Ο Ρενάτο Κανόβα μίλησε για το “φαινόμενο” Μοέν

Ο προπονητής των επιτυχιών στους δρόμους αντοχής μίλησε για το νέο ρεκόρ Ευρώπης του Νορβηγού

Share

Ο Ρενάτο Κανόβα είναι ένας άνθρωπος που κρύβεται πίσω από δεκάδες ρεκόρ σε όλα τα αγωνίσματα των αποστάσεων. Εδώ και 20 περίπου χρόνια συνεργάζεται με κορυφαίους Αφρικανούς αλλά και Ευρωπαίους δρομείς καθοδηγώντας τους προπονητικά και ξεχωρίζει, πέρα από τις επιτυχίες του, και για τον επιβλητικό χαρακτήρα του. 

Ο Κανόβα ξεκίνησε την προπονητική το 1971 στην Ιταλία όπου δημιούργησε πολλούς πρωταθλητές από τα 400μ. έως και το Μαραθώνιο. Δεν άργησαν οι συνεργασίες με Αφρικανούς δρομείς, αλλά και ομοσπονδίες άλλων χωρών, όπως το Κατάρ και η Κίνα που θέλησαν να ανεβάσουν το επίπεδο των δρομέων αντοχής τους.

Γουίλσον Κίπροπ, Μόουζες Μόσοπ, Αμπέλ Κιρούι, Φλόρενς Κιπλάγκατ είναι μόνο μερικοί από τους Μαραθωνοδρόμους που πρωταγωνιστούν παγκοσμίως και προπονούνται κάτω από τις οδηγίες του φιλόδοξου Ιταλού.

Ο Κανόβα ζει σχεδόν μόνιμα στην Κένυα όπου και προπονεί αρκετούς δρομείς υψηλού επιπέδου, τόσο από την Κένυα όσο και την Ευρώπη. Ένας από αυτούς είναι και ο Σόντρε Νόστραντ Μοέν, ο οποίος την Κυριακή συνέτριψε το ρεκόρ Ευρώπης στο Μαραθώνιο σημειώνοντας 2:05:48.

Ο Κανόβα μίλησε σε διάφορα μέσα, μετά την επιτυχία του Μοέν για τη συνεργασία τους αλλά και τις δυνατότητες του Νορβηγού. Ο Ιταλός προπονητής στάθηκε στο γεγονός πως οι συνθήκες ήταν ιδανικές για το Νορβηγό. Τόσο ο καιρός (14-15 βαθμοί Κελσίου σε όλη τη διάρκεια του αγώνα και 55% υγρασία), όσο και η εξαιρετική δουλειά του λαγού τον βοήθησαν να φτάσει και να ξεπεράσει τον στόχο που είχε θέσει. Μάλιστα δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει δημόσια τον Αυστραλό Μπρεττ Ρόμπινσον που εκτέλεσε χρέη λαγού αναφέροντας μάλιστα πως έκανε καλύτερη δουλειά και από το ηλεκτροκίνητο όχημα που χρησιμοποίησε η ΝΙΚΕ στη Μόντσα…

Στη συνέχεια μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τη συνεργασία τους που κρατά έναν περίπου χρόνο, αλλά και για την προσωπικότητα του Νορβηγού μαραθωνοδρόμου. Μάλιστα, ο τρόπος που προσαρμόστηκε στην προπόνηση, αλλά και ο χαρακτήρας που έδειξε στον αγώνα και πως αυτός εξελίχθηκε είναι κάτι που τον εντυπωσίασαν.

Ο Μοέν προετοιμάστηκε το καλοκαίρι στην ορεινή περιοχή Σεστριέρε της Ιταλίας κάνοντας περίπου 220χλμ. την εβδομάδα. Στη συνέχεια, μετά τον Ημιμαραθώνιο της Βαλένθια, όπου ο Νορβηγός έδειξε τα πρώτα δείγματα της δουλειάς τους τερματίζοντας κάτω από τα 60 λεπτά, πήγε στην Κένυα όπου βρήκε τον Κανόβα. Ο Νορβηγός, όσο ήταν στην Ιταλία νοίκιασε ένα σπίτι και έζησε εντελώς μόνος για 50 περίπου ημέρες!

Ο Κανόβα μίλησε και λίγο για την προπόνηση του Νορβηγού. Μεγάλα Long Run που έφταναν και τα 45χλμ., αλλά και μεγάλες διαλειμματικές, όπως 7×3.000μ. κάτω από 9 λεπτά με διάλειμμα ένα “χαλαρό” χλμ. στο 3:25! Μία ακόμα “εντυπωσιακή” διαλειμματική  του 26χρονου Νορβηγού περιελάμβανε 2×3000μ., 3×2000μ. 5×1000μ. και 6×500μ. φτάνοντας τα 20χλμ.! Η διαφορά που εντόπισε ο Ιταλός προπονητής σε σχέση με τους Κενυάτες, ήταν πως οι Αφρικανοί μπορούν να τρέξουν γρήγορα με μικρότερο χρονο αποκατάστασης.

Όσον αφορά το μέλλον, ακόμα δεν είναι σιγουροι για το τι θα κάνουν την επόμενη χρονιά. Πιθανότατα όμως σχεδιάζουν τη συμμετοχή μόνο σε ένα Μαραθώνιο αλλά και στον Ημιμαραθώνιο της Βαλένθια. Την πρώτη χρονιά που συνεργάστηκαν ο Ιταλός κατάφερε να μειώσει το ρυθμό του Μοέν στο ελεύθερο τρέξιμο κατά 10”-15”. Για το 2018 φιλοδοξεί να ρίξει τον αγωνιστικό του ρυθμό για 2”/χλμ. Κάτι που με βάση το πρόσφατο ρεκόρ του θα σημαίνει μία επίδοση κοντά στο 2:04. Για να δούμε… 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο