Ρεκόρ στο Μεξικό, νέα δεδομένα για τον Μαραθώνιο

Δείτε τι έγινε στον 37ο Telcel Mexico City Marathon

Share

Ο 37ος Telcel Mexico City Marathon πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα του Μεξικό με περίπου 25.000 δρομείς να λαμβάνουν μέρος, κυρίως απο την αμερικάνικη ήπειρο. Ο αγώνας ανήκει σε αυτούς με τη χρυσή ετικέτα της IAAF – ο μοναδικός στη Λατινική Αμερική – και συγκεντρώνει κάθε χρόνο σπουδαίους δρομείς.

Αυτή τη φορά η Vivian Kiplagat ήταν αναμφίβολα το μεγαλύτερο όνομα και το επιβεβαίωσε με μία εύκολη όσο και… αλλόκοτη νίκη. Η 31χρονη Κενυάτισσα έτρεξε το δεύτερο μισό 10 λεπτά πιο γρήγορα σε σχέση με το πρώτο για να τερματίσει σε 2:33:27 και να τερματίσει πρώτη. Η επίδοση της μάλιστα αποτελεί και νέο ρεκόρ για τη διοργάνωση.

Στους άνδρες, ο επίσης Κενυάτης Duncan Maiyo  είχε αντίθετη πορεία – γρήγορο πρώτο μισό και πιο αργό δεύτερο – ωστόσο έφτασε στη νίκη με 2:12:59.

Η θερμοκρασία μπορεί να ήταν σχετικά χαμηλή στον αγώνα, 13 βαθμούς στην εκκίνηση, ωστόσο το ποσοστό της υγρασίας ήταν πολύ υψηλό (80%) με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται αρκετά οι δρομείς.

Στον αγώνα αυτό εγκαινιάστηκε μία καινούρια διαδικασία σε συνεργασία με την Παγκόσμια Ομοσπονδία στίβου που αφορά στη μέτρηση των περιβαλλοντικών συνθηκών κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, κυρίως την ποιότητα του αέρα. Η μέτρηση στο Μέξικο Σίτι έγινε με ειδική συσκευή, ενώ στη συγκεκριμένη πόλη οι μετρήσεις γίνονται από τον Ιανούαριο. Σκοπός είναι να δημιουργηθεί μία μεγάλη βάση δεδομένων από πολλές πόλεις του κόσμου ώστε αρχικά να κατανοηθεί κατά πόσο επηρεάζει η ποιότητα του αέρα την απόδοση αλλά και την ποιότητα της ζωής. Επιπλέον, διοργανωτές και παγκόσμια ομοσπονδία προσπαθούν να βρουν τρόπους να προστατέψουν τους αθλητές από τις αρνητικές συνέπειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, και κατ’ επέκταση όλους τους ασκούμενους. Για την ώρα το πρότζεκτ αυτό “τρέχει” σε τρεις ακόμα πόλεις στον κόσμο εκτός από την πρωτεύουσα του Μεξικό. 

Για τη μέτρηση βοήθηκε ο Μεξικάνος επαγγελματίας ποδηλάτης, Luis Eduardo Gonzalez, ο οποίος διένυσε με το ποδήλατο του τη διαδρομή ακριβώς μπροστά από τους πρωτοπόρους μαζί με ειδικό μηχάνημα που συγκέντρωνε δεδομένα για τον αέρα που εισέπνεαν οι δρομείς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο