Το 4 X 4 του δρομέα (Ασφάλεια)

Κανόνες για την ασφάλεια κατά της διάρκεια της προπόνησής μας

Share

Όπως σε κάθε δραστηριότητα της ζωής, έτσι και στο τρέξιμο υπάρχουν κανόνες που πρέπει να σεβόμαστε ώστε να απολαμβάνουμε την αγαπημένη μας δραστηριότητα χωρίς απρόοπτα και τραυματισμούς. Κανόνες που ισχύουν για νέους αλλά και έμπειρους δρομείς.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ 

Στους κανόνες αυτούς δεν υπάρχουν εξαιρέσεις, παρά μόνο όταν τρέχετε μέσα σε ασφαλείς και προστατευμένους, χωρίς κυκλοφορία, χώρους, ή όπου υπάρχει παρουσία και άλλων δρομέων.

ΚΑΝΟΝΑΣ 1ος: Στη σωστή κατεύθυνση

Φροντίστε να έχετε πάντα τον έλεγχο των αυτοκινήτων που κινούνται γύρω σας.
Ένας από τους σημαντικότερους κινδύνους για τους δρομείς αποτελούν τα αυτοκίνητα ή, για να είμαστε περισσότερο ακριβείς, οι οδηγοί τους. Το τρέξιμο στο δρόμο, σε πόλεις με αθλητική κουλτούρα, είναι ιδιαίτερα ασφαλές, καθώς υπάρχει η πρόβλεψη για μεγάλα πεζοδρόμια και η οδηγική συμπεριφορά είναι σαφώς υπέρ του αδυνάτου, δηλαδή του δρομέα.

Στη χώρα μας τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Τα πεζοδρόμια είναι σχεδόν ανύπαρκτα, και όταν είναι μεγαλύτερα κατακλύζονται από σταθμευμένα μηχανάκια. Έτσι το τρέξιμο στο δρόμο είναι σχεδόν αναπόφευκτο, έστω και αν είναι για λίγο μέχρι να φτάσετε σε κάποιο πάρκο ή στάδιο. Μην ξεχνάτε λοιπόν ποτέ ότι θα πρέπει να τρέχετε όσο πιο κοντά γίνεται στο πεζοδρόμιο (ή στα παρκαρισμένα αυτοκίνητα) και να είστε πάντα στο αντίθετο ρεύμα σε σχέση με τη φορά του τρεξίματός σας, ώστε να έχετε πάντα τον έλεγχο. Έτσι αν κάποιος απρόσεκτος οδηγός δεν σας έχει αντιληφθεί θα έχετε το περιθώριο να αντιδράσετε και να γλιτώσετε τα χειρότερα.

ΚΑΝΟΝΑΣ 2ος: Νυκτερινές περιπλανήσεις

Δεν φτάνει μόνο να τους βλέπετε, αλλά και να σας βλέπουν.
Το βραδινό τρέξιμο αποτελεί για κάποιους τη μοναδική λύση για αθλητική δραστηριότητα. Για άλλους είναι θέμα επιλογής είτε γιατί αυτή την ώρα της ημέρας λειτουργούν καλύτερα, είτε γιατί είναι… σκοτεινοί τύποι και τους αρέσει η αίσθηση του να τρέχει κανείς όταν η πόλη κοιμάται! Το καλοκαίρι όμως, με τη θερμοκρασία να χτυπάει «κόκκινο», το τρέξιμο τις βραδινές ώρες γίνεται σχεδόν μονόδρομος καθώς, η έστω και για λίγους βαθμούς πτώση της θερμοκρασίας, και ακόμα περισσότερο η απουσία των καυτών ηλιακών ακτίνων, κάνουν την προσπάθειά μας ευκολότερη.

Όμως, καθετί έχει το τίμημα του. Έτσι, αν δεν τρέχετε σε κάποιον προστατευμένο χώρο, θα πρέπει σίγουρα να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς σίγουρα θα έρθετε αντιμέτωποι με αυτοκίνητα. Φροντίστε, λοιπόν, τα ρούχα αλλά και τα παπούτσια σας να διαθέτουν ανακλαστικά τμήματα, μια και οι περισσότερες εταιρείες έχουν φροντίσει να εφοδιάσουν με αυτά όλα σχεδόν τα δρομικά μοντέλα τους. Μπορείτε, επιπλέον, να χρησιμοποιήσετε έναν φακό κεφαλής, αν δεν υπάρχει επαρκής φωτισμός στην περιοχή που τρέχετε ή κάποια ανακλαστικά καρπού ή αστραγάλου, όπως αυτά που χρησιμοποιούν οι ποδηλάτες.

ΚΑΝΟΝΑΣ 3ος: Προσοχή στη μουσική

Δώστε προτεραιότητα στην ασφάλειά σας ακόμα και αν χρειαστεί να βαρεθείτε λίγο.
Η επίδραση της μουσικής στην αθλητική απόδοση αποτελεί αντικείμενο επιστημονικής μελέτης και σίγουρα οι περισσότεροι από εσάς το έχετε ήδη διαπιστώσει. Η μουσική αποτελεί μια εξαιρετική παρέα και ανάλογα με το ρυθμό και την έντασή της μπορεί να μας «ανεβάζει» τις στιγμές που χρειαζόμαστε μια έξτρα ώθηση.

Έτσι η εικόνα του δρομέα με τα «καλώδια να κρέμονται από τα αυτιά» (έτσι τους χαρακτήρισε ο βοσκός-δρομέας κυρ-Αντώνης Κάτανος στην εκδρομή μας στο Ρότερνταμ!) είναι πλέον πολύ συνηθισμένη. Όμως, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν τρέχετε στο δρόμο καθώς με τα ακουστικά στα αυτιά μειώνεται η αντίληψή σας και κατά συνέπεια και η ικανότητα αντίδρασης σε κάποιον εξωτερικό κίνδυνο. Έτσι μπορεί να μην ακούσετε την κόρνα ενός αυτοκινήτου ή την προειδοποίηση κάποιου για επερχόμενο κίνδυνο και ξαφνικά να βρεθείτε σε πολύ δυσάρεστη θέση. Πάνω από όλα προέχει η σωματική μας ακεραιότητα και δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να τη θέτουμε σε κίνδυνο.

ΚΑΝΟΝΑΣ 4ος: Αφήστε μήνυμα

Οι κακές στιγμές, ευτυχώς συμβαίνουν σπάνια, καλό είναι πάντως να είμαστε προετοιμασμένοι.
Το τρέξιμο με παρέα είναι ομολογουμένως ένας πολύ διασκεδαστικός τρόπος για να αθλείται κανείς. Αν όμως είστε μοναχικός τύπος ή οι συνθήκες της ζωής σας (ώρες εργασίας, τόπος κατοικίας κλπ.) δεν σας επιτρέπουν να τρέχετε με τους φίλους σας, θα πρέπει πάντα να ενημερώνετε κάποιο οικείο σας πρόσωπο για το πού, πότε και για πόσο σκοπεύετε να τρέξετε. Έτσι πάντα θα υπάρχει κάποιος που θα γνωρίζει πού να σας αναζητήσει σε περίπτωση που τύχει κάτι επείγον, είτε σε εσάς (αν καθυστερήσετε) είτε σε εκείνον, αν σας χρειαστεί.

Βέβαια, με τα κινητά τηλέφωνα μπορεί πλέον κανείς να επικοινωνεί ανά πάσα στιγμή. Όμως καλό θα είναι τουλάχιστον για το λίγο διάστημα που αφιερώνει κανείς στον εαυτό του να αφήνει μακριά τις σκοτούρες της καθημερινότητας. Επίσης, αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα υγείας ή παίρνετε κάποια φάρμακα καλό θα είναι να έχετε πάντα πάνω σας ένα χαρτί ή μια καρτούλα με τα στοιχεία αυτά καθώς και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας με κάποιο δικό σας πρόσωπο. Μπορεί ίσως να σας φαίνονται λίγο υπερβολικά όλα αυτά και ελπίζουμε να είναι και αχρείαστα, όμως αποτελούν πιθανά ενδεχόμενα και καλό θα είναι να είστε προετοιμασμένοι.

Το 4 X 4 του δρομέα (Προπόνηση)

 Το 4 X 4 του δρομέα (Τραυματισμοί)

Το 4 X 4 του δρομέα (Διατροφή)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ρυθμός Μαραθώνιου
Οι απαντήσεις που πρέπει να ξέρετε πριν ξεκινήσετε τον επόμενό σας Μαραθώνιο
Οι κανόνες του παιχνιδιού!
Oι κυριότεροι κανόνες για το τελευταία στάδιο της προετοιμασίας του μαραθωνίου από τον Νίκο Πολιά
Tι είναι η Μέγιστη Πρόσληψη Οξυγόνου ή αλλιώς VO2max;
Πώς υπολογίζεται, πού χρησιμεύει και τι ακριβώς μας δείχνει ο σημαντικότερος δείκτης αντοχής
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο