Το σώμα σας από εδώ και στο εξής θα αναγκαστεί να δουλέψει σε μεγαλύτερες εντάσεις, γι’ αυτό θα πρέπει να ετοιμάσετε το μυϊκό σας σύστημα κατάλληλα. Αυξήστε το χρόνο που αφιερώνετε στις διατάσεις, επαναλαμβάνοντας τις ασκήσεις που ήδη κάνετε δύο και τρεις φορές τόσο πριν όσο και μετά την προπόνηση ενώ δώστε έμφαση σε μυς όπως ο δικέφαλος, ο λαγονοψοΐτης και ο γαστροκνήμιος (γάμπα) που δέχονται την μεγαλύτερη καταπόνηση.
Βάλτε ευθείες
Το πρώτο βήμα ξεκινά με τις ευθείες ή τα «ανοίγματα», όπως συνηθίζουμε να λέμε. Μετά το καθημερινό σας τρέξιμο λοιπόν και αφού εκτελέσετε τις βασικές τουλάχιστον διατάσεις, κάντε 6 με 8 ανοίγματα 80-100 μέτρων. Η ένταση δε χρειάζεται να είναι υψηλή από την αρχή, φροντίστε να είναι προοδευτική και το τρέξιμο σας ελεύθερο και ομαλό. Αποφύγετε να σφίγγετε το σαγόνι ή και το πρόσωπο, κρατήστε χαμηλά τους ώμους «δουλεύοντας» τα χέρια σωστά από το ύψος της μέσης μέχρι – το πολύ – το ύψος του προσώπου κρατώντας σταθερούς τους ώμους με τις γωνίες των χεριών (αγκώνες) να αλλάζουν ανάλογα με την κίνηση (όταν είναι κοντά στο σώμα μικρότερες γωνίες, όταν απομακρύνονται από αυτό μεγαλύτερες). Τα πόδια καλό είναι να εκτελούν μεγάλους και άνετους διασκελισμούς με το γόνατο να σηκώνεται λίγο περισσότερο από ότι συνήθως και τη λεκάνη να είναι σχετικά ψηλά, ενώ με τον καιρό φροντίστε να μειώνετε το χρόνο στήριξης σας στο έδαφος (ο χρόνος που μένει το πόδι στο έδαφος σε κάθε επαφή).
Η ευθεία ή άνοιγμα, στην γλώσσα των δρομέων, είναι ένα προοδευτικά επιταχυνόμενο τρέξιμο σε ευθεία γραμμή, μικρής διάρκειας και απόστασης (μέχρι 100 μ.) με στόχο την βελτίωση της ταχύτητας και την προετοιμασία του σώματος για κάποια ειδική προπόνηση που ακολουθεί. Κάντε περισσότερες διατάσεις
Το σώμα σας από εδώ και στο εξής θα αναγκαστεί να δουλέψει σε μεγαλύτερες εντάσεις, γι’ αυτό θα πρέπει να ετοιμάσετε το μυϊκό σας σύστημα κατάλληλα. Αυξήστε το χρόνο που αφιερώνετε στις διατάσεις, επαναλαμβάνοντας τις ασκήσεις που ήδη κάνετε δύο και τρεις φορές τόσο πριν όσο και μετά την προπόνηση, ενώ δώστε έμφαση σε μυς όπως ο δικέφαλος, ο λαγονοψοΐτης και ο γαστροκνήμιος (γάμπα) που δέχονται την μεγαλύτερη καταπόνηση.
«Συντονιστείτε»
Σίγουρα θα έχετε δει, αν δεν τις έχετε κάνει και οι ίδιοι, αθλητές διαφόρων αθλημάτων και αγωνισμάτων να εκτελούν την άσκηση «σκίπινγκ» όπου φέρνουν με γρήγορες κινήσεις τα γόνατα ψηλά τρέχοντας σχεδόν επί τόπου, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συχνότητα στη μικρότερη απόσταση. Αλλά και την άσκηση όπου φέρνουν τα πόδια πίσω ή τα έχουν τεντωμένα μπροστά (ψαλιδάκια) και πατώντας με τη μπροστινό μέρος του πέλματος κινούνται προς τα εμπρός. Αυτές λοιπόν είναι ασκήσεις συντονισμού που έχουν σαν στόχο να βελτιώσουν τη συχνότητα, την τεχνική αλλά και τη συναρμογή του αθλητή. Το κλασικό σκίπινγκ «μαθαίνει» το σώμα να φέρνει με μεγαλύτερη άνεση και ευκολία τα γόνατα μπροστά αναγκάζοντας παράλληλα τον αθλητή να αυξάνει συνεχώς τη συχνότητα, η παραλλαγή του με τα πόδια πίσω (οι φτέρνες να ακουμπούν σχεδόν τους γλουτούς) ενεργοποιούν την πίσω ζώνη των κάτω άκρων ενώ τα «ψαλιδάκια» (με τα πόδια τεντωμένα μπροστά) γυμνάζουν περισσότερο την ποδοκνημική. Κι όλα αυτά φυσικά θα πρέπει να εκτελούνται με τη σωστή τεχνική των χεριών και το σώμα στη σωστή θέση (όρθιο ελαφρά γερμένο προς τα εμπρός) έτσι ώστε να έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Δύο με τρεις φορές λοιπόν από 20 ως 30 μέτρα την κάθε άσκηση 1 με 2 φορές την εβδομάδα μπορούν να κάνουν τη διαφορά.
Δυναμώστε το σώμα σας
Αυτό που δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να παραλείψετε είναι η επιπλέον ενδυνάμωση. Κι αυτό γιατί αφενός οι «τιμές» της δύναμης που απαιτούνται στις προπονήσεις ταχύτητας είναι αρκετά υψηλότερες από αυτές των κατεξοχήν αερόβιων προπονήσεων, αφετέρου γιατί θα θωρακίσετε με αυτόν τον τρόπο το σώμα σας από τους τραυματισμούς που είναι σαφώς συχνότεροι με αυτού του είδους τις προπονήσεις. Οι μυϊκές ομάδες που θα πρέπει να δώσετε προσοχή είναι κυρίως αυτή των οπίσθιων μηριαίων (δικέφαλοι), του γαστροκνήμιου αλλά και των άνω άκρων που συμμετέχουν σημαντικά στην κίνηση του γρήγορου τρεξίματος.
Ελέγξτε το τρέξιμο σας
Σημαντικό είναι να τρέχετε με σωστή τεχνική. Όχι μόνο γιατί το αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο και εσείς ταχύτεροι, καθώς δεν θα σπαταλάτε ενέργεια σε περιττές κινήσεις που θα εμποδίζουν την μετατροπή της παραγόμενης δύναμης των μυών σας σε κίνηση, αλλά γιατί θα αποφύγετε έτσι τραυματισμούς που πιθανόν να προέλθουν από λάθος κινήσεις που θα επιβαρύνουν εντονότερα κάποιες μυικές ομάδες, αρθρώσεις, τένοντες κλπ.