Ύπνος και τραυματισμοί

Πώς επηρεάζει η έλλειψη ύπνου τους τραυματισμούς;

Share

«Ο ύπνος θρέφει τα παιδιά» αναφέρει η λαϊκή παροιμία και λίγο πολύ συμφωνούμε όλοι. Τι γίνεται, όμως, με τους αθλητές; Πώς επηρεάζει η έλλειψη ύπνου την απόδοσή τους, αλλά και τον κίνδυνο τραυματισμού; Διαβάστε για ορισμένα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα και… τρέξτε να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας, αλλά και τη διάρκειά του!

Mία πρόσφατη έρευνα* που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό, ιατρικό περιοδικό Journal of Pediatric Orthopaedics επιβεβαίωσε αυτό που πολλοί προπονητές, αλλά και γιατροί υποστηρίζουν: ότι η έλλειψη ύπνου επηρεάζει σημαντικά την πρόκληση τραυματισμών σε έφηβους αθλητές. Πιο συγκεκριμένα, η ανάλυση των δεδομένων έδειξε πως οι νεαροί αθλητές που συστηματικά κοιμόντουσαν λιγότερες από οκτώ ώρες καθημερινά είχαν 1,7 φορές περισσότερες πιθανότητες να τραυματιστούν σε σχέση με αυτούς που περνούσαν πάνω από οκτώ ώρες στην αγκαλιά του Μορφέα σε καθημερινή βάση.

Οι ερευνητές, αλλά και γενικότερα η επιστημονική βιβλιογραφία, συμφωνούν στο ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει τη μυϊκή λειτουργία, τις γνωστικές ικανότητες και τη διάθεση με αποτέλεσμα τόσο τη μείωση της απόδοσης, όσο και την αύξηση του κίνδυνου τραυματισμού.

Άλλες έρευνες που προσπάθησαν να συσχετίσουν τις ώρες του ύπνου με την απόδοση και πάλι σε νεαρούς αθλητές είχαν εντοπίσει ότι η αύξησή τους έως και τις 10 ώρες ανά ημέρα επέφερε σημαντικές βελτιώσεις στην ταχύτητά τους, στην ευστοχία τους (σε καλαθοσφαιριστές), καθώς και στη γενικότερη διάθεσή τους. Στον αντίποδα, η έλλειψη ύπνου σε ποδηλάτες είχε περιορίσει τη λειτουργία του καρδιαγγειακού τους συστήματος κατά την άσκηση.

Επιπλέον, παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι η συστηματική έλλειψη ύπνου σχετίζεται και με διάφορες, σοβαρές παθήσεις όπως διαβήτη τύπου 2 κ.ά., αλλά και με μειωμένη ανοσοποιητική λειτουργία.

Δεν είναι μόνο οι μικροί
Σίγουρα τα δεδομένα αφορούσαν νεαρούς αθλητές, όμως είναι πολύ πιθανό παρόμοια να είναι τα συμπεράσματα και για ενήλικους αθλητές, με μικρές ίσως διαφορές όσον αφορά τις συνιστώμενες ώρες ύπνου ανά ημέρα. Αν, λοιπόν, προπονήστε συστηματικά φροντίστε να κοιμάστε επαρκώς, αλλά και να διατηρείτε μία καλή ποιότητα ύπνου.

Συμβουλές για καλύτερο ύπνο
• Επιλέξτε σωστά το στρώμα και το μαξιλάρι σας (δείτε περισσότερα πατώντας εδώ).
• Προτιμήστε ώρες από τις 11μ.μ.-8π.μ. για καλύτερη ποιότητα ύπνου.
• Αποφύγετε τη χρήση οθονών (τηλεόραση, κινητό, tablet κλπ.) τουλάχιστον 60’ πριν κοιμηθείτε.
• Πέστε για ύπνο όταν αισθανθείτε ότι νυστάζετε.
• Δημιουργήστε ένα ευχάριστο περιβάλλον στο δωμάτιό σας. Προσπαθήστε να το αερίζετε τακτικά και να είναι καθαρό.
• Αποφύγετε τα πολύ βαριά γεύματα μετά τις 8μ.μ.

* Τίτλος της δημοσίευσης: Chronic Lack of Sleep is Associated With Increased Sports Injuries in Adolescent Athletes

Δημοσίευση στο Runner 112 στη στήλη Στα Γρήγορα / Υγεία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μακριά από τραυματισμούς
Ποια είναι τα λάθη που μας οδηγούν στους τραυματισμούς και πώς να τα αποφύγουμε
Τι είναι το μυϊκό σφίξιμο;
Tι ακριβώς είναι αυτό που αισθανόμαστε, γιατί συμβαίνει και πώς αντιμετωπίζεται;
Πώς να μη "γονατίσετε" ποτέ
9 τρόποι για να προστατέψετε τα γόνατά σας
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο