Παρασκευάς και Μαγγίτσης στο Nepal project 2017

Αποστολή σε μία από τις πιο ακραίες υπερμαραθώνιες διαδρομές του κόσμου

Share

Για πρώτη φορά δυο μοναδικοί Έλληνες αθλητές από τον Βόλο, θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για ένα καλό σκοπό συμμετέχοντας στο Nepal project 2017.

Μέσα Απριλίου με αρχές Μαΐου του 2017, ο Λευτέρης Παρασκευάς και ο Νικόλαος Μαγγίτσης θα επιχειρήσουν αφενός να σπάσουν το ρεκόρ των 72 ωρών διανύοντας μία από τις πιο ακραίες υπερμαραθώνιες διαδρομές του κόσμου και αφετέρου την ανάβαση στην κορυφή Pisang στα 6.100m υψόμετρο.

Σκοπός είναι μέσα από την ομαδική τους υπερπροσπάθεια να βοηθήσουν την «Κιβωτό του Κόσμου», καθώς και να παρακινήσουν άλλους να κάνουν το ίδιο.

Ο στόχος της αποστολής είναι διπλός: Ολοκλήρωση του Annapurna Circuit σε λιγότερο από 72 ώρες, χωρίς καμία παράκαμψη ή μεταφορά με άλλο μέσο και να κατακτήσουν την κορυφή του Pisang στα 6.091m. Το συνολικό εγχείρημα θα διαρκέσει 18-20 μέρες.
Ο Seth Wolpin (που κρατά το ρεκόρ του γύρου του circuit Annapurna) ολοκλήρωσε 218km με υψομετρική διαφορά +/- 10.000m σε περίπου 72 ώρες.

Οι αντικειμενικές δυσκολίες του εγχειρήματος είναι το μεγάλο υψόμετρο που φτάνει στα 5.416 μ. με γρήγορη και απότομη αυξομείωση των υψομετρικών (50 ώρες για ανέβασμα στα 5.416 μ. είναι άκρως επώδυνο και επικίνδυνο). Οι χαμηλές θερμοκρασίες, που μπορεί την ημέρα να πέσουν στους -10°C, ενώ το βράδυ μπορεί να πέσουν και στους -20°C.
Η χιονοθύελλα και το παγωμένο τερέν είναι συνθήκες πιθανές για την εποχή και το πολύ μεγάλο υψόμετρο. Η αυτονομία στην προσπάθειά τους είναι ένας εξίσου δύσκολος παράγοντας. Με τη δυνατότητα να έχουν ανεφοδιασμό (μερικό) μόνο σε λίγα και μακρινά χωριά, τους αναγκάζει να κινούνται με σακίδια βάρους 12-15 κιλά με εξοπλισμό και τροφοδοσία. Τέλος, η ιδιαιτερότητα της προσπάθειας που θα εξελιχθεί σε μία χώρα (Νεπάλ) και σε μία περιοχή (Αναπούρνα) τους φέρνει αντιμέτωπους με κλιματολογικές δυσκολίες (υγρασία, ψύχος, απότομες αλλαγές καιρού), με δυσκολίες διατροφικής προσαρμογής (ακατάλληλο νερό, δύσπεπτα και ασυνήθιστα φαγητά) και με ταξιδιωτικές δυσκολίες (jet lag με 5 ώρες διαφορά ώρας, περισσότερες από 24 ώρες ταξιδιωτικό χρόνο, αεροπλάνα και λεωφορεία).

Η προσπάθειά τους θα χρονομετρηθεί με GPS της Garmin, ενώ ενήμεροι για παρακολούθηση και ενημέρωση θα είναι οι άνθρωποι της TAAN (Trekking Agency Association of Nepal) και της οργάνωσης Nepal Trail Running.

Κιβωτός του Κόσμου
Το σύνολο της προσπάθειας αυτής γίνεται με στόχο να συλλεχθούν έσοδα και να ευαισθητοποιηθούν όλο και περισσότεροι, ώστε να επιτευχθούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τα παιδιά της «Κιβωτού του Κόσμου».
Η «Κιβωτός του Κόσμου» είναι Εθελοντικός Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Ειδικής Μέριμνας και Προστασίας Μητέρας και Παιδιού.
Δραστηριοποιείται και απευθύνεται πρώτα και κύρια στα μικρά απροστάτευτα παιδιά, τα περισσότερα από μονογονεϊκές οικογένειες, αλλά και πολλά χωρίς γονείς, που βιώνουν δύσκολες συνθήκες, παραμέληση, εγκατάλειψη, χωρίς ιατρική φορντίδα με αβέβαιο μέλλον.
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.kivotostoukosmou.org

Λευτέρης Παρασκευάς
Πρώην πρωταθλητής και μέλος της Εθνικής ομάδας κολύμβησης, νυν παίχτης water polo και τριαθλητής με συμμετοχές σε εθνικούς και διεθνείς αγώνες μεγάλων αποστάσεων, ο Λευτέρης έχει ήδη δοκιμαστεί και ολοκληρώνει με επιτυχία πολλούς & δύσκολους αγώνες.
Οι 4 υπερμαραθώνιες αποστάσεις που διένυσε ο Λευτέρης το 2012 τον καθιστούν τον μοναδικό Έλληνα αθλητή που έχει καταφέρει να ολοκληρώσει, μέσα σε μία μόνο χρονιά, τέσσερα διαφορετικά είδη υπερμαραθώνιων αποστάσεων.

Νικόλαος Μαγγίτσης 
Καθηγητής Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού με μεταπτυχιακές σπουδές και διπλωματική διατριβή στο μεγάλο υψόμετρο, ενώ από το 1994 έχει διοργανώσει και υλοποιήσει 50 ορειβατικές αποστολές, αλλά και αποστολές αθλητικής επιβίωσης σε όλο τον κόσμο (ορειβασίες, πεζοπορικές διασχίσεις ερήμων, διάπλους θαλασσών με καγιάκ κλπ.).
Ο Νίκος Μαγγίτσης έχει τρέξει σε 9 υπερμαραθώνιους αγώνες βουνού (μέχρι 170 χλμ.) ανά τον κόσμο (Νεπάλ, Κροατία, Ανδόρα, Μαρόκο, Ελλάδα), καθώς επίσης και σε 8 μαραθώνιους αγώνες ορεινού τρεξίματος. Είναι ο πρώτος Έλληνας, που ολοκλήρωσε στο project των «7 summits», την ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή κάθε ηπείρου του πλανήτη μας, συμπεριλαμβανομένου και του Έβερεστ στα 8.848 μ. Παράλληλα, είναι ο μοναδικός Έλληνας που έχει φτάσει στον Νότιο και τον Βόρειο Πόλο.

Η προσπάθεια αυτή πλαισιώνεται και υποστηρίζεται από την «The Extra Mile», μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρία που δημιουργήθηκε για να μεγιστοποιήσει τα αποτελέσματα της προσπάθειας του υπεραθλητή Λευτέρη Παρασκευά, να αξιοποιήσει τις ικανότητές του για την ενίσχυση ιδρυμάτων που ασχολούνται με τα παιδιά, μέσα από τη διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων και τη συμμετοχή σε διεθνείς δραστηριότητες «υπερπροσπάθειας».
Το όραμα του Λευτέρη αγκαλιάστηκε και πλαισιώθηκε από μία ομάδα ανθρώπων με τον ίδιο προσανατολισμό και σύντομα η «The Extra Mile» έγινε πραγματικότητα.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.theextramile.gr

Ακολουθήστε την ιστορία τους στο Facebook: https://www.facebook.com/theextramilegr/

Η συμμετοχική χρηματοδότηση ξεκίνησε στις 7 Απριλίου στην ιστοσελίδα http://www.giveandfund.com/giveandfund/project/nepal-project 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο 16χρονος σπρίντερ Gout Gout
Το νέο φαινόμενο στα σπριντ
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο