Φτιάξτε πρόγραμμα!

Δείτε πόσους αγώνες να τρέξετε τη νέα χρονιά

Share

Αλήθεια, υπάρχει ανώτατο όριο στους αγώνες που μπορείτε να πάρετε μέρος σε έναν χρόνο; Κι όμως υπάρχει αφού όσο διασκεδαστική είναι μία συμμετοχή σε έναν αγώνα άλλο τόσο κουραστική μπορεί να αποδειχθεί, ανάλογα βέβαια με τον στόχο αλλά και την απόσταση. Με την ευκαιρία λοιπόν της νέας χρονιάς σας προτείνουμε τις μέγιστες δυνατές αγωνιστικές συμμετοχές μέσα σε 12 μήνες, σε αγωνίσματα από τα 5 χλμ. ως και τον μαραθώνιο. Ξεκινήστε το μέτρημα!

Τα δύο τινά!
Ο αριθμός των αγώνων που μπορεί κανείς να τρέξει σε ένα διάστημα ενός χρόνου εξαρτάται κυρίως από τον στόχους αλλάκαι τους λόγους που συμμετέχει. Η πρώτη περίπτωση είναι ένας δρομέας να έχει σαφή στόχο να σημειώσει ένα νέο ρεκόρ ή έστω μία καλή επίδοση σε έναν αγώνα και ακολουθεί ένα συγκεκριμένο προπονητικό πλάνο ώστε να το πετύχει. Η δεύτερη περίπτωση είναι η ελεύθερη συμμετοχή σε έναν αγώνα, αυτό που πολλοί δρομείς λένε «τρέχω για τη χαρά της συμμετοχής», όπου ο σκοπός είναι απλά να τρέξει ελεύθερα χωρίς να πιεστεί δίχως να κυνηγά κάποιο ρεκόρ. Στον πίνακα που ακολουθεί σας παρουσιάζουμε ένα νδεικτικό ανώτατο όριο αγώνων ανάλογα με την περίπτωση («Με στόχο τον χρόνο ή για τη χαρά της συμμετοχής») και το αγώνισμα (5 και 10 χλμ., ημιμαραθώνιος, μαραθώνιος). Τα όρια θέτονται για να σας προστατεύσουν από τις φθορές και την καταπόνηση των αγώνων και μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με το επίπεδο του κάθε δρομέα. Ωστόσο, είναι καλό να τα ακολουθεί κανείς και να τα προσαρμόζει στο πλάνο του

 

5 χλμ.

10 χλμ.

 

Ημιμαραθώνιος

Μαραθώνιος

Με στόχο τον χρόνο

6-8

4-6

2-3

1-2

Για τη χαρά της συμμετοχής

15-20

10-12

5-6

3-4


Η τρίτη περίπτωση
Φυσικά, υπάρχει και μία τρίτη περίπτωση όπου στο πλαίσιο της προετοιμασίας για έναν αγώνα συγκεκριμένης απόστασης λαμβάνει κανείς μέρος σε άλλους αγώνες μικρότερης, μεγαλύτερης ή ακόμα και της ίδιας απόστασης. Για την περίπτωση αυτή, υπάρχει ο πίνακας 2. Εδώ, το όριο του αριθμού των αγώνων αντιστοιχεί σε μία προετοιμασία και όχι σε έναν χρόνο. Για παράδειγμα, με βάση τον πίνακα 2, ένας δρομέας που προετοιμάζεται για τον μαραθώνιο, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του μπορεί να τρέξει αγωνιστικά 1-2 ημιμαραθωνίους, 2-3 αγώνες 10 χλμ. και προαιρετικά 2-3 αγώνες 5 χλμ.

 

5 χλμ.

10 χλμ.

 

Ημιμαραθώνιος

Μαραθώνιος

Στο πλαίσιου του στόχου/Μαραθώνιος

2-3*

2-3

1-2

Στο πλαίσιου του στόχου/Ημιμαραθώνιος

3-4

2-3

Στο πλαίσιο του στόχου/10 χλμ.

4-5*

1-2

1

*Επειδή στη χώρα μας διεξάγονται δεκάδες αγώνες και δεν έχουν όλοι πάντοτε τις συγκεκριμένες αποστάσεις παρακάτω θα δείτε μερικές αναγωγές ώστε να καλυφθούν όλες οι πιθανές αποστάσεις.
5 χλμ. – αγώνες από 3 ως 7 χλμ.
10 χλμ. – αγώνες από 8 ως 14 χλμ.
Ημιμαραθώνιος – αγώνες από 15 ως 29 χλμ.
Μαραθώνιος – αγώνες από 30 ως 50 χλμ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κάνουν τη διαφορά
Μικρές αλλαγές στο προπονητικό σας πρόγραμμα που θα σας κάνουν καλύτερους
Τρέξτε στη σωστή ένταση
Μία από τις σημαντικότερες παραμέτρους στο σχεδιασμό ενός προπονητικού προγράμματος, αλλά και κάθε είδους άσκησης, αποτελεί η ένταση με την οποία την εκτελούμε. Ο παλμογράφος αποτελεί μια σημαντική βοήθεια έτσι ώστε να γνωρίζετε με ακρίβεια την ένταση που τρέχετε ανά πάσα στιγμή ενώ τις περισσότερες φορές προσφέρει και μια σειρά από άλλες χρήσιμες εφαρμογές που βοηθούν στην αξιολόγηση της προπόνησης.
Το βλέμμα
Τρέχοντας με την Αγγγελική Kοσμοπούλου
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Runner Magazine Our E-shop is up and running...
Μετάβαση στο περιεχόμενο