Η αξία του προαγωνιστικού ελέγχου

Ο ‘Ομιλος Διαγωστικών Κέντρων Affidea φροντίζει τους δρομείς με πακέτα εξετάσεων σε ειδικές τιμές

Share
Afidea - προσφορές προαγωνιστικού ελέγχου

Γιατί και πότε

Αν και η αξία του προαγωνιστικού ελέγχου είναι αδιαμφισβήτητη, δυστυχώς δεν μπορούμε να πούμε ότι όλοι οι αθλούμενοι δίνουν την προσοχή που του αξίζει.

Και, δυστυχώς, πολλές φορές ο προαγωνιστικός έλεγχος έρχεται στο προσκήνιο μόνο όταν προκύπτει κάποιο πρόβλημα, ή, ακόμα χειρότερα, ένας αιφνίδιος θάνατος κατά τη διάρκεια σωματικής άσκησης.

Δεν πρέπει, όμως, να φτάσει η κατάσταση στα άκρα για να φροντίζουμε για την υγεία μας και τη σωματική μας κατάσταση, ούτε να μένουμε πίσω από φόβο χωρίς να απολαμβάνουμε την άθληση και όσα αυτή προσφέρει.

Αυτό που χρειάζεται είναι όλοι μας να κάνουμε όσα απαιτούνται για να διαφυλάξουμε την υγεία μας, ώστε να παίρνουμε μόνο τα θετικά από την αγαπημένη μας δραστηριότητα, είτε λέγεται τρέξιμο, είτε γενικότερα σωματική άσκηση.

Φροντίστε την καρδιά σας

Οι συχνότερες αιτίες για τα περιστατικά αιφνιδίου θανάτου κατά την άθληση είναι καρδιολογικές, όπως έχουν αποδείξει διεθνείς μελέτες. Η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, η στεφανιαία νόσος πρώιμης εμφάνισης και τα κληρονομικά νοσήματα της καρδιάς είναι τα κύρια αίτια και επιβάλλουν τον συστηματικό προαγωνιστικό ιατρικό έλεγχο τόσο των αθλουμένων, όσο και των αθλητών.

Η δυνατότητα πρώιμης διάγνωσης και έγκαιρου προσδιορισμού του κινδύνου αιφνιδίου θανάτου απομακρύνουν την πιθανότητα.

Τι προτείνεται για τους αθλητές;

Στους αθλητές που γυμνάζονται συστηματικά ο προαγωνιστικός έλεγχος είναι υποχρεωτικός και επιβάλλεται από τη νομοθεσία. Για όσους ξεκινούν πρώτη φορά ένα άθλημα ή όσους εγγράφονται για πρώτη φορά σε έναν σύλλογο είναι απαραίτητο να κάνουν εξετάσεις όπως:

  • Ακτινογραφία θώρακος
  • Καρδιολογική εξέταση με λήψη ιστορικού (ατομικού και οικογενειακού)
  • Υπερηχοκαρδιογραφικό έλεγχος (TRIPLEX)

Επιπρόσθετα μπορεί να χρειαστούν γενική αίματος, σάκχαρο αίματος και γενική ούρων

Στην περίπτωση θεώρησης της κάρτας αθλητή επαναλαμβάνονται η καρδιολογική εξέταση και το ηλεκτροκαρδιογράφημα και, κατά περίπτωση, το TRIPLEX.

Τι θα πρέπει να κάνει ένας δρομέας ή αθλούμενος;

Ο προαγωνιστικός έλεγχος προτείνεται να πραγματοποιείται πριν από την έναρξη της προετοιμασίας και να επαναλαμβάνεται τουλάχιστον σε ετήσια συχνότητα. Ο έλεγχος θα πρέπει να επαναλαμβάνεται και σε περιπτώσεις έντονων προπονήσεων ή αγώνων απαιτήσεων, όπως είναι αυτός του Μαραθώνιου, αλλά και από επιστροφή στις προπονήσεις μετά από αρκετό διάστημα αποχής, καθώς και μετά από νόσηση από COVID-19.

H Affidea φροντίζει για τους δρομείς με πακέτα σε ειδικές τιμές

Πακέτα εξετάσεων σε ειδικές τιμές για τους δρομείς προσφέρει ο Όμιλος διαγνωστικών κέντρων Affidea, με αφορμή τη διεξαγωγή του Αυθεντικού Μαραθώνιου της Αθήνας.

Για τους δρομείς που είναι κάτω των 35 ετών το πακέτο περιλαμβάνει καρδιολογική εξέταση και ηλεκτροκαρδιογράφημα στην προνομιακή τιμή 20€.

Σε περίπτωση που προκύψουν ύποπτα ευρήματα από τις παραπάνω εξετάσεις, συστήνεται περαιτέρω έλεγχος με τρίπλεξ καρδιάς, δοκιμασία κοπώσεως ή άλλη διαγνωστική εξέταση που ο ιατρός κρίνει απαραίτητη.

Σε αθλητές πάνω των 35 ετών το πακέτο περιλαμβάνει καρδιολογική εξέταση, ηλεκτροκαρδιογράφημα και τρίπλεξ καρδιάς στην προνομιακή τιμή 50€. Το συγκεκριμένο πακέτο ενδείκνυται και για όσους ξεκινούν για πρώτη φορά μία αθλητική δραστηριότητα.

Για όλες τις παραπάνω εξετάσεις δεν απαιτείται παραπεμπτικό ιατρού.

Η Affidea τονίζει την αξία του προαγωνιστικού ελέγχου

Τα διαγνωστικά κέντρα Affidea επισημαίνουν τη σημασία της πρόληψης και παρέχουν ολοκληρωμένες και αξιόπιστες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Λειτουργούν σε σύγχρονες εγκαταστάσεις με ιατρικό εξοπλισμό τεχνολογίας αιχμής και είναι στελεχωμένα με έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό, διασφαλίζοντας εγκυρότητα στα αποτελέσματα και άρτια εξυπηρέτηση.

Μάθετε περισσότερα στην ιστοσελίδα, σε LinkedInFacebook και Instagram

Afidea - προσφορές προαγωνιστικού ελέγχου
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Απίθανα πράγματα από την Tsegay στο 1ο Diamond League της σεζόν - Παγκόσμιο o Duplantis
Εντυπωσιακές επιδόσεις στην Κίνα
MoraitisRun 2024
Δείτε LIVE τα αποτελέσματα του αγώνα
Bρετανός έτρεξε στον Μαραθώνιου του Λονδίνου δοκιμάζοντας 25 ποτήρια κρασί!
Ακούγεται ωραίο, αλλά μην το δοκιμάσετε…
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο