Το πρώτο βήμα είναι να ξεκινήσεις. Το δεύτερο, και εξίσου σημαντικό, είναι να το διατηρήσεις. Το τρέξιμο είναι μία από τις καλύτερες συνήθειες που μπορείς να αποκτήσεις, όμως θέλει τρόπο, και όχι κόπο, για να τη διατηρήσεις στη ζωή σου και να γίνει… παντοτινή! Στη συνέχεια θα βρεις έξυπνες συμβουλές που θα σε βοηθήσουν και να τρέχεις καλύτερα, και περισσότερο, αλλά προπάντων, να βάλεις το τρέξιμο για πάντα στο πρόγραμμα και στη ζωή σου!
1. «Στάμπαρε» το χρόνο
Το πιο σημαντικό είναι να φτιάξεις ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα όπου θα αναφέρεις όλες σου τις δραστηριότητες (εργασία, υποχρεώσεις, ασχολίες, διασκέδαση κ.ά). Ανάμεσα σε αυτές επίλεξε δύο, τρεις ή και περισσότερες ώρες την εβδομάδα, σε συγκεκριμένη ημέρα και ώρα, όπου θα είναι αφιερωμένη στο τρέξιμο. Έτσι, το τρέξιμο θα μετατραπεί, κατά κάποιο τρόπο, σε μία ευχάριστη «υποχρέωση» για τον εαυτό σου στο πρόγραμμά σου και πολύ δύσκολα θα την αναβάλλεις.
▪ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ► Και μην ξεχνάς, καλό είναι να κάνεις και μερικές ασκήσεις ενδυνάμωσης. Με την ίδια λογική, λοιπόν, βάλε στο πρόγραμμα και 2-3 δεκάλεπτα την εβδομάδα όπου θα εκτελείς ασκήσεις ενδυνάμωσης ακόμα και στο σπίτι για τον κορμό και τα πόδια όπως κοιλιακούς, ραχιαίους, πους απς, ημικαθίσματα κ.ά.
Πάτησε εδώ και θα βρεις πλούσιο ασκησιολόγιο για όλο το σώμα.
2. Κράτα ημερολόγιο
Δεν είναι θέμα… ρομαντισμού, απλώς το να κρατάς ένα ημερολόγιο με τις προπονήσεις σου, είτε ηλεκτρονικά είτε σε χαρτί, θα σε βοηθήσει σε πολλά επίπεδα. Αφενός θα έχεις σε βάθος χρόνου μία πλήρη εικόνα γι’ αυτά που έχεις κάνει, αφετέρου θα μπορείς να διορθώσεις ή να αλλάξεις πολλά από αυτά. Επιπλέον, μετά από καιρό όταν θα βλέπεις όλες αυτές τις προπονήσεις που θα έχεις κάνει, θα παίρνεις κουράγιο και δύναμη για να συνεχίσεις… Γενικά, καλό είναι να σημειώνεις βασικά στοιχεία των προπονήσεών σου όπως την απόσταση που διένυσες, το χρόνο, τη μέση καρδιακή συχνότητα κλπ. Φυσικά, υπάρχουν πολλά app στο κινητό καθώς και ρολόγια-gps που μπορούν να σε βοηθήσουν, όμως και το παραδοσιακό χειρόγραφο ημερολόγιο έχει της δική του αξία.
▪ ΚΑΙ ΜΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ► Αν μπεις στη διαδικασία αυτή καλό είναι να σημειώνεις κι άλλα στοιχεία, πέρα από τα βασικά που αναφέραμε, που δεν έχουν να κάνουν μόνο με την προπόνηση, αλλά και με τη διάθεσή σου ή / και την καθημερινότητά σου. Για παράδειγμα, μπορείς να σημειώνεις πώς αισθάνθηκες στην προπόνηση, πόσο κουράστηκες σε μία δική σου υποκειμενική κλίμακα κόπωσης, το γεύμα που προηγήθηκε, τη διαδρομή που έτρεξες κ.ά.
3. Βρες παρέα
Μπορεί να μην είναι κάτι εύκολο ή κάτι που τέλος πάντων, εξαρτάται αποκλειστικά από εσένα. Ωστόσο, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να συνδυάσεις την νέα, αγαπημένη σου συνήθεια με κοινωνικές συναναστροφές. Επιπλέον, το να τρέχεις σταθερά με μία συγκεκριμένη παρέα θα αποτελέσει ένα ακόμα κίνητρο για δέσμευση στις προπονητικές σου συνήθειες. Προσπάθησε, λοιπόν, να βρεις έναν φίλο ή μία φίλη για να τρέχετε μαζί, και ιδανικά σε παρόμοιους ρυθμούς ώστε και οι προπονήσεις να βγαίνουν πιο εύκολα, και ο ένας να τραβάει τον άλλον και να αποφεύγετε τις αδικαιολόγητες απουσίες!
▪ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ ► Εξαιρετική παρέα στο τρέξιμο – όχι βέβαια, όχι την ώρα της προπόνησης – είναι και το διάβασμα! Μέσα από προπονητικά ή ακόμα και λογοτεχνικά βιβλία σχετικά με το τρέξιμο, περιοδικά – όπως φυσικά το RUNNER Magazine – αλλά και ιστοσελίδες, θα λάβεις πολύτιμες συμβουλές για τις προπονήσεις, θα πάρεις νέες ιδέες και θα βρεις νέα κίνητρα για να μη σταματήσεις ποτέ!
Τέλος, αν τρέχεις σε ασφαλείς μέρη (στάδιο, πάρκο, διάδρομο, κλπ) μπορείς να ακούς διάφορα podcast, είτε σχετικά με το τρέξιμο είτε με άλλα θέματα αξιοποιώντας έτσι ακόμα περισσότερο τον χρόνο της προπόνησής σου.
4. Πάρε το σωστό εξοπλισμό
Το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό είναι τα παπούτσια. Και είναι απολύτως σωστό καθώς ένας νέος δρομέας το πρώτο που θα πρέπει να προμηθεύεται είναι ένα running μοντέλο που θα του παρέχει την απαραίτητη προστασία από τους κραδασμούς, άνεση σε κάθε βήμα και στήριξη όποτε χρειάζεται. Προχώρησε, λοιπόν, στην επιλογή σου, όχι μόνο με βάση την εμφάνιση που ακολουθεί, αλλά και με το πόσο άνετο είναι στο πόδι σου το νέο σου μοντέλο. Στον πίνακα θα βρεις μία σειρά από χρήσιμες πληροφορίες για τα δρομικά (running) μοντέλα αλλά και συμβουλές για τη σωστή επιλογή.
ΟΡΟΣ | ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ |
Βάρος | Το συνολικό βάρος ενός παπουτσιού. Καλό είναι ένα δρομικό μοντέλο να ζυγίζει από 200-350γρ. (για μεγέθη στο 42-43) |
Drop | Είναι η απόσταση του ύψους της φτέρνας από το ύψος στην περιοχή του μεταταρσίου. Για νέους δρομείς το ιδανικό drop κυμαίνεται από 4-12mm |
Stack height | Το ύψος της σόλας του παπουτσιού (heel stack για το ύψος της φτέρνας, forefoot stack για το ύψος στην περιοχή των δαχτύλων) |
Cushion | Κατηγορία με μοντέλα που εστιάζουν κυρίως στην απόσβεση κραδασμών και είναι ιδανικά για νέους δρομείς |
Stability | Κατηγορία με μοντέλα που έχουν στόχο τη στήριξη όσων έχουν στραβό πάτημα ή έντονο υπερπρηνισμό ή πλατυποδία |
Carbon plate | Έλασμα από ανθρακόνημα στην περιοχή της σόλας για μέγιστη επιστροφή ενέργειας. Προτείνεται κυρίως για πιο έμπειρους δρομείς που λαμβάνουν μέρος σε αγώνες |
▪ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ► Φυσικά, δεν είναι μόνο τα παπούτσια σημαντικά. Σίγουρα ένα ρολόι-gps είναι πάντα χρήσιμο για τις προπονήσεις σου ώστε να βλέπεις την απόσταση που διανύεις, το ρυθμό που κινείσαι, τους καρδιακούς σου παλμούς και πολλές ακόμα πληροφορίες, ενώ παρόμοια ενημέρωση μπορείς να λάβεις και από πολλά δρομικά app στο κινητό σου. Από τα πλέον σημαντικά αξεσουάρ είναι και οι τεχνικές κάλτσες για τρέξιμο καθώς, ως ενδιάμεσος ανάμεσα στα παπούτσια και το δέρμα σας, συμβάλλουν σημαντικά στην άνεση που νιώθετε και στην αποφυγή ανεπιθύμητων ερεθισμών.
Δημοσίευση στο Runner 139