Φτιάξτε πρόγραμμα!

Δείτε πόσους αγώνες να τρέξετε τη νέα χρονιά

Share

Αλήθεια, υπάρχει ανώτατο όριο στους αγώνες που μπορείτε να πάρετε μέρος σε έναν χρόνο; Κι όμως υπάρχει αφού όσο διασκεδαστική είναι μία συμμετοχή σε έναν αγώνα άλλο τόσο κουραστική μπορεί να αποδειχθεί, ανάλογα βέβαια με τον στόχο αλλά και την απόσταση. Με την ευκαιρία λοιπόν της νέας χρονιάς σας προτείνουμε τις μέγιστες δυνατές αγωνιστικές συμμετοχές μέσα σε 12 μήνες, σε αγωνίσματα από τα 5 χλμ. ως και τον μαραθώνιο. Ξεκινήστε το μέτρημα!

Τα δύο τινά!
Ο αριθμός των αγώνων που μπορεί κανείς να τρέξει σε ένα διάστημα ενός χρόνου εξαρτάται κυρίως από τον στόχους αλλά και τους λόγους που συμμετέχει. Η πρώτη περίπτωση είναι ένας δρομέας να έχει σαφή στόχο να σημειώσει ένα νέο ρεκόρ ή έστω μία καλή επίδοση σε έναν αγώνα και ακολουθεί ένα συγκεκριμένο προπονητικό πλάνο ώστε να το πετύχει. Η δεύτερη περίπτωση είναι η ελεύθερη συμμετοχή σε έναν αγώνα, αυτό που πολλοί δρομείς λένε «τρέχω για τη χαρά της συμμετοχής», όπου ο σκοπός είναι απλά να τρέξει ελεύθερα χωρίς να πιεστεί δίχως να κυνηγά κάποιο ρεκόρ.

Στον πίνακα που ακολουθεί σας παρουσιάζουμε ένα ενδεικτικό ανώτατο όριο αγώνων ανάλογα με την περίπτωση («Με στόχο τον χρόνο ή για τη χαρά της συμμετοχής») και το αγώνισμα (5 και 10 χλμ., ημιμαραθώνιος, μαραθώνιος). Τα όρια θέτονται για να σας προστατεύσουν από τις φθορές και την καταπόνηση των αγώνων και μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με το επίπεδο του κάθε δρομέα. Ωστόσο, είναι καλό να τα ακολουθεί κανείς και να τα προσαρμόζει στο πλάνο του

 5χλμ.10χλμ.ΗμιμαραθώνιοςΜαραθώνιος
Με στόχο το χρόνο6-84-62-31-2
Για τη χαρά της συμμετοχής15-2010-125-63-4


Η τρίτη περίπτωση
Φυσικά, υπάρχει και μία τρίτη περίπτωση όπου στο πλαίσιο της προετοιμασίας για έναν αγώνα συγκεκριμένης απόστασης λαμβάνει κανείς μέρος σε άλλους αγώνες μικρότερης, μεγαλύτερης ή ακόμα και της ίδιας απόστασης. Για την περίπτωση αυτή, υπάρχει ο πίνακας 2. Εδώ, το όριο του αριθμού των αγώνων αντιστοιχεί σε μία προετοιμασία και όχι σε έναν χρόνο. Για παράδειγμα, με βάση τον πίνακα 2, ένας δρομέας που προετοιμάζεται για τον μαραθώνιο, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του μπορεί να τρέξει αγωνιστικά 1-2 ημιμαραθωνίους, 2-3 αγώνες 10 χλμ. και προαιρετικά 2-3 αγώνες 5 χλμ.

 5χλμ.10χλμ.ΗμιμαραθώνιοςΜαραθώνιος
Στο πλαίσιο του στόχου / Μαραθώνιος2-3*2-31-2
Στο πλαίσιο του στόχου / Ημιμαραθώνιος3-42-3
Στο πλαίσιο του στόχου / 10χλμ.4-5*1-21

*Επειδή στη χώρα μας διεξάγονται δεκάδες αγώνες και δεν έχουν όλοι πάντοτε τις συγκεκριμένες αποστάσεις παρακάτω θα δείτε μερικές αναγωγές ώστε να καλυφθούν όλες οι πιθανές αποστάσεις.
5 χλμ. – αγώνες από 3 ως 7 χλμ.
10 χλμ. – αγώνες από 8 ως 14 χλμ.
Ημιμαραθώνιος – αγώνες από 15 ως 29 χλμ.
Μαραθώνιος – αγώνες από 30 ως 50 χλμ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Cross Training
Το καλοκαίρι όλοι επιθυμούν να κάνουν κάτι διαφορετικό. Αν ψάχνετε κι εσείς κάτι για να ξεφύγετε έστω και τους καλοκαιρινούς μήνες από τις καθημερινές σας συνήθειες δεν έχετε παρά να ενημερωθείτε για τις εναλλακτικές μορφές άσκησης έτσι ώστε να μπείτε με μεγαλύτερο κέφι απ΄το Σεπτέμβρη αλλά και να διευρύνετε τους προπονητικούς σας ορίζοντες.
Το πρώτο βήμα προς τον μαραθώνιο
Προετοιμαστείτε με το σωστό πρόγραμμα από τον ομοσπονδιακό προπονητή Δημήτρη Θεοδωρίδη.
Προβλέψτε τις επιδόσεις σας
Ποιες παράμετροι μαρτυρούν τις επιδόσεις σε 5 και 10χλμ.;
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο