Είναι γενικά γνωστό πως τα σταφύλια έχουν πλούσια αντιοξειδωτική δράση µε οφέλη για την καρδιά, το νευρικό σύστηµα αλλά και κατά του καρκίνου. Μπορούν όµως να ωφελήσουν και τους δροµείς; Αυτό το ερώτηµα κλήθηκαν να απαντήσουν ερευνητές από τη Βραζιλία µε έρευνα που δηµοσίευσαν σε επιστηµονικό περιοδικό µόλις τον περασµένο Σεπτέµβριο. Η ερευνητική οµάδα από το Πανεπιστήµιο της Παραΐµπα χρησιµοποίησε τη βοήθεια 28 ερασιτεχνών δροµέων τους οποίους χώρισε σε δύο οµάδες.
Οι συµµετέχοντες είχαν παρόµοια χαρακτηριστικά καθώς όλοι τους προπονούνταν συστηµατικά, είχαν καλή φυσική κατάσταση ενώοι ηλικίες τους ήταν από 31 έως 47 ετών. Η µία οµάδα, η οποία αποτελείτο από 15 άνδρες και γυναίκες, κατανάλωνε 10ml ανά κιλό σωµατικού βάρους ακατέργαστο φυσικό χυµό από κόκκινα σταφύλια για 28 συνεχόµενες µέρες ενώ η δεύτερη λάµβανε ίδια ποσότητα υγρού µε παρόµοια χαρακτηριστικά (ίδια συµπύκνωση, ισογλυκαιµικό, γεύση κλπ.).
Και οι 28 δροµείς εκτέλεσαν µία σειρά από τεστ πριν την παρέµβαση και δύο ηµέρες µετά από αυτήν. Τα τεστ περιελάµβαναν τρέξιµο σε σταθερή ένταση µέχρι εξαντλήσεως, υπολογισµό του αναερόβιου κατωφλιού καθώς και προσδιορισµό διάφορων δεικτών του οξειδωτικού στρες, των φλεγµονών και της αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήµατος στην άσκηση.
Τα αποτελέσµατα των µετρήσεων ήταν εντυπωσιακά σε ό,τι αφορούσε κυρίως στον χρόνο εξάντλησης αλλά και στην αντιοξειδωτική δραστηριότητα. Συγκεκριµένα η οµάδα των δροµέων που κατανάλωσε τον χυµό σταφυλιού είχε 15,3% περισσότερο χρόνο µέχρι την εξάντληση ανάµεσα στις δύο µετρήσεις ενώ ορισµένοι δείκτες κόπωσης και οξείδωσης ήταν σηµαντικά καλύτεροι (βιταµίνη Α, ουρικό οξύ).
Αξίζει να σηµειωθεί ότι στην οµάδα ελέγχου δεν σηµειώθηκαν διαφορές άξιες αναφοράς. Συνολικά, οι ερασιτέχνες δροµείς έδειξαν καλύτερη απόδοση, αυξηµένη αντιοξειδωτική δραστηριότητα και πιθανή µείωση σε δείκτες φλεγµονής µετά από 28 ηµέρες κατανάλωσης χυµού κόκκινου σταφυλιού κάτι που δείχνει πως το αγαπηµένο φρούτο µπορεί να παρέχει πολλαπλά οφέλη στους δροµείς τόσο στην απόδοση αλλά, κυρίως, στην αποκατάσταση µετά την άσκηση πιθανότητα χάρη στις πολυφαινόλες που περιέχει.