Τα σχετικά εύκολα όρια συμμετοχής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Μαραθώνιο (2:19:00 στους άνδρες και 2:45:00 στις γυναίκες) αναγκάζουν χώρες που έχουν πολλούς αθλητές που τα έχουν πετύχει να διοργανώνουν αγώνες επιλογής.
Έτσι, και στις ΗΠΑ κάθε φορά διοργανώνουν έναν τέτοιο αγώνα, τα λεγόμενα trials, όπου όλοι οι αθλητές που έχουν πετύχει το όριο να συναγωνιστούν ώστε να επιλεγούν οι τελικές τριάδες που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα τους στη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση.
Χαρακτηριστικό είναι πως στα περασμένα trials για τους Ολυμπιακούς του Ρίο συμμετείχαν 211 άνδρες και 245 γυναίκες δρομείς(!). Βέβαια, οι Αμερικάνοι έχουν δώσει δικαίωμα συμμετοχής σε αυτόν τον αγώνα και σε όσους έχουν καλές επιδόσεις στον Ημιμαραθώνιο (1:05:00 στους άνδρες και 1:15:00 στις γυναίκες).
Μία ακόμα δρομέας που κατάφερε να πιάσει το ολυμπιακό όριο και να συμμετάσχει στα trials είναι η Μόλι Φρίελ. Η Φρίελ στον California International Marathon το Δεκέμβριο τερμάτισε την απόσταση των 42.195μ. σε 2:43:57.
Το εντυπωσιακό με τη Φρίελ είναι ότι είναι 50 ετών κι έτσι έγινε η δεύτερη μεγαλύτερη Αμερικανίδα όλων των εποχών που εξασφαλίζει τη συμμετοχή της στον αγώνα επιλογής. Μάλιστα, η πρώτη, η 54χρονη Μάριον Ίρβιν το 1984 είχε να καταβάλει ευκολότερο, κατά έξι λεπτά, χρονικό όριο.
Η Φρίελ αναφέρει ότι δεν αισθάνεται μεγάλη στα 50 της, αν και το σώμα της κάποιες φορές της το θυμίζει, ιδιαίτερα όταν προσπαθεί να βελτιώσει την ευλυγισία της. Ωστόσο, είναι… παλιάς σχολής αφού εκτελεί ασκήσεις που έκανε τη δεκαετία του ’80, δεν κάνει ποτέ cross training, ενώ παραδέχεται ότι δεν προσέχει ιδιαίτερα τη διατροφή της.
Από την άλλη, είναι λάτρης της προπόνησης, εκτελεί 140-160χλμ./εβδομάδα στο πλαίσιο της προετοιμασίας της, ενώ ακόμα και στα 50 της στους αγώνες έχει αρκετό άγχος.
Όπως και να έχει καταφέρνει στα 50 της να σημειώνει εξαιρετικές επιδόσεις, να είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική και να προσπαθεί. Η συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες, βέβαια, είναι αρκετά δύσκολη έως απίθανη, αφού θα πρέπει να ανταγωνιστεί κορυφαίες συμπατριώτισσές της με ατομικά ρεκόρ έως και 20 λεπτά πιο γρήγορα, όμως, σκεφτείτε πως αν ήταν Ελληνίδα θα είχε ήδη εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στο κορυφαίο αθλητικό ραντεβού!
Βασισμένο σε άρθρο της Sarah Lorge Butler στο runnersworld.com