερέν, παρατεταμένη έκθεση των αθλητών σε αλπικό περιβάλλον και υψόμετρο, απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες, μεγάλη διάρκεια κίνησης σε συνθήκες σκότους, ανομοιογενώς κατανεμημένες ανηφόρες στη διαδρομή. Η υποστήριξη των αθλητών του αγώνα είναι πυκνή, προκειμένου να αξιοποιήσουν οι αθλητές κάθε απόθεμα δύναμης στην προσπάθεια της ολοκλήρωσης ή και στην επίτευξη της καλύτερης δυνατής επίδοσης. Σκοπός της διοργάνωσης είναι η καθιέρωση ενός κορυφαίου αγώνα ultra trail αναφοράς, με ψηλό επίπεδο δυσκολίας και με έντονο τον ορειβατικό χαρακτήρα, αντάξιο για ένα βουνό-σύμβολο για την παγκόσμια κοινότητα.

Ο Olympus Mythical Trail προέκυψε περισσότερο ως αναγκαιότητα σε ένα εμβληματικό βουνό, όπως ο Όλυμπος, στις αρχές του 2010 και πέρασαν δύο χρόνια μέχρι την υλοποίησή του. Το «βουνό των θεών» φιλοξενούσε μέχρι τότε αγώνες μικρής και μεσαίας (μαραθώνιας) απόστασης αλλά έλειπε από τις πλαγιές και τις κορυφές του, ένα αθλητικό γεγονός ορεινής υπεραντοχής (ultra-trail).Η ανάπτυξη των ορεινών ultra στην Ελλάδα είχε ξεκινήσει μερικά χρόνια νωρίτερα και η κοινότητα των αθλητών αναπτυσσόταν διαρκώς, οπότε η ιδέα ενός ultra-trail στον Όλυμπο έβρισκε όλο και περισσότερο εύφορο έδαφος, μέχρι που μια ομάδα φίλων στο Λιτόχωρο πήρε την πρωτοβουλία της δημιουργίας του πρώτου αγώνα ultra.

Το έντονο και απόκρημνο ανάγλυφο του Ολύμπου, προβάλει αρκετούς περιορισμούς στο σχεδιασμό μιας μεγάλης διαδρομής. Ευτυχώς όμως, το πυκνό δίκτυο μονοπατιών στο κεντρικό και νότιο τμήμα του βουνού, δίνει αρκετές εναλλακτικές λύσεις. Έτσι, η χάραξη βασίστηκε στη λογική μιας κυκλικής διαδρομής, που εκ των πραγμάτων είναι αναγκασμένη να διασχίζει το συγκρότημα των ψηλότερων κορυφών του βουνού, γιατί μόνο έτσι είναι εφικτή η συνέχεια της διαδρομής, η οποία θα καταφέρει τελικά να διαγράψει ένα μεγάλο τόξο, περικυκλώνοντας το νότιο, ομαλό κομμάτι του βουνού. Μετά τα δύο πρώτα χρόνια διεξαγωγής του (2012, 2013), ο αγώνας δέχτηκε μια σοβαρή αλλαγή της διαδρομής του στα πρώτα χιλιόμετρα της διαδρομής του, ώστε να καταφέρει να αποτελέσει μια loop διαδρομή, με κοινό σημείο εκκίνησης και τερματισμού το Λιτόχωρο πλέον, με ανάπτυγμα διαδρομής 110 χιλιόμετρα και ανάβαση 7300 μέτρα.

Φιλοδοξία της διοργάνωσης του Mythical είναι ο αγώνας να παραμείνει ως ένα σημείο αναφοράς σε αξιοπιστία και δυσκολία στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Για τον λόγο αυτό, γίνεται κάθε προσπάθεια σε βάθος χρόνου, ώστε να συνδεθεί με διεθνείς αγώνες και διοργανώσεις (κύκλους αγώνων) και να κάνει γνωστή την παρουσία του ελληνικού ορεινού τρεξίματος στη διεθνή σκηνή. Μέχρι τώρα ο Mythical αποτελεί κριτήριο συμμετοχής σε μια σειρά διεθνών αγώνων που εντάσσονται στον κύκλο της ITRA, καθώς επίσης και ο μοναδικός ελληνικός αγώνας στον πίνακα κριτηρίων του αμερικανικού ιστορικού 100 miler, “Western States Endurance Run”.

Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο https://www.omt100.com/omt-home/

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
20ος Δρόμος Θυσίας Νάουσας
Δείτε περισσότερα
7ος Ημιμαραθώνιος Ιωαννίνων - Ioannina Half Marathon
Δείτε τις πληροφορίες του αγώνα
Ursa Trail 2024
Οι ημερομηνίες του αγώνα για το 2024
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο