Η υγεία πάνω απ’ όλα

Ο Γιάννης Μπίρης μας εξηγεί πώς η πρόληψη μπορεί να σώσει ζωές

Share

Προαγωνιστικός έλεγχος αθλητών και ασφάλεια των αθλητικών χώρων

Η άθληση είναι χαρά, πηγή ζωής, εξέλιξης του σώματος και του πνεύματος και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται. Αρκεί βέβαια να γίνεται με όρους προστασίας και όσο αυτό είναι εφικτό, πρόληψης δραματικών περιστατικών. Τα περιστατικά αιφνιδίου θανάτου, συνήθως νεαρών αθλητών στους αγωνιστικούς χώρους, ξαφνιάζουν και φυσικά προβληματίζουν τους πάντες. Έχει σκεφτεί κάποιος από τους αρμόδιους φορείς ότι κάθε χρόνο χάνονται νέα παιδιά στα γήπεδα λόγω του πλημμελούς προαγωνιστικού ελέγχου, αλλά και της ανυπαρξίας απαραίτητου εξοπλισμού στους αγωνιστικούς χώρους;

Οι πιο συχνές αιτίες και η λύση

Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες οι συχνότερες αιτίες γι’ αυτά τα περιστατικά αιφνιδίου θανάτου είναι καρδιολογικές. Η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, η στεφανιαία νόσος πρώιμης εμφάνισης και τα κληρονομικά νοσήματα της καρδιάς είναι τα κύρια αίτια και επιβάλλουν τον συστηματικό προαγωνιστικό ιατρικό έλεγχο τόσο των αθλουμένων όσο και των αθλητών. Η λύση για την ορθή αντιμετώπιση του προβλήματος βασίζεται στη δυνατότητα πρώιμης διάγνωσης και έγκαιρου προσδιορισμού του κινδύνου αιφνιδίου θανάτου σε έναν νεαρό άνθρωπο, έτσι ώστε να μπορεί αυτός να αποφευχθεί.

Για να δείτε περισσότερα για την αξία του προαγωνιστικού ελέγχου και τα ειδικά πακέτα με τα οποία μπορείτε να επωφεληθείτε πατήστε εδώ.

Με τη βοήθεια του… νόμου

Είναι σαφές ότι ο προαγωνιστικός έλεγχος αθλητών είναι ανεξάρτητος του αθλήματος. Σε μια ιδανική κατάσταση θα έπρεπε ο κάθε αθλούμενος να διαθέτει μια αθλητική κάρτα που μετά από τους απαραίτητους ελέγχους θα του επέτρεπε τη συμμετοχή του σε οποιοδήποτε άθλημα, ανεξάρτητα από σωματεία, συλλόγους, ομοσπονδίες κλπ. Και αυτό βέβαια τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο.  Ο αθλητικός νόμος πρέπει αρχικά να εφαρμοστεί και σε δεύτερο χρόνο να εναρμονιστεί με τους αντίστοιχους νόμους των υπολοίπων κρατών μελών της Ε.Ε. έτσι ώστε τα δελτία αθλητικής ικανότητος να είναι ενιαία και ισοδύναμα σε όλη την Ε.Ε. Έτσι θα περιοριστούν και ελπίζουμε ότι θα εξαλειφθούν τα περιστατικά αιφνιδίων θανάτων νεαρών αθλητών στους αγωνιστικούς χώρους.

Για να δείτε θέματα διατροφής ειδικά για δρομείς πατήστε εδώ.

Προβλέπεται όμως νομικά ο προαγωνιστικός έλεγχος για τους αθλητές; Σαφώς ΝΑΙ.Ο απαραίτητος προληπτικός, προαγωνιστικός έλεγχος αθλητών αφορά κυρίως δύο κατηγορίες αθλουμένων:
Α. τους για πρώτη φορά αθλούμενους ή πρώτη φορά εγγραφόμενους σε συλλόγους, κυρίως μικρούς αθλητές και
Β. τους συστηματικά αθλούμενους ή εν ενεργεία αθλητές σωματείων.

Α
Για την πρώτη κατηγορία «υποχρεωτικές» εξετάσεις που μπορούν να δώσουν με ασφάλεια την άδεια για άθληση είναι:
1. Ακτινογραφία θώρακος
2. Καρδιολογική εξέταση με λήψη ιστορικού (ατομικού και οικογενειακού) και ηλεκτροκαρδιογράφημα.
Σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί να ζητηθεί από τον καρδιολόγο περαιτέρω υπερηχοκαρδιογραφικός έλεγχος (TRIPLEX)
3. Γενική αίματος
4. Σάκχαρο αίματος και
5. Γενική ούρων

B
Για τη δεύτερη κατηγορία των συστηματικά αθλουμένων εξαιρετικά υποχρεωτική για τη θεώρηση του δελτίου αθλητικής ιδιότητος, είναι:
Καρδιολογική εξέταση με λήψη ιστορικού  και το ηλεκτροκαρδιογράφημα. Ομοίως και σε αυτή την κατηγορία, σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί να ζητηθεί από τον καρδιολόγο περαιτέρω υπερηχοκαρδιογραφικός έλεγχος
(TRIPLEX)

Και στις δύο περιπτώσεις ακολουθεί η θεώρηση του δελτίου του αθλητή από τον γιατρό που τον εξέτασε.

Δεν είναι μόνο οι αθλητές

Όμως και οι χώροι άθλησης θα πρέπει να είναι ασφαλείς. Είναι απαραίτητος ο σωστός εξοπλισμός των αθλητικών χώρων, αλλά και των σταθμών ιατρικής βοήθειας των αγώνων δρόμου. Επειδή, όμως ο όρος είναι ίσως ασαφής, διευκρινίζουμε τι εννοούμε λέγοντας απαραίτητος εξοπλισμός: Το λιγότερο που θα πρέπει να υπάρχει σε κάθε αθλητική εγκατάσταση ή σε κάθε σταθμό είναι οπωσδήποτε ένας «φιλικός» στον χρήστη απινιδωτής. Τι είναι αυτός ο «φιλικός» απινιδωτής; Είναι μια συσκευή που με την ενεργοποίησή της δίνει οδηγίες στη γλώσσα του χρήστη για την εφαρμογή καρδιολογικής ανάνηψης ακόμα και από άτομο μη εξοικειωμένο με αυτήν. Η χρήση του φιλικού απινιδωτή μπορεί ενδεχομένως να σώσει μια ζωή. Οι απινιδωτές αυτού του τύπου δεν χρειάζονται την παρουσία γιατρού ή ιδιαίτερα εξειδικευμένων ατόμων για να εφαρμοστούν. Η χρήση τους μπορεί να γίνεται από έναν προπονητή, γυμναστή ή ακόμα και τον φύλακα ενός αθλητικού χώρου στη διάρκεια όλου του 24ώρου.  

Το όραμα είναι ξεκάθαρο. Οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις για τον ετήσιο προαγωνιστικό έλεγχο των αθλητών να είναι κοινές για όλους τους αθλούμενους τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, έτσι ώστε η θεώρηση των δελτίων των αθλητών να είναι κοινή σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι μόνο. Η δε άθληση θα πρέπει να γίνεται σε χώρους απόλυτα ασφαλείς.

Δημοσίευση στο Runner 114, του Γιάννη Μπίρη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι 5 μέθοδοι αποκατάστασης για δρομείς
Τρόποι για να επανέρχεσαι ταχύτερα μετά την προπόνηση ή τον αγώνα
Γλυκό σαv... μέλι
Διαβάστε το άρθρο της Ειρήνης Μπαμπαρούτση και μάθετε τα πάντα για το μέλι
«Άκου» το σώμα σου!
Η σημασία της αίσθησης με το σώμα στην πρόληψη και αντιμετώπιση των δρομικών τραυματισμών
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο