Το γεγονός ότι ο σύγχρονος άνθρωπος περνά τον περισσότερο του χρόνο μέσα σε κλειστούς χώρους είναι κάτι που απασχολεί τους επιστήμονες και τους ερευνητές.
Μάλιστα, τα δεδομένα αναφέρουν, όσον αφορά τις ΗΠΑ, πως οι Αμερικάνοι δαπανούν μόνο το 10% του χρόνου τους την ημέρα σε «ανοιχτούς χώρους», και το υπόλοιπο 90% είτε στο σπίτι είτε στην εργασία τους (γραφείο, εταιρείες, υπηρεσίες κ.ά.) είτε σε κάποιο άλλο κτίριο, αίθουσα, κατάστημα κλπ.
Οι επιστήμονες βέβαια πιστεύουν ότι είναι μακράν πιο υγιεινό για τον άνθρωπο να περνά τον χρόνο του έξω, κάτω από τις ακτίνες του ήλιου και τον καθαρό αέρα. Ωστόσο δεν υπάρχουν πολλά βάσιμα ερευνητικά δεδομένα που να το υποστηρίζουν και να αναλύουν πώς και γιατί συμβαίνει κάτι τέτοιο. Υπάρχουν βέβαια κάποιες έρευνες που υπολόγισαν το πόσο διαφορετικά επιδρά το τεχνητό φως στον ανθρώπινο οργανισμό σε σχέση με το φως του ήλιου, αλλά και πως οι περιβαλλοντικές συνθήκες επηρεάζουν τους βιορυθμούς μας αν και δεν μπορούν να περιγράψουν τη συνολική εικόνα. Γιατί δεν είναι μόνο το γεγονός ότι δεν ερχόμαστε σε επαφή με τον αέρα, τον ήλιο, τη φύση κλπ. αλλά και ότι οι οσμές, τα φώτα, οι ήχοι αλλά και τα υλικά των κλειστών χώρων ενδεχομένως να μας επηρεάζουν διαφορετικά.
Το γεγονός αυτό οδήγησε το αξιόπιστο ινστιτούτο Mayo Clinic στις ΗΠΑ να διεξάγει μία έρευνα αναλύοντας όλα τα παραπάνω δεδομένα και συγκρίνοντας αυτές τις δύο καταστάσεις και πώς και σε ποιο βαθμό επιδρούν στο ανθρώπινο μυαλό και σώμα.
Για να το πετύχουν συνεργάστηκαν με μία εταιρεία ακινήτων κατασκευάζοντας έναν ειδικά διαμορφωμένο κλειστό χώρο, το Well Lining Lab, στη Μινεσότα. Ο συγκεκριμένος χώρος θα είναι ειδικά σχεδιασμένος ώστε να μετρά κάθε επίδραση του κλειστού χώρου στις βιολογικές λειτουργίες των ανθρώπων σε κάθε δραστηριότητα των ενοίκων, από τον τρόπο που κοιμούνται έως το πώς αντιδρούν στο φως.
Φυσικά, όλα τα δεδομένα θα αναλυθούν διεξοδικά ώστε να βγουν συμπεράσματα για τις επιδράσεις όλων των παραμέτρων του κλειστού χώρου στον άνθρωπο. Ήδη το ινστιτούτο Mayo αναζητά αυτούς που θα αποτελέσουν τους «ενοίκους» και θα… παρακολουθούνται για χάρη της επιστήμης.
Σίγουρα τα αποτελέσματα αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον.
[!%ARTICLE_MODULE_ID:643:%!]