Εντυπωσιακό παγκόσμιο ρεκόρ στα 3.000μ. στιπλ

Η Ρουθ Γιέμπετ έσπασε τα χρονόμετρα στο Παρίσι, μεγάλες επιδόσεις στις αποστάσεις

Share

Ένα εκπληκτικό παγκόσμιο ρεκόρ πέτυχε η πρώην  Κενυάτισσα  Ρουθ Γιέμπετ (η οποία αγωνίζεται με το Μπαχρέιν) στο αγώνισμα των 3.000μ. με φυσικά εμπόδια στους αγώνες της σειράς Diamond League στο Παρίσι. Μετά από μία διαστημική κούρσα, η μικρόσωμη αφρικανή δρομέας με το άτεχνο πέρασμα των εμποδίων τερμάτισε σε 8:52.78 συντρίβοντας το προηγούμενο ρεκόρ που κατείχε η Ρωσίδα Σαμίτοβα από το 2008 με 8:58.81.

Η Γιέμπετ είναι αναμφισβήτητα η κορυφαία του αγωνίσματος αφού φέτος έχει τρέξει τρεις φορές την απόσταση κάτω από τα εννέα λεπτά, ενώ πριν από δύο περίπου εβδομάδες στέφθηκε και χρυσή ολυμπιονίκης στο Ρίο.

Σε κάθε περίπτωση ήταν αναμενόμενη μία βελτίωση στο συγκεκριμένο αγώνισμα που αποτελεί ένα από τα νεότερα του στίβου στις γυναίκες καθώς εισήχθη στο επίσημο αγωνιστικό πρόγραμμα του στίβου στις αρχές του 2000 ενώ από το 2008 περιλαμβάνεται στο Ολυμπιακό πρόγραμμα. 

Εντυπωσιακός στο ίδιο μίτινγκ ήταν και ο 19χρονος Γιομίφ Κεγιέλτσα από την Αιθιοπία οποίος με ένα δυνατό τελευταίο χιλιάρι έφτασε στη νίκη στα 3.000μ. των ανδρών σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση όλων των εποχών κάτω των 20 με 7:28.19. Νέο προσωπικό ρεκόρ και για τον πολύπειρο Αμπντεελατί Ιγκουιντέρ που ήταν 2ος σε 7:30.09 ενώ τρίτος ήταν ο Αιθίοπας Χάβος Γκεμπριβέτ σε 7:30.45. Πολύ γρήγορη κούρσα και εδώ με 7 δρομείς κάτω από 7:34.

Στα 800μ. των ανδρών ο Κενυάτης Άλφρεντ Κίπκετερ πήρε μία μίνι εκδίκηση για τον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο νεαρός Αφρικανός σημείωσε 1:42.87 που αποτελεί και νέο ατομικό ρεκόρ και κατέκτησε την πρώτη θέση αφήνοντας τον μόνιμο… δεύτερο της φετινής χρονιάς, Ταουφίκ Μακλουφί, στη γνώριμη για αυτόν 2η θέση σε 1:42.98 (ήταν 2ος στο Ρίο τόσο στα 800 όσο και στα 1.500μ.). Η κούρσα ήταν πολύ γρήγορη με 7 δρομείς να τρέχουν κάτω από 1:44 ενώ τρίτος ήταν ο νεαρός Κενυάτης Τζόναθαν Κίτλιτ σε 1:43.05.

Σπουδαίο ατομικό ρεκόρ και καλύτερη επίδοση της χρονιάς πέτυχε και η Βρετανή Λάουρα Μιρ στα 1.500μ. των γυναικών με 3:55.22. Η 22χρονη έδειξε πως αποτελεί μεγάλη ελπίδα για σημαντικές επιδόσεις στο αγώνισμα και πως μπορεί να αποτελέσει το αντίπαλο δέος στις Αφρικανές δρομείς. Ο “μαγικός” αριθμός 7 ίσχυσε και εδώ αφού τόσες δρομείς έτρεξαν κάτω από τα 4:00 σε μία πολύ γρήγορη κούρσα.

Λίγα λόγια για το αγώνισμα των 3.000μ. με φυσικά εμπόδια (στιπλ)
Το αγώνισμα των 3.000 μέτρων με φυσικά εμπόδια είναι ένα από τα βασικά αγωνίσματα του στίβου. Στην πραγματικότητα είναι ένας συνδυασμός τρεξίματος αντοχής και υπερπήδησης εμποδίων αφού απαιτείται από τους αθλητές να διανύσουν την απόσταση των 3000 μέτρων περνώντας παράλληλα πάνω από 48 συνολικά εμπόδια. Από αυτά μάλιστα, τα επτά έχουν και μια τεχνητή λίμνη μήκους 3,66 μέτρων και βάθους 70 εκατοστών που υπάρχει στους στίβους συνήθως στο εσωτερικό μέρος του δέυτερου βιράζ (σε πολλά στάδια στον κόσμο βέβαια το εμπόδιο της λίμνης είναι τοποθετημένο στο εξωτερικό μέρος του βιράζ). Τα εμπόδια βέβαια δεν είναι αυτά που χρησιμοποιούνται στα 110 και στα 400 μέτρα αλλά είναι μεγαλύτερα και πιο σταθερα, τόσο που οι αθλητές  μπορούν να πατήσουν επάνω στην προσπάθεια τους να τα περάσουν. Το ύψος τους είναι 91,6 εκατοστά για τους άνδρες και 76,2 για τις γυναίκες.

Πως ξεκίνησε
Τα 3000μ με φυσικά εμπόδια αποτελούν μεταφορά ενός αγωνίσματος που αρχικά γινόταν στο πρόγραμμα των αγώνων του ανωμάλου δρόμου. Από το 1865 στην Αγγλία άρχισε να ενσωματώνεται κανονικά στο αγωνιστικό πρόγραμμα του στίβου μέχρι να πάρει σιγά σιγά τη σημερινή του μορφή ενώ το 1920 διεξήχθη για πρώτη φορά σε Ολυμπιακόυς Αγώνες στην Αμβέρσα. Πήρε το όνομα του (steeplechase-ή απλά steeple) από το αντίστοιχο αγώνισμα της ιπποδρομίας.  

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
6oς ο Παραδεισόπουλος στο Chiang Mai Thailand by UTMB
Δείτε τις επιδόσεις των Ελλήνων
Ο 16χρονος σπρίντερ Gout Gout
Το νέο φαινόμενο στα σπριντ
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο