Suunto 9

Το μοντέλο που ήρθε από το… μέλλον

Share

Ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος δοκιμάζει το SUUNTO 9

Το Suunto 9 διαδέχεται το Spartan Ultra ως η νέα ναυαρχίδα της φινλανδικής εταιρίας. Μπορεί εμφανισιακά να μην παρουσιάζει κάποια «επαναστατική» αλλαγή, σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο, όμως οι αναβαθμίσεις που φέρνει είναι σημαντικές και διακρίνονται και στους τρεις βασικότερους πυλώνες χρήσης αυτών των «υπολογιστών καρπού», όπως άλλωστε χαρακτηρίζονται από τους σχεδιαστές τους: Το GPS, τη διάρκεια και διαχείριση της μπαταρίας και τη μέτρηση των καρδιακών παλμών.
Το βασικό χαρακτηριστικό των μοντέλων της Suunto, το οποίο και τη διαφοροποιεί από τους ανταγωνιστές, είναι η υψηλής ποιότητας κατασκευή. Μην ξεχνάμε, ότι η σχεδίαση, η έρευνα και ανάπτυξη, η παραγωγή και το after sales service βρίσκονται στον ίδιο χώρο, στα κεντρικά της εταιρίας στην Φινλανδία, κάτι που δίνει τη δυνατότητα σε σχεδιαστές και κατασκευαστές να διατηρούν τον απόλυτο έλεγχο σε όλη τη φάση της παραγωγής.
Αυτή τη φορά η Suunto επέλεξε να μην ακολουθήσει τα μονοπάτια που χαράζει ο ανταγωνισμός, προσθέτοντας κάποιες πιο καθημερινές και fun λειτουργίες (μουσική, ανέπαφες πληρωμές κλπ). Αντ’ αυτού, εξέλιξε το νέο αυτό μοντέλο για να εξυπηρετήσει το βασικό πυρήνα των αθλητών αντοχής και κάθε λογής υπαίθριων δραστηριοτήτων, οι οποίοι είναι εκεί έξω για πάρα πολλές ώρες.
Οι αναβαθμισμένοι τρεις τομείς που αναφέρθηκαν νωρίτερα, θα εκτιμηθούν από πολλούς, ιδιαίτερα όλους όσοι χρησιμοποιούν το ρολόι σε μεγάλης διάρκειας προπονήσεις και αγώνες, καθώς και σε όσους αντιμετώπιζαν προβλήματα με το σήμα gps, είτε λόγω καιρικών συνθηκών, είτε λόγω «ιδιόμορφων» χώρων προπόνησης (στάδιο, ψηλά και πυκνά δέντρα – βλάστηση, ψηλά κτήρια, συνεχείς στροφές κλπ.).

 

Αναλυτικά τα ΝΕΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ του SUUNTO 9 είναι τα εξής:

• Προστέθηκε το FusedTrack: Δίνει τη δυνατότητα στο GPS να ανιχνεύει τη διαδρομή ακόμα και χωρίς σήμα GPS.

• Αλλαγή GPS chipset από SIRF σε Sony.

• Προσθήκη επιλογών διάρκειας μπαταρίας.

• Δυνατότητα να αλλάζουμε δυναμικά τις επιλογές της μπαταρίας στα μέσα μιας προπόνησης ή αγώνα, ώστε να μας «βγάλει» έως το τέλος.

• Προσθήκη «έξυπνης» υπενθύμισης χαμηλής μπαταρίας μία ημέρα πριν μια μεγάλης διάρκειας προπόνηση (αντλώντας δεδομένα από το συνηθισμένο μας πρόγραμμα).

• Δυνατότητα αλλαγής στα λουράκια – straps, με πολλές επιλογές χρωμάτων και υλικών.

• Βελτιωμένη αίσθηση των κουμπιών και ελαφριά αύξηση μεγέθους τους.

• Προσθήκη οπτικού αισθητήρα μέτρησης παλμών από την Valencell (τελευταίας γενιάς 1.2 sensor set).

• Προσθήκη παρακολούθησης 24×7 παλμών.

• Συμβατό με την νέα εφαρμογή της Suunto για κινητά τηλέφωνα και Sports Tracker based web platform.


Βέβαια, το SUUNTO 9 έχει κληρονομήσει και όλα τα χαρακτηριστικά από τη σειρά SPARTAN, τα οποία είναι:

• Προσθήκη power and pace zones (μέχρι πρότινος υπήρχαν μόνο HR zones)

• Προσθήκη διευρυμένης γκάμας προπονητικών στόχων (διάρκεια/ένταση κλπ.)

• Προσθήκη δεδομένων θερμοκρασίας και βαρομετρικών μετρήσεων.

• Προσθήκη ιστορικού ειδοποιήσεων (δυνατότητα να ανατρέξετε στις «χαμένες» ειδοποιήσεις)

 

GPS – FUSEDTRACK – BATTERY LIFE
Η αναβαθμισμένη διάρκεια ζωής της μπαταρίας θα εκτιμηθεί ιδιαιτέρως απ’ όλους αυτούς που πραγματικά χρειάζονται σημαντική διάρκεια ζωής της μπαταρίας για να φτάσουν στο τέλος των αγώνων ή των προπονήσεών τους και θέλουν μία πιο αξιόπιστη μέτρηση απόστασης. Βέβαια, αυτό είναι συνδυασμός του νέου chipset που χρησιμοποιείται στο Suunto 9, το οποίο έχει αναπτύξει η SONY, αφήνοντας το προηγούμενο από την SIRF.
Προφανώς το πιο τεχνολογικά καινοτόμο χαρακτηριστικό που θα βρείτε στο Suunto 9 είναι το FusedTrack. Η Suunto έχει χρησιμοποιήσει εδώ και καιρό τον όρο ‘Fused’ για άλλες περιπτώσεις, όπως το FusedSpeed και το FusedAlti.
Η ιδέα πίσω από τα αυτά τα δύο ήταν απλή: Έπαιρνε την βασική γραμμή δεδομένων GPS και στη συνέχεια την συγχώνευε με τα άλλα δεδομένα των αισθητήρων (π.χ. επιταχυνσιόμετρο) σε πραγματικό χρόνο. Τώρα το πηγαίνει σε εντελώς διαφορετικό επίπεδο. Ο σκοπός πλέον εδώ δεν είναι να παρέχει τεχνητά ακριβέστερα δεδομένα GPS. Πρόκειται να δώσει δεδομένα GPS εκεί που δεν υπάρχουν!
Για παράδειγμα, όταν χρειάζεστε το Spartan για να πάτε πάνω από 120 ώρες “GPS-on”, αυτό σημαίνει ότι μειώνει τη συχνότητα ενημέρωσης στιγμάτων GPS. Σε αυτή την περίπτωση, λαμβάνει μέχρι μία φορά κάθε 60 ή 120 δευτερόλεπτα (Endurance ή Ultra). Αυτό σημαίνει ότι ενώνοντας τα σημεία μεταξύ τους, δεν λαμβάνονται υπ’ όψη τυχόν στροφές ή αλλαγές κατεύθυνσης. Ίσως αυτό να μη δημιουργεί πρόβλημα σε πολύ αργή κίνηση σε ευθεία γραμμή (hiking), αλλά δεν είναι καθόλου ικανοποιητικό για τρέξιμο π.χ. σε δρόμο ή μονοπάτι όπου έχει στροφές κλπ.
Το εξελιγμένο, λοιπόν, Fused Track λαμβάνει αυτά τα σημεία GPS κάθε 60/120 δευτερόλεπτα, χρησιμοποιώντας την πυξίδα, το γυροσκόπιο, και επιταχυνσιόμετρο για να συμπληρώσει τα δεδομένα. Όλα αυτά προκαλούν μια εκπληκτική λογική συνέχεια.
Εάν το σκεφτούμε, εφόσον υπάρχει η αρχική θέση του GPS, τότε μπορούν να υπολογιστούν με ακρίβεια όλα τα άλλα δεδομένα (ταχύτητα, απόσταση κλπ.) από εκείνο το σημείο και έπειτα.

Συνοψίζοντας το Suunto 9 είναι αν μη τι άλλο ένα μοντέλο που ήρθε από το… μέλλον σε κάθε τομέα.
Αφενός η ποιότητα κατασκευής εγγυάται το μεγάλο χρόνο ζωής και τη γενικότερη αξιοπιστία, αφετέρου ο νέος αισθητήρας gps, οι δυνατότητες που δίνει το FusedTrack και οι συνεχείς αναβαθμίσεις λογισμικού το καθιστούν ένα καινοτόμο εργαλείο προπόνησης που λύνει κάθε μας πρόβλημα.

* Η περιγραφή και ανάλυση των χαρακτηριστικών ενός τέτοιου προϊόντος δεν μπορεί να αναλυθεί σε βάθος στις γραμμές ενός άρθρου, μιας και είναι πραγματικά αμέτρητες. Οπότε σας παρουσιάζουμε μερικά από αυτά που χαρακτηρίζουν το εν λόγω μοντέλο…

Το Suunto 9 κατέκτησε πρόσφατα δύο σημαντικές διακρίσεις: τον τίτλο «Gear of the Year» (Εξοπλισμός της Χρονιάς) από το περιοδικό Runner World και το βραβείο IF Design Award για το μοναδικό σχεδιασμό του. Το Suunto 9 συνεργάζεται επίσης με τα δημοφιλή sports trackers apps, Strava, Relive και Endomondo.
Όπως είπε και ο Pat Heine του περιοδικού Runner’s World: «Τρία πράγματα θα μείνουν ανέπαφα στο τέλους του κόσμου —- τα twinkies, οι κατσαρίδες και αυτό το ρολόι».

ΤΙΜΗ: 599 € (Προτεινόμενη τιμή)
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗΣ: Shop & Trade, Τ. 210 3408400, www.facebook.com/Suunto.Greece

Δημοσίευση στο Runner 109

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Polar Pacer Pro
Γνωρίστε το νέο multrisport καρδιοσυχνόμετρο της Polar
Saucony Kinvara 13
Δοκιμάσαμε το νέο μοντέλο της Saucony
Saucony Ride 15
Δοκιμάσαμε το νέο μοντέλο της Saucony
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Runner Magazine Our E-shop is up and running...
Μετάβαση στο περιεχόμενο