O Στέφανος Αντωνάκης για τον 50ο Μαραθώνιο Βερολίνου

Το νέο άρθρο για όσα θα συμβούν και προβλέψεις

Share
Ο Στέφανος Αντωνάκης στον 28ο Μαραθώνιο του Βερολίνου το 2001

Ο Στέφανος Αντωνάκης σχολιάζει τον 50ο Μαραθώνιο Βερολίνου μέσα από την ιδιαίτερη γραφή του.

Θα πάρει διδακτορικό ο αριστούχος Παναγιώτης Καραϊσκος; Ποιοι θα είναι οι πρώτοι νικητές και τι δίνουν τα exitpolls; Σχόλια για 11 Κρητικούς λεβέντες, και Γύρος Λίμνης Ιωαννίνων

Α. Παναγιώτης Καραϊσκος, ο πρωταθλητής της καρδιάς μας.

Το έχουμε πει πολλές φορές – ο αθλητισμός δεν μπορεί ποτέ να είναι μόνο ψυχρά νούμερα και επιδόσεις. Ό,τι κι αν γράψει το χρονόμετρο, όσο μακριά κι αν φτάσει ο πήχης, όσα μετάλλια κι αν φέρει μια συλλογή, αυτό που κάνει πραγματικά μεγάλο έναν αθλητή είναι το ήθος, ο χαρακτήρας κι η ιστορία του. Η κοινωνική του δράση, η πολιτική του τοποθέτηση, η συμπεριφορά του εντός κι εκτός σταδίων είναι εκείνα που θα του χαρίσουν μια θέση στην ιστορία περισσότερο από το όποιο αθλητικό επίτευγμα και θα χαράξουν τελικά το όνομά του στην καρδιά και στις μνήμες του φίλαθλου κοινού. Ένα τέτοιο όνομα, που έχει «γράψει» στην καρδιά μας, είναι και εκείνο του Παναγιώτη Καραϊσκου.

Η ιστορία του συγκλονιστική, βγαλμένη λες από μυθιστόρημα ή ταινία. Ένα νέο παιδί, που βουλιάζει στον κόσμο των εξαρτήσεων βρίσκει διέξοδο και σωτηρία στο χώρο του αθλητισμού. Κι όχι μόνο αυτό (λες και είναι λίγο…) – πέρα από κάθε προσδοκία, πέρα από κάθε προγνωστικό, προχωράει μακρύτερα απ’ ό,τι θα περίμενε ίσως κι ο ίδιος, και στέφεται Πανελλήνιος Πρωταθλητής επί 5 συναπτά έτη. Συνειδητοποιεί ο αναγνώστης πόσο τεράστιο επίτευγμα είναι αυτό; Δεν μπορούμε καν να διανοηθούμε τι πέρασε ο Παναγιώτης – όση ενσυναίσθηση κι αν επιδείξουμε, μόνο στο ελάχιστο μπορούμε να προσεγγίσουμε το μέγεθος της προσπάθειάς του, για να βγει από το σκοτάδι στο φως.

Το πιο σημαντικό ωστόσο είναι ότι ο Παναγιώτης όχι μόνο δεν έκρυψε αυτή του την περιπέτεια (ειδικά όταν μιλάμε για μια συντηρητική κοινωνία, όπου αφθονούν οι αφ έδρας επικριτές…), αλλά την έκανε σημαία, μετατρέποντας εαυτόν σε παράδειγμα προς όλους εκείνους που παλεύουν με τους δικούς τους δαίμονες. «Δεν είναι εύκολο, όχι – Αλλά γίνεται» φαίνεται να λέει. «Το έκανα εγώ, μπορείτε κι εσείς». Κι απλώνει χείρα βοηθείας, για να δείξει το δρόμο. Είναι πολύ εύκολο ένας νέος άνθρωπος να αποπροσανατολιστεί – η ζωή έχει πολλές κακοτοπιές, και τα στραβοπατήματα παραμονεύουν. Το τελευταίο που χρειάζεται τότε είναι η εύκολη κριτική, το αυστηρό κήρυγμα, η υποκριτική συμπόνοια. Αυτό που χρειάζεται είναι η δράση κι η έμπρακτη βοήθεια. Λένε ότι πρέπει να γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε στον κόσμο – κι αν θέλουμε να αλλάξουμε τον κόσμο, πρέπει να αλλάξουμε κατ αρχάς τον εαυτό μας. Ο Παναγιώτης αυτό ακριβώς έκανε, επιδεικνύοντας θάρρος, τόλμη, ήθος κι αξιοπρέπεια – και στέφεται έτσι εσαεί πρωταθλητής της καρδιάς μας. «Η Ιστορία δεν παίρνει το μέρος του μεν ή του δε – απλώς γράφει». Παναγιώτη, έγραψες. Υποκλίνομαι.

Β. Μαραθώνιος Βερολίνου. Πνευματική προετοιμασία, τακτική, και φαβορί του αγώνα.

Ο Μαραθώνιος του Βερολίνου (BMW Berlin Marathon) είναι μια ιστορική διοργάνωση. Σε μια πολύ «γρήγορη» διαδρομή, εκεί όπου έχουν σημειωθεί τα περισσότερα παγκόσμια κι ατομικά ρεκόρ, θα αγωνιστούν εφέτος σχεδόν 50000 δρομείς απ’ όλο τον κόσμο. Μεταξύ αυτών και πολλοί συμπατριώτες μας – και φυσικά ο πρωταθλητής μας Παναγιώτης Καραϊσκος.

Μεταξύ μιας πλειάδας «διαστημικών» δρομέων, φαβορί φαντάζουν οι Tadese Tola (Αιθιοπία) και Korir Roland (Κένυα). Ισάξιοι κι ισοδύναμοι, εκτιμώ ότι θα πάνε μαζί σε όλο τον αγώνα, και πρώτος θα τερματίσει όποιος φανεί υπομονετικός, δυνατός και ψυχωμένος στο τέλος – αν δε βοηθήσουν κι οι συνθήκες, θεωρώ ότι θα σπάσει το 2:03’00’’. Μεταξύ των γυναικών, και παρ’ ότι θα αντιμετωπίσει ισχυρό ανταγωνισμό από τις Wanjiru Rosemary (Κένυα), Yebrugual Melese (Αιθιοπία) και Dibaba Genzebe (Αιθιοπία), ακλόνητο φαβορί φαντάζει η εικοσιπεντάχρονη Tigist Tekema (Αιθιοπία), με πιθανό χρόνο άφιξης το 2:15’05’’ – αν βοηθήσουν οι συνθήκες, ίσως σπάσει οριακά το 2:15’΄00’’.

Εδώ θα ήθελα να σταθώ λίγο, ώστε για άλλη μια φορά να τονίσω τη σημασία της υπομονής στους δρόμους αποστάσεων, και γιατί δεν πρέπει ποτέ να φεύγουμε γρηγορότερα από το μέσο ρυθμό αγώνα στα πρώτα ¾ της διαδρομής. Η Tekema αγωνίστηκε πρώτη φορά σε Μαραθώνιο στο Ντουμπάι στις αρχές του έτους, όπου και κέρδισε με 2:16’07’’. Δείτε παρακάτω τα περάσματά της, και δείτε στην πράξη τι σημαίνει υπομονή, ισορροπία κι έλεγχος του μέσου ρυθμού.

Τόσο ο Παναγιώτης, όσο και όλοι οι δρομείς που θα σταθούν στην εκκίνηση αυτού του ιστορικού αγώνα, έχουν δουλέψει πολύ για να βρεθούν εκεί. Έχουν ιδρώσει, έχουν κουραστεί, έχουν κάνει το σχεδιασμό τους, έχουν θυσιάσει πολλά τους τελευταίους μήνες, και ετοιμάζονται πλέον να δρέψουν τους καρπούς όλης αυτής της προσπάθειας. Άλλοι πολύπειροι, άλλοι πιο «φρέσκοι» στο χώρο, όλοι ετοιμάζονται για μια μεγάλη γιορτή. Τώρα, λίγες μέρες μόνο πριν τον αγώνα, ό,τι ήταν να γίνει όσον αφορά στο κομμάτι της προετοιμασίας έχει γίνει. Μπορείτε ωστόσο πάντα να δουλέψετε την πνευματική σας προετοιμασία. Λέω πάντα ότι το είναι μας είναι το μυαλό μας. Αυτό είναι που κάνει τελικά τη διαφορά. Κι αν θέλετε, οι τελευταίες ημέρες πριν από έναν αγώνα προσφέρονται (για να μην πω επιβάλλουν) να δουλέψουμε πάνω σε αυτό.

Ξέρετε όλοι πολύ καλά ότι έναν μαραθώνιο τον τρέχεις όχι μόνο με τα πόδια, αλλά και με την ψυχή, την καρδιά και το μυαλό. Εκεί γύρω στο 25ο χιλιόμετρο, όταν η απόσταση αρχίζει να δείχνει τα δόντια της, αυτό που θα μας πάει πιο πέρα είναι οι πνευματικές μας εφεδρείες. Ο καθένας μας έχει τις δικές του – αναζητήστε τις δικές σας, συγκεντρώστε τις, θα τις χρειαστείτε. Εδώ θα επικαλεστώ ένα άλλο πρόσφατο παράδειγμα – αυτό που έκανε η σπουδαία Sifan Hassan, με 3 Ολυμπιακά Μετάλλια (5, 10 και 42 χιλιόμετρα) στο Παρίσι. Ειδικά ο τερματισμός της στον Μαραθώνιο είναι ένα video που αξίζει να παρακολουθήσετε ξανά και ξανά, ειδικά τις μέρες πριν τον αγώνα σας.

Φίλοι μου καλοί, ετοιμάζεστε για μια μεγάλη γιορτή. Είναι το δώρο κι η επιβράβευση που σας αξίζει για όσα περάσατε μέχρι να φτάσετε στην εκκίνηση. Αγαπήστε τον εαυτό σας, πιστέψτε σε αυτόν, δημιουργήστε το ποίημά σας και γίνετε οι ίδιοι οι ποιητές – και ταυτόχρονα επιβληθείτε των κακών πτυχών του εαυτού σας, γιατί αυτός είναι πάντα ο αντίπαλος ον οποίο καλούμαστε να ξεπεράσουμε. Μην εγκαταλείπετε ποτέ την προσπάθεια, ελέγξτε όσο μπορείτε τις σκέψεις σας, κάντε το όραμά σας πράξη, μπορείτε – έχετε μέσα σας όλα όσα χρειάζεστε. Ψάξτε τα και θα εκπλαγείτε ευχάριστα. «Φτάσε όπου δεν μπορείς»! Ο αθλητής δεν είναι μηχανή, είναι ψυχή. Ο Νίτσε λέει ότι ατρόμητος είναι εκείνος που γνωρίζει μεν το φόβο, αλλά μπορεί στο τέλος να τον ξεπερνά. Είναι φυσιολογικό να φοβόμαστε ενίοτε – μπορούμε όμως να αφήσουμε το φόβο πίσω μας, τι λέτε; Σκέφτομαι άρα υπάρχω λέει το ρηθέν. Και οι σκέψεις, καλές ή κακές, είναι πάντα σύννεφα που περνούν. Σκεφτείτε καλά το στόχο σας, κάντε το σχεδιασμό σας, παίξτε το στο μυαλό σας ξανά και ξανά – αφήστε ωστόσο χώρο στο απρόοπτο, δουλέψτε πάνω σε ένα εναλλακτικό σχέδιο, και θα δικαιωθείτε. Άλλωστε τα πάντα μεταβάλλονται στη ζωή, τα πάντα τρέχουν κι αλλάζουν κι εξελίσσονται, και πρέπει κι εμείς να ακολουθούμε. «Γίνε σαν το νερό φίλε μου» διδάσκει ο Bruce Lee, και σαν το νερό καλούμαστε να ρέουμε και να προσαρμοζόμαστε – με αρμονία κι ισορροπία, γιατί αυτές οι δυο αρετές είναι που οδηγούν στην ευτυχία. Η ευτυχία μας εξαρτάται από εμάς τους ίδιους, και πλούσιος δεν είναι εκείνος που έχει τα πάντα, αλλά εκείνος που έχει ανάγκη τα λιγότερα. Η ευτυχία συνίσταται στο να ξέρεις να βρίσκεις το μέσο όρο ανάμεσα στα δυο άκρα. Να επιτυγχάνεις τη χρυσή τομή ανάμεσα στο εύκολο και το δύσκολο, στην επιφάνεια και το βυθό, στην ευχαρίστηση και τον πόνο. Όποιος αναζητά τα άκρα κινδυνεύει να ολισθήσει σε περίεργα μονοπάτια, καθώς τα πάθη είθισται να υποκινούν πράξεις πέρα από κάθε μέτρο. Άλλωστε η ευτυχία βρίσκεται πάντα στη διαδρομή, κι όχι στο τέλος της πορείας, κι έρχεται όταν την προσφέρεις, παρά όταν την επιδιώκεις. Είμαι σίγουρος ότι απολαύσατε μέτρο το μέτρο τη διαδρομή που σας οδηγεί στην εκκίνηση του αγώνα – τώρα χαλαρώστε, και ζήστε το μέχρι κεραίας. Κι όσον αφορά στην προαγωνιστική ένταση, τη λύση δίνει ο Μπέκετ. «Προσπάθησες; Απέτυχες; Άνευ σημασίας. Να προσπαθήσεις ξανά, να αποτύχεις ξανά, να αποτύχεις καλύτερα.»

Γ. Εκτιμήσεις για Καραϊσκο, Σούκουλη και 11 λεβέντες Κρητικούς. Τα exit polls του γράφοντα.

Ο Παναγιώτης βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση. Το έδειξε εμφατικά στη Χίο (1:07΄42’’, δίχως συναγωνισμό και σε πολλά σημεία με κόντρα άνεμο), κι αν βοηθήσουν οι συνθήκες στο Βερολίνο θα κάνει μεγάλη επίδοση. Μένει να δούμε αν θα έρθει και το «διδακτορικό» του ατομικού ρεκόρ (2:17’58’’, Σιέννα, 2021). Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να το πετύχεις!

Στο Βερολίνο, θα δούμε τον Αλέξανδρο Σούκουλη να δοκιμάζεται για πρώτη φορά στη μαραθώνια απόσταση. Στον Ημιμαραθώνιο Αθηνών έκανε μια μεγάλη εμφάνιση (1:10’11’’), και εκτιμώ ότι αντίστοιχη θα είναι κι η παρουσία του την προσεχή Κυριακή. Η δυναμική του προβλέπει μια επίδοση της τάξης του 2:27’30’’ – 2:30’00’’, αν κι οι φίλοι του για να τον πειράξουν, λένε ότι αν δεν κόψει την κοτσίδα του, το 2:30’00’’ δεν σπάει! Με κοτσίδα ή όχι, εγώ θεωρώ ότι το χει! Μια συμβουλή μόνο Αλέξανδρε, πάντα καλοπροαίρετη κι από την καρδιά μου. Μιας και τρέχεις πρώτη φορά, δείξε αυτοσυγκράτηση – μην ξεχυθείς σαν σίφουνας όπως τότε που κυνηγούσες τον Γιάννη Ζερβάκη! Η λαϊκή ρήση λέει «κράτα γέρο όταν  έχεις, μην πεινάσεις σαν δεν έχεις» – κι ο Μαραθώνιος τιμωρεί! Πιστεύω όμως ότι η πρώτη σου εμφάνιση θα είναι έργο τέχνης και στρατηγικής!

Εκτός από τους πρωταθλητές μας, στον ιστορικό αγώνα θα τρέξουν και πολλοί άλλοι συμπατριώτες μας – πόσοι ακριβώς αλλά και ποιοι δεν μπορώ να γνωρίζω. Σίγουρα όμως την ώρα που γράφεται το παρόν, πολλοί αγαπημένοι φίλοι Κρητικοί βρίσκονται καθ’ οδόν για την γερμανική πρωτεύουσα, και σε αυτούς θα θελα να σταθώ λίγο περισσότερο. Άτυπος «αρχηγός» της ομάδας από την Κρήτη, ο Μάνος Μαγκαφουράκης. Διακριτικός και φιλότιμος, ηπίων τόνων, αλλά κι αθλητής υψηλότατου επιπέδου, εύχομαι από την καρδιά μου να πετύχει ό,τι κυνηγά. Μεγάλος απόντας ο Ρεθυμνιώτης Μηνάς Μανούσακας. Κι ενώ ήταν στα καλύτερά του (εκτιμώ ότι ‘είχε» ένα 2:32’00’’), ο Μηνάς τραυματίστηκε στη μέση και μένει δυστυχώς εκτός. Μηνά μην απογοητεύεσαι… Οι αγώνες δεν τελειώνουν. Εύχομαι να σαι σύντομα γερός και δυνατός κοντά μας.

Για όλους τους υπόλοιπους, δεν ξέρω τι άλλο να πρωτογράψω. Εύχομαι να ήμουν κι εγώ μαζί σας, να μοιραστούμε παρέα όλη την εμπειρία. Το Βερολίνο κρατά ξεχωριστή θέση στις αναμνήσεις μου, καθώς έτρεξα εκεί δυο φορές: το 2001 (3:15’58’’) και το 2003 (3:26’02’’). Η διαδρομή είναι ονειρική, ενώ και τις δυο χρονιές σημειώθηκαν παγκόσμια ρεκόρ. Το δε 2003 έτρεξε η μεγάλη Γεωργία Αμπατζίδου (2:36’58’’), άλλη μια μοναδική εμπειρία για τον γράφοντα και τους υπόλοιπους Έλληνες που βρεθήκαμε εκεί. Να υπενθυμίσω εδώ στους αναγνώστες ότι μιλάμε για την επί 7 φορές πρωταθλήτρια Ελλάδος στον ΑΜΑ (η πλέον πολυνίκης, μαζί με τον επίσης 7 φορές νικητή Νίκο Πολλιά). Η Γιωργία έβαζε πάντα το 100% της στους αγώνες και υπήρξε από τις πιο ψυχωμένες αθλήτριες που γνώρισα. Γιωργία, τις ευχές μου όπου κι αν βρίσκεσαι. Το ρεκόρ των 7 νικών στον ΑΜΑ δύσκολα θα καταρριφθεί, και θα μείνει στο μουσείο, δίπλα στα ρεκόρ του Σπύρου Ανδριόπουλου (2:12’04’’), του Νότη Παπούλια (13’28’’ 5χλμ) και της Μαρίας Πρωτόπαπα (15’04’’, 5χλμ).

Φίλοι μου καλοί, να είστε σίγουροι ότι θα σας συνοδεύει όλη μου η αγάπη, κι εύχομαι το μεσημέρι της Κυριακής, να σας βρει όλους γερούς και χαμογελαστούς. Θα μου επιτρέψετε στους πίνακες που ακολουθούν να παρουσιάσω κάποιες πρώτες «εκτιμήσεις» για τον αγώνα σας – κι εύχομαι όλοι σας να με διαψεύσετε ευχάριστα!

Δ. Πίνακας περασμάτων για 67 επιδόσεις – στόχους, από 2:07’20’’ έως και 5:59’30’’.

Τακτική αγώνα

  • Τα προτεινόμενα περάσματα αφορούν σε δρομείς που έχουν εμπειρία από αντίστοιχη απόσταση.
  • Υπολογίζουμε τα περάσματά μας βάσει της απόστασης όπως εκείνη φαίνεται στις ενδείξεις της διοργάνωσης – τα αθλητικά ρολόγια παρουσιάζουν αποδεδειγμένα αποκλίσεις.
  • Επιλέγουμε από τον πίνακα την επίδοση/στόχο, επιδεικνύοντας γνώθι σ΄αυτόν («την έχουμε;») ώστε να αποφύγουμε κακοτοπιές. Για κάθε επίδοση ισχύει ένα περιθώριο συν/πλην έως και 2΄ανάλογα και την κατάσταση του δρομέα.
  • Βρίσκουμε τον μέσο ρυθμό που αντιστοιχεί σε αυτήν την επίδοση.
  • Έως το 30ο χιλιόμετρο του αγώνα δεν κινούμαστε ταχύτερα από τον συνολικό μέσο ρυθμό – αυτή η αρχή είναι και το ήμισυ της επιτυχίας!
  • 100% και «όλα μέσα» κινούμαστε μόνο στα τελευταία μέτρα του αγώνα, όπου και κρίνονται τελικά οι θέσεις.

Τα παραπάνω ισχύουν για οποιονδήποτε φλατ Μαραθώνιο ΣΕ Ελλάδα ή εξωτερικό.

Κάθε αθλητικό λάθος, είναι καρπός ανυπομονησίας και βιασύνης. Στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα, καλύτερα να έχεις και να μη χρειάζεσαι δύναμη κι ενέργεια, παρά να χρειάζεσαι και να μην έχεις. Τότε είναι που υποφέρουμε! Στους αγώνες αντοχής (όπως τελικά και στη ζωή) η υπομονή είναι αρετή, και ανταμείβει πάντα!!!

Ε. Γύρος Λίμνης Ιωαννίνων: μεγάλες εμφανίσεις κι ατομικά ρεκόρ από τους πρωταθλητές μας. Σπάρταθλο (28/09/2024) και Ημιμαραθώνιος Κρήτης (06/10/24)

Λέγεται ότι ο αγώνας της Λίμνης των Ιωαννίνων αποτελεί βαρόμετρο εν όψει του προσεχούς ΑΜΑ. Εάν ισχύει αυτό, τότε από την εικόνα που έδειξαν εκεί οι συμμετέχοντες δρομείς, το Νοέμβριο στην Αθήνα θα παρακολουθήσουμε μεγάλες μάχες! Μεγάλες εμφανίσεις πραγματοποίησαν τα πουλέν του κου Μπάμπη Ποσανίδη, Κώστας και Νίκος Σταμούλης, κατακτώντας αντίστοιχα την 1η και 2η θέση. Τρίτος ανεδείχθη το «κομπιούτερ» Χαράλαμπος Πιτσώλης, κάνοντας ατομικό ρεκόρ (κατά 1’53’’)αποδεικνύοντας ότι είναι πάντα σταθερή αξία. Στην καθ’ όλα άξια 4η θέση το «τσακάλι» Δημήτρης Τσάκαλος που όμως θα πρέπει ναμάθει να είναι περισσότερο υπομονετικός στον αγώνα του. Οι πάντα μεθοδικοί Λινάρδος και Νικολακέας κατέκτησαν την 5η και 6η θέση αντίστοιχα, αμφότεροι με ατομικά ρεκόρ, διανύουν μια εξαιρετική περίοδο, και εκτιμώ ότι στον προσεχή ΑΜΑ θα έχουν έναν όμορφο συναγωνισμό. Ο Καλαπόδης (7η θέση) είτε πήγε προπονητικά είτε αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα. Η εμφάνισή του δεν ανταποκρίνεται στη δυναμική του. Ο Πέτρος Μηνάς ήταν άριστος (8ος, ατομικό ρεκόρ), ενώ οι (πολύ ευχάριστες!) οικογενειακές υποχρεώσεις κράτησαν λίγο πίσω προπονητικά τον Αθανάσιο Μπαρμπαγιάννη. Τον αγώνα τίμησαν με την παρουσία τους ο μεγάλος Dean Καρνάζης και 3 λεβέντες Κρητικοί (Αντωνακάκης Κώστας, Βαγγέλης Φανουργάκης, Αδαμαντία Λεμοτζόγλου, όλοι με ατομικό ρεκόρ). Στον αγώνα των γυναικών, άριστη εμφάνιση έκανε τόσο η καμικάζι Γκλόρια Πριβιλέτζιο (1η, με ατομικό ρεκόρ 1’13’’) όσο και η ράμπο Ματίνα Νούλα (2η, με ατ. Ρεκόρ 2’31’’). Γκλόρια, αν μου επιτρέπεις θεωρώ ότι είσαι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για τον εφετινό ΑΜΑ – κι ωστόσο θα πρέπει να κατέβεις του 2:42’45’’, γιατί η Ματίνα έρχεται με φόρα και θα σου βάλει δύσκολα. Παρ’ ό,τι εμφανίζεται ως outsider, βρίσκεται σε συνεχή ανοδική πορεία από πέρυσι, κι έχει ακόμη πολλά περιθώρια βελτίωσης. Τρίτη (επίσης επιτυγχάνοντας ατομικό ρεκόρ) η πάντα σεμνή Ισμήνη Παναγιωτοπούλου. Πρώτοι στα 10 χιλιόμετρα αναδείχθησαν ο εξολοθρευτής γιγάντων Παναγιώτης Πετρουλάκης και η Σπαρτιάτισσα Νάνσυ Κόκκορου. Στα 5 χιλιόμετρα εντυπωσιακοί οι ανερχόμενοι νέοι Αγρινιώτες Γιώργος Κίρτσης και Διονύσης Καψάλης, αλλά κι η καλόκαρδη Βασιλική Καλιμογιάννη.

Το προσεχές σαββατοκύριακο ξεκινά το 42ο Σπάρταθλον, ένας από τους ιστορικότερους αγώνες υπεραποστάσεων στον κόσμο. Εύχομαι τα καλύτερα στο Φώτη Ζησιμόπουλο και στους υπόλοιπους σπαρταθλητές – Φώτη, μακάρι κι εφέτος να πάρεις την πρώτη θέση! Πολλές ευχές και στον Γιώργο Δημουλά (μακάρι να φτάσει με ατομικό ρεκόρ στο άγαλμα του βασιλιά Λεωνίδα), αλλά και στον Γιάννη Πανταζή (γεν. 30/09/97, ο νεότερος Σπαρταθλητής). Πολλές ευχές και συγχαρητήρια στον Απάτσι Σάββα Γιαννούδη και τη χαρισματική Χιώτισσα Μαρία Μονιώδη για τις εξαιρετικές εμφανίσεις τους στον Μαραθώνιο του Όσλο (21/09/2024, με 3:13’13’’ και 3:34’26’’ αντίστοιχα).

Κλείνοντας, δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στον προσεχή 8ο Ημιμαραθώνιο Κρήτης (06/10/2024, Αρκαλοχώρι Ηρακλείου). Γι αυτόν τον αγώνα, ό,τι και να γράψουμε είναι λίγο. Να πω μόνο ότι όσο υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες (λίγες) θέσεις, όσοι το σκέφτεστε μην το καθυστερείτε – η εμπειρία απλώς δεν περιγράφεται. Θα είμαι εκεί, όπως και πολλοί άλλο αγαπητοί φίλοι, αλλά και οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι Γιάννης Ζερβάκης, Γιώργος Μίνος, Χρήστος Βότσος, Καλαπόδης Γιώργος, Γιώργος Κουτρούλης, Γιάννης Θωμαδάκης, Σηφάκης Μανώλης, Παντελής Καμπαξής, Γιάννης Σαριδάκης, Σταμάτης Παπαδάκης, Γιώργος Παπαδάκης, Νικηφόρος Τζιώτης, Μανιουδάκης Κώστας, Ανδρουλάκης Γιώργος, Γιώργος Σερπετσιδάκης, Σάββας Σπανούδης, Ματίνα Νούλα, Ελευθερία Πετρουλάκη, Έφη Φλώρου, Ράνια Ρεμπούλη, Αίμιλι Πρωτογεράκη, Αδαμαντία Λεμετζόγλου, Αντωνία Γιώτη, Μαρία Μονιώδη, Καλυβά Μαρία. Με το καλό να σμίξουμε – κι όπως λέει και το σύνθημα του αγώνα «είσαι στην εκκίνηση; Είσαι νικητής!». Με το καλό να ανταμώσουμε επίσης και στον Ημιμαραθώνιο Παλαιόχωρας (20/10/2024) – στα Χανιά έχουν παράδοση στις εξαιρετικές διοργανώσεις!

Ηράκλειο, 26/09/2024

Με τιμή, Στέφανος Αντωνάκης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
16ο Greece Race for the Cure: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Δείτε τι θα ισχύσει το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου
«Μνήμες Σπαρτάθλου»
Δύο Σπαρταθλητές εξομολογούνται και μοιράζονται σκέψεις και συναισθήματα
Αθλητικές Εκδηλώσεις για όλη την οικογένεια από το ΔΕΗ IRONMAN® 70.3® Marathon, Greece
Tον Οκτώβριο στον Μαραθώνα τρέχουμε όλοι
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο