Suunto Spartan

Ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος παρουσιάζει το Suunto Spartan

Share

Η Suunto είναι μια φινλανδική εταιρεία που εξειδικεύεται στη δημιουργία υψηλής ποιότητας υπολογιστών καρπού.
Έγινε γνωστή κατασκευάζοντας ρολόγια καταδύσεων, ελεύθερης & αυτόνομης, τομέα που πλέον ηγείται στην παγκόσμια αγορά. Είναι εύκολα αντιληπτό ότι στην παραπάνω κατηγορία η ποιότητα κατασκευής και αξιοπιστία, παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο. Με τον ίδιο τρόπο, λοιπόν, η εταιρεία πορεύεται και για την αθλητική της σειρά. Για να πετύχει τα παραπάνω, το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης καθώς και ολόκληρη η παραγωγή, βρίσκεται στις κεντρικές τους εγκαταστάσεις στη Φινλανδία, οπότε υπάρχει πολύ υψηλός και άμεσος έλεγχος ποιότητας στον «χώρο» τους. H Sunnto μας διέθεσε ένα από τα νέα της μοντέλα, το Suunto Spartan, το οποίο δοκίμασε και μας παρουσίαζει ο πρωταθλητής μαραθώνιου και αγώνων βουνού, Δημήτρης Θεοδωρακάκος.

Χαρακτηριστικά
Hardware/Ποιότητα κατασκευής:
Το πρώτο που θα προσέξει κάποιος είναι η έγχρωμη οθόνη αφής του, σχεδιασμένη για χρήση σε εξωτερικούς χώρους. Δηλαδή είναι ευδιάκριτη κάτω από το πιο δυνατό φως του ήλιου, χωρίς να παίζει κανένα ρόλο η φωτεινότητα, όπως π.χ. σε κινητά τηλέφωνα, που πάσχουν σε αυτόν τον τομέα. Εδώ, η τεχνολογία είναι διαφορετική, και λειτουργεί εξαιρετικά χωρίς να επηρεάζεται ούτε η γωνία θέασης (180°) αλλά ούτε η μπαταρία.
Αρχικά, δεν σας κρύβω, ότι με προβλημάτισε η ιδέα να ενσωματωθεί οθόνη αφής σε τέτοιο προϊόν. Κι αυτό γιατί σε αντίθεση με ένα τηλέφωνο, το ρολόι έχει συνεχώς ανοιχτή οθόνη, και όχι «κλειδωμένη» ή «σβηστή», οπότε και θα ήταν θεωρητικά «εκτεθειμένο» σε «κατά λάθος» πατήματα κλπ. Έπειτα λοιπόν από ενδελεχή χρήση, και εξοικείωση, μπορώ να πω ότι λειτουργεί απροβλημάτιστα, ειδικά την ώρα της άσκησης. Σε αντίθεση με άλλες οθόνες αφής, εδώ οι εντολές λειτουργούν με κινήσεις (gestures).|
Συγκεκριμένα, για αλλαγή σελίδας ενδείξεων, θα πρέπει να σύρουμε από την αριστερή μεριά της οθόνης προς τη δεξιά για την επόμενη ένδειξη και το αντίθετο. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, αυτές είναι και οι μόνες χρήσεις για την αφή, οπότε σε περίπτωση που το ρολόι κουνηθεί από τον καρπό και θα πρέπει να το βάλετε στην θέση τού ή να το ακουμπήσετε κάπου κατά λάθος (στα ρούχα κλπ.), δεν θα σας αλλάξει κάτι.
Στο κύριο μενού τώρα, οι κινήσεις πέραν από τον οριζόντιο άξονα, γίνονται και στο κάθετο για περιήγηση παντού. Όλα τα παραπάνω λειτουργούν κανονικά και με βρεγμένη οθόνη από ιδρώτα, βροχή ή θάλασσα. Βέβαια, το ρολόι λειτουργεί και με τα 3 φυσικά κουμπιά, που έχει στην δεξιά μεριά της κάσας. Η Suunto έχει απλουστεύσει το menu σε τέτοιο βαθμό, όπου όλα γίνονται με τον πιο προφανή τρόπο, ακόμα και για κάποιον που δεν είχε ποτέ ανάλογο προϊόν. Το πάνω και κάτω κουμπί, δίνουν εντολή για κίνηση πάνω και κάτω αντίστοιχα, στο menu, και το μεσαίο έχει δύο χρήσεις. Το απλό πάτημα είναι η «επιβεβαίωση» και κρατώντας το πατημένο είναι το «πίσω»- «ακύρωση».
To Spartan χρησιμοποιεί GPS & GLONASS για ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια. Σε διάφορα test που κάναμε στο τρέξιμο, δεν υπήρχαν αποκλίσεις. Ειδικά σε διαδρομές με μεγάλες ευθείες, το σφάλμα είναι ανύπαρκτο. Σε δοκιμές στο γήπεδο 10.000μ. και 25.000μ., πήραμε ενδείξεις αντίστοιχες 10.080μ. και 25.170μ., όπου είναι εξαιρετικές και στα πλαίσια «επιτρεπτού» σφάλματος!
Οι δύο εκδόσεις του Spartan έχουν να κάνουν καθαρά με τις προσωπικές ανάγκες. Το Spartan Ultra είναι κατά 3,2 mm πιο παχύ και ελάχιστα πιο βαρύ σε σχέση με το Spartan Sport. To Spartan Sport, αντίστοιχα, είναι ελαφρύτερο, μετράει τις εναλλαγές στο υψόμετρο από το gps και έχει μικρότερης διάρκειας μπαταρία.
Δηλαδή, όπως μαρτυρούν και οι ονομασίες τους, το Spartan Ultra συστήνεται για χρήση πιο «adventure», με μεγαλύτερη αυτονομία, μέγεθος, βαρομετρικό αισθητήρα κλπ., ενώ το sport θα βολέψει για τρέξιμο στην πόλη, στον στίβο, ποδήλατο, κολύμπι (ανοιχτής θάλασσας και πισίνα) κλπ., με εξαιρετική εφαρμογή. Βέβαια συνιστώ να διαβάσετε τις οδηγίες χρήσης και να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Suunto www.suunto.com, διότι οι δυνατότητες είναι πολλές. Εκεί μπορείτε να δείτε αναλυτικά και τα χαρακτηριστικά της κάθε έκδοσης.

Software /Λογισμικό:
Από την πρώτη ματιά και επαφή, καταλαβαίνεις ότι οι Φινλανδοί, ήθελαν να φτιάξουν ένα μοντέλο με «future proof» χαρακτηριστικά, οπότε πέραν της ποιότητας κατασκευής, είναι εφοδιασμένο με αρκετή επεξεργαστική ισχύ, ώστε να μπορεί να δέχεται συνεχείς αναβαθμίσεις λογισμικού με νέα χαρακτηριστικά και βελτίωση εμπειρίας χρήσης.
Συνδέεται βέβαια με κινητά τηλέφωνα, που «τρέχουν» android ή iOS, μιας και το πρωτόκολλο σύνδεσης είναι το bluetooth (υπάρχουν οι εφαρμογές στα αντίστοιχα app stores).
To ίδιο ισχύει και για την ζώνη στήθους, που μετράει την καρδιακή συχνότητα*.
Κατά την αθλητική δραστηριότητα που το ρολόι χάνει την απόλυτη εφαρμογή με τον καρπό ή στο κολύμπι, είτε γιατί το τοποθετούμε στον σκελετό του ποδηλάτου, δεν ενδείκνυται η μη χρήση ζώνης στήθους. Βέβαια, η τεχνολογία εξελίσσεται συνεχώς, οπότε μπορεί σύντομα να δούμε κάτι που θα αλλάξει τα δεδομένα.
Πλέον είναι απεριόριστες οι δυνατότητες στην παραμετροποίηση των οθονών που έχουμε διαθέσιμες κατά τη διάρκεια της άσκησης. Οι ενδείξεις σε κάθε σελίδα στην οθόνη μπορεί να είναι μέχρι τέσσερις και οι σελίδες 1,2,3,4 ή και παραπάνω. Ενδεικτικά μπορούμε να δούμε παλμούς, μ.ο. παλμών, ενδιάμεσους γύρους, συνολικά μέτρα ανάβασης, ταχύτητα μέτρων ανάβασης ανά λεπτό, ταχύτητα, ρυθμό ανά χιλιόμετρο, συνολικό χρόνο άσκησης, καθοδήγηση σε διαδρομή ή καθοδήγηση στο σημείο εκκίνησης (για διαδρομές στο βουνό ή σε δάσος κλπ.), υψόμετρο, κλπ.
Ένα νέο, επίσης πολύ χρήσιμο χαρακτηριστικό είναι ότι μπορείς να δεις τη λίστα με τους ενδιάμεσους χρόνους (laps) κατά τη διάρκεια της προπόνησης ή του αγώνα, δηλαδή ενώ είναι σε λειτουργίατο ρολόι.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας ή σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, πατώντας με δύο δάκτυλα στην οθόνη, στιγμιαία, ανοίγει το φως. Το ίδιο θα γίνει και αν πατήσουμε το κεντρικό κουμπί. Με το πάτημα ενός δαχτύλου στην οθόνη, εμφανίζεται η ώρα ημέρας, σε περίπτωση που δεν την έχετε στις βασικές ενδείξεις των σελίδων που χρησιμοποιείτε. Το επάνω δεξιά χρησιμοποιείται για την έναρξη και το σταμάτημα της άσκησης και αντίστοιχα το κάτω δεξιά, για του ενδιάμεσους γύρους (laps).
Πέραν της άσκησης, υπάρχει δυνατότητα εναλλαγής της οθόνης ένδειξης της ώρας, επιλέγοντας ανάμεσα σε μερικά όμορφα σχέδια σε διάφορα χρώματα.

Suunto Spartan vs Smartwatches vs κινητών τηλεφώνων
Η εμπειρία χρήσης ενός ρολογιού σχεδιασμένου για αθλητική δραστηριότητα, δεν μπορεί να συγκριθεί σε καμία περίπτωση με ένα κινητό τηλέφωνο. Αφενός είναι άμεσα διαθέσιμη πληροφορία με αξιόπιστες μετρήσεις και δυνατότητα λεπτομερών αναλύσεων κατά τη σύνδεση με το λογισμικό του στον υπολογιστή. Οι ενδείξεις των κινητών, όσο ποιοτικό μοντέλο και αν είναι, έχουν σφάλμα, μιας και χρησιμοποιείται το hardware τους από μια εφαρμογή από άλλο κατασκευαστή κλπ. Επίσης, υστερούν σε ευχρηστία κατά τη διάρκεια της άσκησης, καθώς δεν είναι βολικό να κοιτάς την οθόνη όταν τρέχεις, ενώ ενίοτε επηρεάζουν αρνητικά και τη γενικότερη κίνηση.
Τα smart watches, έχουν προσανατολισμό στη συνδεσιμότητα με το τηλέφωνο, οπότε δεν λειτουργούν αυτόνομα και αν γίνει αυτό, έχουν πολύ περιορισμένες δυνατότητες!
Χρειάζονται καθημερινή φόρτιση (ή κάθε 2 ημέρες ίσως) και επίσης το λογισμικό που έχουν για αθλητική δραστηριότητα είναι πολύ περιορισμένων δυνατοτήτων. Τα παραπάνω, λοιπόν, κρίνω πως απευθύνονται σε ανθρώπους που γυμνάζονται ελάχιστα ή εντελώς περιστασιακά.

Η Suunto έχει ένα χρονοδιάγραμμα με ενημερώσεις λογισμικού για τα Spartan Ultra και Spartan Sport το οποίο θα βρείτε στον σύνδεσμο: www.suunto.com/Worlds/Training-World/Software-updates/Spartan-gets-stronger/

* Ο συγκεκριμένος τρόπος μέτρησης καρδιακών παλμών, μέχρι και τη στιγμή που γράφω, είναι ο πιο ακριβής.

Εταιρεία διάθεσης:Shop & Trade, τηλ.: 210 3408400Τιμή: 549 € (Suunto Spartan Sport HR) & 799 & 699 € (Suunto Spartan Ultra HR – ανάλογα με το υλικό κατασκευής της κάθε έκδοσης)

Δημοσίευση στο Runner νο. 93, του Δημήτρη Θεοδωρακάκου, Πρωταθλητή μαραθώνιου και αγώνων βουνού

[!%ARTICLE_MODULE_ID:988:%!]

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
On Cloudsurfer Next
Δοκιμάσαμε το νέο μοντέλο της Οn
Saucony Triumph 22
Δοκιμάσαμε το νέο μοντέλο της Saucony
ena PROTO RUNNER 1
Γνωρίστε το πρώτο ελληνικό running μοντέλο
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο