Τα πρόσωπα της Μόσχας!

Το 14ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου έλαβε τέλος. Όπως προέβλεψαν πολλοί δεν είχε τις μεγάλες επιδόσεις και τα ρεκόρ που θα περίμενε κανείς σε μία τόσο μεγάλη διοργάνωση. Είχε όμως συναρπαστικές κούρσες και λαμπερά αστέρια που έλαμψαν στο Στάδιο Λουζίνσκι της Μόσχας αλλά και στους δρόμους της ρωσικής πρωτεύουσας. Μο Φάρα και Γιουσέιν Μπολτ ήταν αναμφίβολα οι πρωταγωνιστές όμως δεν ήταν μόνο αυτοί.

Share

14ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου – Μόσχα

Τα πρόσωπα των αγώνων

H (δεύτερη) χρονιά του Φάρα
Ο Βρετανός είναι ο υπεραθλητής των ημερών μας. Ο Μο Φάρα ήταν πάντα ένας καλός αθλητής όμως από τη στιγμή που συνεργάστηκε με τον Αλμπέρτο Σάλαζαρ απογειώθηκε. Νταμπλ πέρυσι στο Λονδίνο, νταμπλ και τώρα στη Μόσχα με επιβλητικό μάλιστα τρόπο τόσο στα 10.000 μ. όπου πήγε το τελευταίο χιλιάρι σε 2:26 (!) και κέρδισε με 27:21.21 και τον Αιθίοπα Τζεϊλάν στη σκιά του, όσο και στα 5.000 μ. που άφησε πίσω του μία στρατιά από Κενυάτες, Αιθίοπες αλλά και τον… Μπέρναρντ Λάγκατ για να επικρατήσει με φοβερές δυνάμεις στο τέλος με 13:26.98.

Δείτε το σόου το Φάρα στον τελικό των 10.000 μ.

Και φυσικά ο κύριος Μπολτ
Από το 2008 και έπειτα δεν έχει σταματήσει να μας εκπλήσσει και δεν έχει αφήσει σπρίντερ να δει το χρώμα του χρυσού. Ο Γιουσέιν Μπολτ μπορεί να μην ήταν στην καλύτερη κατάσταση της καριέρας του στη Μόσχα όμως δεν δυσκολεύτηκε να πάρει τρία ακόμα χρυσά μετάλλια σε 100μ., 200μ. και 4Χ100 μ. συμπληρώνοντας 14 χρυσά τα τελευταία 5 χρόνια! Το γεγονός ότι φέτος έλειπαν οι σημαντικοί αντίπαλοί του δεν μειώνει σε τίποτα την για μία ακόμα φορά, μεγάλη επιτυχία του.

Η νίκη του Μπολτ στα 100 μ.

Οι νικητές των αποστάσεων
Δίκαιη μοιρασιά Ντεφάρ και Ντιμπάμπα

Η Μεσερέτ Ντεφάρ πήρε και πάλι  το πεντάρι όπως και πέρυσι στους Ολυμπιακούς Αγώνες επιβεβαιώνοντας πως παρά το διάλειμμα μίας διετίας, είναι η κορυφαία ενώ η Τιρουνές Ντιμπάμπα κέρδισε στα 10.000 μ. με μεγάλη άνεση επιστεγάζοντας και αυτή την κυριαρχία της στο αγώνισμα. Ο χρόνος της Μέσι ήταν 14:50.19 με τη Μέρσι Τσερόνο και την Αλμέζ Αγιάνα 14:51.33 να συμπληρώνουν την πρώτη τριάδα ενώ η Τιρουνές σημείωσε 30:43.35 στο δεκάρι ενώ πάλι ακολούθησε μία κοπέλα από την Κένυα, η Γκλάντις Τσερόνο και τρίτη ήταν μία Αιθιοπέζα, Μπελαϊνές Ολίρα.

Η νίκη της Ντεφάρ στα 5.000 μ.

Μαραθώνιοι 
Και πάλι ο Κιπλάγκατ

Ο Στέφαν Κιπλάγκατ μετά τη νίκη του πέρυσι στους Ολυμπιακούς ήταν ένα από τα φαβορί και για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Και τα κατάφερε! Ο 24χρονος από την Ουγκάντα αντιμετώπισε στα ίσα τα μεγάλα ονόματα που είχαν επιστρατεύσει κυρίως οι Αιθίοπες που ήθελαν πολύ τον τίτλο και με περισσότερες δυνάμεις στο τέλος έφτασε σε μία σπουδαία νίκη με 2:09:51. Οι Αιθίοπες Ντεσίσα και Τόλα ακολούθησαν με 2:10:12 και 2:10:23 ενώ τέταρτος ήταν ένας ακόμα Αιθίοπας και ο πιο έμπειρος από αυτούς,  ο Τσεγκάγιε Κεμπέντε

Ο Κιπρότιτς έτρεξε έξυπνα και δεν υπέκειψε στα παιχνίδια των δρομέων από την Αιθιοπία και κατάφερε στα τελευταία δύο χλμ. όπου είχε μείνει με τους Ντεσίσα και Τόλα να πάρει τη νίκη.

Στον αγώνα τερμάτισαν 51 δρομείς ενώ όπως και στις γυναίκες υπήρχαν αρκετές εγκαταλείψεις. 

Παγκόσμια Πρωταθλήτρια η Έντνα Κιπλάγκατ, καλή παρουσία η Αστροπεκάκη
Στον μαραθώνιο των γυναικών 70 αθλήτριες από όλο τον κόσμο ξεκίνησαν στις 14:00 ώρα Μόσχας όμως οι πολύ κακές καιρικές συνθήκες για το αγώνισμα ανάγκασαν πάνω από 20 από αυτές να εγκαταλείψουν. H επιλογή της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας να γίνει ο τελικός του μαραθωνίου το μεσημερία αποδείχθηκε πολύ κακή αφού η ρωσική πρωτεύουσα μπορεί τον χειμώνα να έχει κρύο όμως το καλοκαίρι ανεβάζει κι αυτή υψηλές θερμοκρασίες αλλά και πολλή υγρασία. Μερικές από αυτές ήταν ανάμεσα στα φαβορί όπως η Μελκαμού αλλά και η χρυσή Ολυμπιονίκης του Λονδίνου, Τίκι Γκελάνα από την Αιθιοπία, η Μιζούκι Νογκούτσι από την Ιαπωνία κ.α.
Τελικά μεγάλη νικήτρια αναδείχθηκε η Έντνα Κιπλάγκατ που έγινε και η πρώτη γυναίκα μαραθωνοδρόμος η οποία κατάφερε να κερδίσει δύο συνεχόμενα Παγκόσμια Πρωταθλήματα αφού είχε πάρει το χρυσό και πριν από δύο χρόνια στο Νταεγού. Η Κιπλάγκατ τερμάτισε σε 2:25:44 με την Ιταλίδα Βαλέρια Στρανέο να κάνει την έκπληξη και να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση σε 2:25:58. Ακολούθησαν δύο Γιαπωνέζες η Καγιόκο Φουκούσι που πήρε και το χάλκινο μετάλλιο και η Ριοκο Κιζάκι που ήταν τέταρτη.

Καλή παρουσία η Αστροπεκάκη
Στο ίδιο αγώνισμα, έλαβε μέρος και η Ελληνίδα πρωταθλήτρια, Πόπη Αστροπεκάκη. Η 32χρονη δρομέας κατέλαβε την 29η θέση αφού τερμάτισε σε 2:47:12 σημειώνοντας μία καλή και αξιόλογη παρουσία ουσιαστικά στην πρώτη της μεγάλη διοργάνωση παρά τις αντιξοότητες του καιρού.

Τα φαβορί σε 1.500 και στιπλ ανδρών
Ήταν από την αρχή τα φαβορί και το επιβεβαίωσαν πανηγυρικά στην Ρωσική πρωτεύουσα. Ο Ασμπέλ Κίπροπ με 3:36.28 και ο Ιεζεκιέλ Κεμπόι με 8:06:01 επικράτησαν εύκολα σχετικά σε 1.500 μ. και 3.000 μ. στιπλ και απέτρεψαν τους όποιους διεκδικητές. Οι μοναδικές εκπλήξεις ήταν ίσως η υπόλοιπη τριάδα στα 1.500 με τον Αμερικανό Σέντροβιτς να ξαναπαίρνει μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και τον Νοτιαφρικανό Κρόνιε να είναι χάλκινος από το… πουθενά.

Τα συγκονιστικά τελευταία μέτρα του τελικού των 3.000 μ. στιπλ

1.500 μ.:Όλα ανοιχτά στις γυναίκες
Στα 1.500 μ. των γυναικών η αλήθεια είναι πως δεν υπήρχε κάποιο ξεκάθαρο φαβορί. Έτσι η Αμπέμπα Αρεγκάβι από τη Σουηδία εκμεταλλεύτηκε την κατάσταση και με 4:02.67 σε μία κούρσα τακτικής κέρδισε τον τελικό με τις Σίμπσον από τις ΗΠΑ, παγκόσμια πρωταθλήτρια στο Νταεγού πριν 2 χρόνια και την Κενυάτισσα Ομπίρι να ακολουθούν. Τα μεγάλα ονόματα όπως η Γκενζέμπε Ντιμπάμπα και η Νάνσι Λάγκατ έμειναν πολύ πίσω.

Εύκολα η Τσέια στα στιπλ
Στα στιπλ των γυναικών η Μίλκα Τσέμος Τσέια δεν δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα και επιβεβαίωσε τη φήμη του φαβορί κερδίζοντας με 9:11.65 που είναι και η καλύτερη επίδοση στον κόσμο για φέτος. Η συμπατριώτισσά της Λίντια Τσεπκουρούι και η Σοφία Ασέφα από την Αιθιοπία συμπλήρωσαν την πρώτη τριάδα. 

Εκπληξεις στα 800άρια
Τα 800άρια ήταν κάπως ανοιχτά ιδιαίτερα στους άνδρες ιδιαίτερα μετά την απουσία του Ντέιβιντ Ρούντισα. Τελικά νικητής αναδείχθηκε ο Μοχάμεντ Αμάν από την Αιθιοπία με  1:43.31 ενώ ο Αμερικανός Νικ Σίμμοντς πήρε επιτέλους το πολυπόθητο μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα αν και όταν μπήκε πρώτος στην τελική ευθεία ίσως να πίστεψε ότι θα ήταν αυτός ο νικητής.

Ο τελικός των 800 μ. των ανδρών

Στις γυναίκες η Γιουνίς Σουμ από την Κένυα έκανε την έκπληξη εκτοπίζοντας τη Μαρία Σαβίνοβα που στην πατρίδα της έμεινε τελικά δεύτερη. Η Κενυάτισσα σημείωσε ατομικό ρεκόρ στον τελικό με 1:57.38 και στέφθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια. 
 

Δείτε εδώ τα πλήρη αποτελέσματα ανά ημέρα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου
 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΔΥΑ: Εορταστική εκδήλωση 2025
Δείτε τις πληροφορίες του συλλόγου
Ξεκίνα δυναμικά τη νέα χρονιά!
Τρέξε 30’ με 10 προπονήσεις και 60’ με 20!
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο