Τη σφραγίδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έχει το Υγειονομικό Πρωτόκολλο του Ioannina Lake Run, ενώ καταλυτική θα είναι, για μια ακόμη χρονιά, η συνδρομή του παραρτήματος Ιωαννίνων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, που θα αναλάβει την υγειονομική κάλυψη του αγώνα το Σαββατοκύριακο 19-20 Σεπτεμβρίου. Ακολουθεί η ανακοίνωση της διοργάνωσης με αναλυτικά όσα αποφασίστηκαν:
«Μετά από αίτημα της Οργανωτικής Επιτροπής του Γύρου Λίμνης Ιωαννίνων, η Γενική Συνέλευση της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συνέστησε μία υγειονομική επιτροπή, η οποία αποτελείται από τον αναπληρωτή καθηγητή Παθολογίας Βασίλειο Τσιμιχόδημο, τον αναπληρωτή καθηγητή Καρδιολογίας Παναγιώτη Κοραντζόπουλο και την αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ευαγγελία Ντζανη. Έργο της επιτροπής είναι η επίβλεψη της κατάρτισης, αλλά κυρίως της τήρησης του Υγειονομικού Πρωτοκόλλου, καθώς, λόγω των υγειονομικών συνθηκών, η ασφάλεια όλων των συμμετεχόντων, είτε αυτοί είναι δρομείς, είτε μέλη της οργανωτικής ομάδας και εθελοντές, καθίσταται η απόλυτη προτεραιότητα του 14ου Ioannina Lake Run.
Το μήνυμα αυτό θέλησε να στείλει η Οργανωτική Επιτροπή του Γύρου Λίμνης Ιωαννίνων, που παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου, στο ξενοδοχείο The Lake Hotel, το Υγειονομικό Πρωτόκολλο που έχει καταρτίσει, βασιζόμενη στα αντίστοιχα πρωτόκολλα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και του ΣΕΓΑΣ για αγώνες δρόμου εκτός σταδίου, τα οποία με τη σειρά τους βασίστηκαν σε διεθνή υγειονομικά πρωτόκολλα.
Όπως τόνισε ο Διευθυντής του Ioannina Lake Run Ηλίας Σπυριούνης, λόγω του covid-19, αλλά και των χωροταξικών περιορισμών στην πλατεία Μαβίλη, όπου είναι η εκκίνηση και ο τερματισμός, αποφασίστηκε να τεθεί πλαφόν στις συμμετοχές των αθλητών, ενώ δε θα πραγματοποιηθούν οι αγώνες «Μαμά- Καρότσι», o Παραλίμνιος Δρόμος για ΑμεΑ και το Family Run, όπως και το Pasta Party.
«Στόχος μας είναι ο αγώνας να γίνει κανονικά και προς το παρόν όλα δείχνουν ότι δεν έχει αλλάξει κάτι. Αν, βέβαια, αποφασιστεί κάτι διαφορετικό από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για όλους τους αγώνες στην επικράτεια, τότε είμαστε υποχρεωμένοι να το τηρήσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως σε περίπτωση που γίνει αυτό, υπάρχει και η λύση της «εικονικής» εκδοχής του αγώνα.
Η virtual version του Ioannina Lake Run, που έτσι κι αλλιώς θα ανακοινωθεί σε μια προσπάθεια της διοργάνωσης να δώσει τη δυνατότητα συμμετοχής σε όσους δεν μπορούν ή διστάζουν να ταξιδέψουν αυτή την περίοδο, θα είναι μια εναλλακτική επιλογή σε περίπτωση αιφνίδιας ακύρωσης του αγώνα, με τους δρομείς να έχουν τη δυνατότητα να τρέξουν στον τόπο τους, αλλά ταυτόχρονα και στη διαδρομή του Γύρου Λίμνης, μέσω μιας ειδικής εφαρμογής που θα εμφανίζει το ίχνος τους στα Γιάννενα! Και παράλληλα θα παραλάβουν στο σπίτι τους ταχυδρομικά το μπλουζάκι του αγώνα, το μετάλλιο και άλλες έξτρα παροχές.
«Ευχόμαστε, βέβαια, να γίνει κανονικά ο αγώνας, γιατί βλέπουμε και την επιθυμία των αθλητών να επιστρέψουν σε μια καθημερινότητα προπόνησης και αγώνων. Το δείχνουν και οι συμμετοχές, που πάνε πολύ καλά και δρομείς από όλη την Ελλάδα θέλουν να τρέξουν δίπλα από την Παμβώτιδα», κατέληξε ο κ. Σπυριούνης, ευχαριστώντας την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το παράρτημα Ιωαννίνων του Ερυθρού Σταυρού και την περιφέρεια Ηπείρου από την οποία έχει ζητηθεί η συνδρομή σε υγειονομικό υλικό.
Για να δείτε προπονητικά προγράμματα για όλες τις αποστάσεις πατήστε εδώ.
«Πρέπει να ενθαρρύνονται ανάλογες δραστηριότητες»
Για ένα υγειονομικό πρωτόκολλο που είναι εγκεκριμένο από τον ΕΟΔΥ και από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, έκανε λόγο ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας Βασίλειος Τσιμιχόδημος, τονίζοντας ότι τροποποιεί την πραγματοποίηση των αγώνων με τέτοιο τρόπο, ώστε να ελαχιστοποιείται ο συγχρωτισμός. «Όλες οι γραφειοκρατικές δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με τον Γύρο Λίμνης, γίνονται πλέον άυλα, διαδικτυακά. Η αλληλεπίδραση ανάμεσα στο προσωπικό, τους εθελοντές και τους συμμετέχοντες γίνεται ανέπαφα, κατά το δυνατό, λαμβάνονται όλα τα μέτρα προστασίας τα οποία χρειάζονται στις συγκεκριμένες συνθήκες και επίσης έχει προβλεφθεί ο Γύρος Λίμνης να γίνει κατά τέτοιο τρόπο ώστε να ελαχιστοποιείται ο συγχρωτισμός είτε κατά την εκκίνηση είτε κατά τον τερματισμό», ανέφερε, ενώ κατέστησε σαφές ότι δεν προβλέπεται να γίνει τεστ σε ασυμπτωματικούς συμμετέχοντες.
Ούτως ή άλλως, όπως σημείωσε, οι συμμετέχοντες έχουν την ευθύνη της συμμετοχής τους στον αγώνα και αν κάποιος έχει συμπτώματα τα οποία παραπέμπουν ή δημιουργούν την υποψία ύπαρξης λοίμωξης, καλείται να μην προσέλθει στους αγώνες. Επιπρόσθετα, έχει προβλεφθεί χώρος όπου θα απομονωθούν κρούσματα, τα οποία ενδέχεται να προκύψουν από τη στιγμή που θα ξεκινήσει η προσέλευση των αθλητών μέχρι την ολοκλήρωση των αγώνων, και έχει χαρτογραφηθεί η διαδικασία, η οποία θα ακολουθηθεί σε μία τέτοια περίπτωση.
«Ουσιαστικά, αυτό το οποίο κάνουμε αυτή τη στιγμή, είναι ότι προσπαθούμε να βρούμε μία ισορροπία ανάμεσα στην ασφάλεια αφενός και αφετέρου στην ανάγκη να συνεχιστεί η καθημερινή μας ζωή. Νομίζω ότι δραστηριότητες όπως είναι ο Γύρος Λίμνης, οι οποίες προβάλλουν την πόλη ή συνεισφέρουν στην οικονομική ζωή της πόλης αφενός και αφετέρου προάγουν τη συναισθηματική, σωματική και ψυχολογική υγεία, είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να ενθαρρύνεται, ακολουθώντας κάθε φορά τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουμε, έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο, ο οποίος είναι εδώ. Δε νομίζω ότι θα επανέλθουμε στις καταστάσεις του Μαρτίου, τουλάχιστον από ότι φαίνεται μέχρι τώρα. Άρα, λοιπόν, θα πρέπει να προσαρμόσουμε την καθημερινή μας ζωή στα καινούρια δεδομένα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιμιχόδημος και συμπλήρωσε ότι εφόσον υιοθετηθούν τα μέτρα τα οποία προβλέπονται, και τηρηθεί το υγειονομικό πρωτόκολλο, η διοργάνωση ενός αγώνα δρόμου είναι κάτι το οποίο κατά την άποψή του δε θεωρείται παρακινδυνευμένο.
«Είναι κάτι από το οποίο το όφελος που προκύπτει και σε ό,τι αφορά την πόλη και σε ό,τι αφορά τους συμμετέχοντες, είναι μάλλον μεγαλύτερο από τον κίνδυνο, ο οποίος υπάρχει σύμφωνα με τα δεδομένα τα οποία έχουμε αυτή τη στιγμή. Νομίζω ότι αν ζυγίσει κανένας τα δεδομένα, αυτό το οποίο προκύπτει είναι το κέρδος. Αν τα δεδομένα μεταβληθούν, υπάρχει περίπτωση όλο αυτό το πρωτόκολλο να αξιολογηθεί ξανά ή υπάρχει περίπτωση να αναβληθεί ο αγώνας τουλάχιστον με τη φυσική μορφή. Προς το παρόν ο αριθμός των κρουσμάτων στην περιοχή είναι αρκετά μικρός και δεν εγείρει, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, ιδιαίτερη ανησυχία», κατέληξε.
Συνδρομή σε τρεις άξονες
Σε τρεις άξονες θα συνδράμει στο Ioannina Lake Run το παράρτημα Ιωαννίνων του Τμήματος Εθελοντών Σαμαρειτών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, τα μέλη του οποίου θα σηκώσουν και αυτή τη χρονιά το κύριο βάρος της υγειονομικής κάλυψης.
Ο πρώτος άξονας, όπως ανέφερε ο γιατρός, υπεύθυνος της πολυπληθούς ομάδας του Ερυθρού Σταυρού, Ηλίας Γκαρτζονίκας, εστιάζει στον περιορισμό της μετάδοσης της νόσου Covid-19, με μέτρα που αφορούν σε θερμομετρήσεις των συμμετεχόντων, τόσο των αθλητών, όσο και εθελοντών και συνοδών πριν την έναρξη του αγώνα, καθώς και την οργάνωση και στελέχωση χώρου διαχείρισης ύποπτου κρούσματος.
Ο δεύτερος άξονας αφορά την παροχή πρώτων βοηθειών. Σαράντα περίπου εθελοντές του περιφερειακού τμήματος, Σαμαρείτες και εθελοντές της νοσηλευτικής, θα αναπτυχθούν κατά μήκος της διαδρομής, τόσο σε σταθερά σημεία πρώτων βοηθειών, όσο και σε ποδηλατικές ομάδες, μηχανοκίνητες ομάδες και με ένα οργανωμένο και κυρίως εξοπλισμένο ιατρείο στον τερματισμό, όπου θα παράσχουν πρώτες βοήθειες σε όσους και όπου ζητηθούν.
Τέλος, ο τελευταίος άξονας αφορά τη χρήση του εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών του Σώματος Σαμαρειτών, που με αυτό τον τρόπο θα παρέχονται πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο που αφορούν την εξέλιξη του αγώνα, καθώς και αντιμετωπίζονται ζητήματα που τυχόν προκύψουν κατά τη διάρκεια της διαδρομής.
«Ζούμε σε μία εποχή μεταβαλλόμενων συνθηκών και παίρνοντας αφορμή από αυτή την προσπάθεια επανεκκίνησης της αθλητικής δραστηριότητας, θέλουμε να καλέσουμε όλους τους συμμετέχοντες με ένα υψηλό αίσθημα ατομικής ευθύνης να συνδράμουν αφενός στην ομαλή διεξαγωγή του αγώνα και αφετέρου στον περιορισμό της μετάδοσης της νόσου, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις διαδικασίες που προβλέπονται από το υγειονομικό πρωτόκολλο του αγώνα, όσο και από τα μέτρα ατομικής προστασίας», ανέφερε ο κ. Γκαρτζονίκας».