Κινδυνεύουν τελικά τα νεφρά των μαραθωνοδρόμων;

Ποια είναι η αλήθεια και τι πρέπει να προσέχουν οι δρομείς

Share

Τα αποτελέσματα μίας πρόσφατης έρευνας σχετικά με την αύξηση του κινδύνου νεφροπάθειας μετά από δραστηριότητες όπως ο Μαραθώνιος, ανησύχησαν τους δρομείς. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι τόσο επικίνδυνα, όπως παρουσιάστηκαν από διάφορα ενημερωτικά μέσα (συνήθως άσχετα με το τρέξιμο).

Τι έδειξε η έρευνα

Ο ερευνητής του Πανεπιστημίου Yale, Chirag Parikh, με τους συνεργάτες του θέλησαν να εντοπίσουν γιατί οι εργάτες σε φυτείες με ζαχαροκάλαμα σε τροπικά κλίματα εμφάνιζαν χρόνιες νεφροπάθειες. Στην προσπάθειά τους αυτή, λοιπόν, στράφηκαν στους μαραθωνοδρόμους οι οποίοι έρχονται και αυτοί αντιμέτωποι με πολύωρες σωματικές δραστηριότητες σε υψηλές θερμοκρασίες, αφού μία θεωρία υποστήριζε πως αυτή ήταν η αιτία του προβλήματος.

Με τη λογική αυτή, λοιπόν, χρησιμοποίησαν μαραθωνόδρόμους που έλαβαν μέρος σε αγώνα της απόστασης στις ΗΠΑ το 2015, περνώντας τους από διάφορες εξετάσεις πριν και μετά τον αγώνα, ελέγχοντας ουσιαστικά την κατάσταση των νεφρών τους μέσω κάποιων δεικτών (κρεατινίνη, ουρία κλπ.). Συγκεκριμένα, επέλεξαν 22 υγιείς δρομείς, οι οποίοι είχαν κατά μέσο όρο στο παλμαρέ τους πέντε τερματισμούς σε Μαραθώνιο.

Οι δείκτες αυτοί ήταν αρκετά ανεβασμένοι 24 ώρες μετά τον αγώνα στο 82% των δρομέων. Ο ίδιος ο Parikh όμως, σημείωσε πως οι δείκτες αυτοί δεν μπορούν να περιγράψουν με απόλυτη σαφήνεια την υγεία των νεφρών μετά από μία τέτοια προσπάθεια, αφού επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τη μυϊκή καταστροφή και την αφυδάτωση, καταστάσεις οι οποίες παρουσιάζονται συχνά σε μία πολύωρη αθλητική δραστηριότητα.

Ιδιαίτερα σημαντικό ήταν το γεγονός πως στις μετρήσεις που έγιναν την επόμενη μέρα οι τιμές είχαν επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα σε όλους τους δρομείς. 

Το σκοτεινό σημείο

Το μοναδικό σκοτεινό σημείο έχει να κάνει με τους δρομείς, οι οποίοι ενδεχομένως για κάποιο λόγο δεν επανέρχονται πλήρως μετά από έναν μαραθώνιο (σε ό,τι αφορά στους νεφρούς) και κατά πόσο κάτι τέτοιο επηρεάζει την υγεία των νεφρών τους, όταν συμμετέχουν συστηματικά σε μαραθώνιους .

Κάποιοι ειδικοί θεωρούν πως κάτι τέτοιο είναι πιθανό, ιδιαίτερα σε δρομείς που εμφανίζουν ήδη κάποια προβλήματα, όπως υψηλή πίεση, διαβήτη ή προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό νεφροπάθειας.

Για να δείτε θέματα διατροφής ειδικά για δρομείς πατήστε εδώ.

Προσέχουμε για να (μην) έχουμε

Η συμβουλή, ωστόσο, των ειδικών είναι πως όλοι οι δρομείς θα πρέπει να προστατεύουν τα νεφρά τους πίνοντας συστηματικά υγρά, κυρίως νερό, όταν διψούν και αποφεύγοντας τη λήψη μη στεροϊδών – αντιφλεγμονοδών  φαρμάκων πριν από αγώνες, αφού περιορίζουν την αιμάτωση των νεφρών κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Βασισμένο στο άρθρο της Cindy Kuzma στο runnersworld.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Kράμπες; όχι πια!
Κράμπες. Μία λέξη που από μόνη της προκαλεί τρόμο στους δρομείς που τρέχουν σε αγώνες και κυνηγούν επιδόσεις. Κι αυτό γιατί η εμφάνισή τους είναι δυνατό να καταστρέψει τα σχέδιά σας και να σας απομακρύνει από τους στόχους σας για ένα νέο ρεκόρ ή ακόμα και τον τερματισμό. Κι όμως δεν είναι ανίκητες! Μάθετε πώς και από τι προκαλούνται, τί μπορεί να σημαίνουν, πώς προλαμβάνονται αλλά και πώς αντιμετωπίζονται την ώρα του αγώνα!
Μέθοδοι αποκατάστασης μετά την προπόνηση
Ξεκουράστε το σώμα σας με την κατάλληλη μέθοδο
Τα πόδια και οι κλίσεις τους
Μία ιατρική ανάλυση για το φαινόμενο των «στραβών» ποδιών στους δρομείς
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο