Πριν από έναν περίπου χρόνο ο Jacob Kiplimo είχε καταπλήξει τους πάντες με το απίστευτο Παγκόσμιο ρεκόρ στην απόσταση του Ημιμαραθώνιου που είχε σημειώσει στην Βαρκελώνη.
Ο 25χρονος Ουγκαντέζος είχε τρέξει την απόσταση σε 56:42 συντρίβοντας το προηγούμενο ρεκόρ που κρατούσε λίγο καιρό ο Αιθίοπας Yomif Kejelcha με 57:30.
Ωστόσο, κι ενώ έχουν περάσει σχεδόν 12 μήνες, το ρεκόρ αυτό δεν φαίνεται να γίνεται επίσημο καθώς η World Athletics αναφέρει πως ο δρομεάς βοηθήθηκε σημαντικά από το προπορευόμενο όχημα της διοργάνωσης.
Σύμφωνα με το Άρθρο 6.3.1 των Τεχνικών Κανονισμών, οι δρομείς δεν μπορούν να λάβουν βοήθεια για τον ρυθμό από κανέναν που δεν αγωνίζεται στον ίδιο αγώνα, ούτε από οποιαδήποτε τεχνική συσκευή εκτός από μια φορετή συσκευή.
Στη μετάδοση του αγώνα ήταν φανερό ότι ο Kiplimo ακολουθούσε το όχημα σταθερά σε απόσταση 10-15μ., κάτι που θεωρήθηκε αθέμιτη βοήθεια, αν και στην πραγματικότητα οι κανονισμοί δεν αναφέρουν κάποια ελάχιστη απαιτούμενη απόσταση μεταξύ οχήματος και δρομέων
Η έκθεση της World Athletics πάντως για το ρεκόρ αναφέρει και μία ακόμα παράβαση του Kiplimo καθώς υπάρχει κανονισμός που απαγορεύει στους δρομείς να λαμβάνουν συμβουλές από προπονητή κατά τη διάρκεια του αγώνα.
Έτσι, το 57:30 του Jomif Kejelcha που έχει σημειωθεί και πάλι επί ισπανικού εδάφους, αλλά στην Βαλένθια, παραμένει με τους δύο αθλητές να ετοιμάζονται για μία μεγάλη μάχη στον Μαραθώνιο του Λονδίνου τον ερχόμενο Απρίλιο!
































