Η ικανοποίηση της επίτευξης ενός στόχου είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό και όσο πιο δύσκολος και απαιτητικός είναι τόση περισσότερη χαρά μας χαρίζει. Από την άλλη πλευρά στέκεται η αποτυχία η οποία μας στεναχωρεί και μας γεμίζει λύπη.
Ποιος είναι όμως ο σωστός τρόπος για να ορίσει κανείς την επιτυχία και πόσο σημασία έχουν οι απόλυτοι στόχοι;
Αυτό που φαίνεται να είναι πιο σίγουρο, και εντέλει αληθινό, είναι να είμαστε σίγουροι ότι οι επιλογές μας πηγάζουν από μέσα μας, από αυτά που θέλουμε εμείς για τον εαυτό μας και όχι από αυτά που ίσως, περιμένουν οι άλλοι από εμάς.
Καλό είναι να κοιτάξουμε μέσα μας και να επιλέξουμε αυτά που πραγματικά έχουμε ανάγκη και όχι αυτά που το περιβάλλον μας και τα πρότυπα που προβάλλονται επιτάσσουν.
Για παράδειγμα μπορεί κανείς να βελτιώσει τον χρόνο του στον μαραθώνιο ή τα 10 χλμ. ακόμα και αν έχει κάποια παραπανίσια κιλά, τα οποία για να χάσει θα πρέπει να πιέσει τόσο τον εαυτό του ώστε να είναι για ένα μεγάλο διάστημα δυστυχής και τελικά μετά από κάποιο διάστημα να τα αποκτήσει ξανά.
Οι 42 προτάσεις – συμβουλές που ακολουθούν, είναι χωρισμένες σε τρεις 14άδες και συγκεκριμένα σε αυτές που αφορούν την προπόνηση και την αγωνιστική δραστηριότητα, την υγεία, τη διατροφή και την αποφυγή τραυματισμών και τέλος τον εξοπλισμό και τη σωστή επιλογή, χρήση και συντήρησή του. Προτάσεις που θα σας χαρίσουν ενδεχομένως νέες δρομικές εμπειρίες και δοκιμασμένες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να δείτε τα πράγματα με άλλο μάτι και θα σας φέρουν πιο κοντά στους στόχους που έχετε θέσει για τη νέα χρονιά.
Εδώ θα βρείτε 14 συμβουλές που αφορούν την προπόνηση και την αγωνιστική δραστηριότητα ενώ τις επόμενες ημέρες θα ανέβουν και οι συμβουλές της υγείας/διατροφής/αποφυγής τραυματισμών και του εξοπλισμού.
1. Βρείτε την ισορροπία
Δύο από τα σημαντικότερα στοιχεία ενός προπονητικού προγράμματος είναι ο αριθμός των χιλιομέτρων και η ταχύτητα που τα διανύει κανείς ανά εβδομάδα. Αυτή η ισορροπία μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην επίδραση του προγράμματος. Αν δεν έχετε τη δυνατότητα να προσθέσετε χιλιόμετρα στη συνολική απόσταση που τρέχετε δοκιμάστε να πειραματιστείτε με την ταχύτητα αυξάνοντας ή μειώνοντας την (μερικές φορές και αυτό μπορεί να βοηθήσει). Αν πάλι μπορείτε να διαθέσετε περισσότερο χρόνο και το σώμα σας το επιτρέπει, δοκιμάστε να προσθέσετε χιλιόμετρα είτε βάζοντας μία επιπλέον ημέρα προπόνησης στο πρόγραμμά σας είτε αυξάνοντας τον ημερήσιο αριθμό χιλιομέτρων. Για να μπορέσετε να κάνετε τα σχέδιά σας, καταγράψτε τον μέσο αριθμό χιλιομέτρων ανά εβδομάδα και τον ρυθμό (χρόνος/απόσταση) που τα διανύσατε στην τελευταία σας προετοιμασία ή το προηγούμενο διάστημα, έτσι ώστε να διαπιστώσετε τι μπορείτε να αλλάξετε. Έτσι αν για παράδειγμα τρέχατε 40 χλμ./εβδομάδα σε τρεις προπονήσεις και τα 35 χλμ. ήταν στο 75% (π.χ. 6’/χλμ.) της μέγιστης προσπάθειά σας ενώ τα υπόλοιπα 5 χλμ. στο 85% (π.χ. σε μία διαλειμματική ή ένα tempo run) μπορείτε να δοκιμάσετε είτε να φτάσετε στα 45 ή 50 χλμ. σε τέσσερις προπονήσεις είτε να αυξήσετε τον μέσο ρυθμό των χιλιομέτρων σας στο 78% (π.χ. 5’48’’/χλμ.). Πειραματιστείτε με διάφορους συνδυασμούς για μερικές εβδομάδες μέχρι να βρείτε την ισορροπία που σας ταιριάζει καλύτερα.
2. Η γοητεία του νέου
Κάντε το τρέξιμο σας πιο διασκεδαστικό προσθέτοντας προπονήσεις που δεν έχετε ξαναδοκιμάσει. Για παράδειγμα αν είστε νέος δρομέας ανακαλύψτε τη διαδικασία των διαλειμματικών προπονήσεων (μπορείτε να βρείτε όλες τις σχετικές λεπτομέρειες στο runnermagazine.gr) ή αν είστε πιο έμπειρος αλλά τρέχετε μόνο στην άσφαλτο, δοκιμάστε να κάνετε το επόμενο σας long run σε μία ορεινή διαδρομή. Μπορείτε επίσης να βάλετε ασκήσεις ενδυνάμωσης στο πρόγραμμά σας και γιατί όχι να δοκιμάσετε και κάποια άλλη μορφή αερόβιας άσκησης όπως το ελλειπτικό μηχάνημα, η ποδηλασία, η κολύμβηση κ.α. Σε κάθε περίπτωση, η νέα αυτή εμπειρία θα ανανεώσει τη σχέση σας με το τρέξιμο και πολύ πιθανόν να βελτιώσει και την απόδοσή σας.
3. Η διαστολή του χρόνου
Όχι δεν απαιτεί γνώσεις κβαντικής φυσικής και φιλοσοφίας ούτε είναι κάποια ιδιαίτερη τέχνη. Απλά θέλει καλό σχεδιασμό, και, ενδεχομένως, μερικές θυσίες. Άλλωστε τις περισσότερες φορές το ότι δεν υπάρχει χρόνος για τρέξιμο δεν αποτελεί παρά μία δικαιολογία. Πρώτα λοιπόν προσπαθήστε να βρείτε μερικές «τρύπες» στο πρόγραμμά σας και επιλέξτε ποιες από αυτές θα μπορούσαν να «χωρέσουν» μία προπόνηση έστω και μισής ώρας. Μην ξεχνάτε πως ακόμα και 30 λεπτά, 2-3 φορές την εβδομάδα είναι αρκετά να διατηρήσουν ή και να βελτιώσουν τη φυσική σας κατάσταση. Μία δεύτερη επιλογή είναι να σηκώνεστε λίγο νωρίτερα το πρωί και να τρέχετε τότε. Άλλωστε, σύμφωνα με μελέτες το τρέξιμο νωρίς το πρωί είναι πιο αποδοτικό και το σώμα, άπαξ και συνηθίσει, αποδίδει καλύτερα. Το μυστικό, ωστόσο, είναι να προκαθορίσετε 2-3 προπονήσεις την εβδομάδα σε συγκεκριμένες ώρες και ημέρες καθώς κάτι τέτοιο πιθανότατα να σας δεσμεύσει και να σας δημιουργήσει μία διάθεση συνέπειας.
4. Ο σχεδιασμός της χρονιάς
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να μείνετε κοντά στους στόχους σας; Μα φυσικά σχεδιάζοντας προσεκτικά ένα πλάνο. Τώρα λοιπόν που βρισκόμαστε στην αρχή της χρονιάς είναι σημαντικό να κάνετε τον σωστό σχεδιασμό. Με ποιον τρόπο; Επιλέξτε τους αγώνες που επιθυμείτε να λάβετε μέρος εξαρχής και ανάλογα με τις απαιτήσεις τους (απόσταση, βαθμός δυσκολίας κλπ.) υπολογίστε πόσο χρόνο θα χρειαστείτε για τη σχετική προετοιμασία. Προτιμήστε να εκτελέσετε δύο κύκλους προετοιμασίας τον χρόνο ανεξάρτητα από την απόσταση που επιθυμείτε να τρέξετε. Αν ο στόχος σας είναι ο μαραθώνιος, τότε δύο προετοιμασίες διάρκειας τουλάχιστον 4 μηνών είναι αρκετές πριν από κάθε αγώνα. Αν πρόκειται για μικρότερες αποστάσεις, μία προετοιμασία διάρκειας 2-4 μηνών είναι επαρκής για συμμετοχές σε αρκετούς αγώνες από τα 5 έως και τα 20 χλμ.
Αυτό που πρέπει να προσέξετε, ωστόσο, είναι το πλάνο σας να είναι ρεαλιστικό και να εναρμονίζεται με τις προσωπικές σας ανάγκες και τον τρόπο ζωής σας. Επομένως, αποφύγετε να στοχεύσετε σε έναν αγώνα που χρονικά βρίσκεται σε μία περίοδο κατά την οποία οι υποχρεώσεις σας είναι αρκετά αυξημένες καθώς είναι πολύ πιθανό να μην είστε συνεπείς στο προπονητικό σας πρόγραμμα, ενώ είναι πιθανό να είστε κουρασμένοι.
5. Δυναμώστε τις αδυναμίες σας
Ένας δρομέας χρειάζεται ένα σύνολο ικανοτήτων για να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αντοχή, δύναμη, ταχύτητα, ελαστικότητα, ευκαμψία είναι οι σημαντικότερες από αυτές και αποτελούν βαρόμετρο τόσο για τη φυσική του κατάσταση όσο και για την αγωνιστική του απόδοση αλλά και την υγεία του. Αυτό, ωστόσο, που πολλοί δρομείς κάνουν λάθος είναι να εστιάζουν μόνο σε μία από αυτές με τους περισσότερους συνήθως να επιλέγουν την αντοχή που ούτως ή άλλως βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο αμελώντας τις υπόλοιπες κάτι που τελικά τους στοιχίζει, αφού αυτή η αναντιστοιχία ικανοτήτων είναι αυτή που προκαλεί τραυματισμούς αλλά και μειωμένη απόδοση. Τη χρονιά που έρχεται λοιπόν προσπαθήστε να βρείτε μία ισορροπία, στοχεύοντας στη βελτίωση των αδυναμιών σας. Αρχικά εντοπίστε σε ποιον τομέα θεωρείτε ότι υστερείτε και στη συνέχεια δώστε βάρος στη βελτίωσή τους μέσω της πιο εξειδικευμένης προπόνησης. Όταν φτάσετε σε ένα επίπεδο όπου λίγο πολύ δεν έχετε κάποια σημαντική αδυναμία να είστε σίγουροι πως θα αισθανθείτε πιο ολοκληρωμένοι αθλητικά και πως το σώμα σας θα ανταποκρίνεται καλύτερα σε κάθε προπονητικό ερέθισμα.
6. Αλλάξτε παραστάσεις
Δεν είναι η ίδια η προπόνηση που μας κουράζει πολλές φορές αλλά η συνεχής επανάληψη των ίδιων σκηνικών. Η «ρουτίνα» της προπόνησης στα ίδια μέρη δεν προσφέρει νέα, οπτικά ερεθίσματα στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα σύντομα να επέρχεται ένας ψυχολογικός κορεσμός.
Η λύση δεν είναι ιδιαίτερα σύνθετη. Απλά προσθέστε νέους δρομικούς προορισμούς στο πρόγραμμά σας και κάθε τόσο επιλέξτε τους για την προπόνησή σας. Σίγουρα, κάτι τέτοιο δεν είναι πάντα τόσο εύκολο στην πράξη καθώς ο χρόνος παίζει σημαντικό ρόλο και οι αποστάσεις, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα, μπορούν να γίνουν απαγορευτικές.
Αν όμως θέσετε σαν στόχο στο πρόγραμμά σας να επισκέπτεστε π.χ. ένα νέο μέρος κάθε μήνα όπου δεν έχετε τρέξει στο παρελθόν για να εκτελέσετε την προπόνησή σας τότε τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα.
Υπάρχει βέβαια και η επιλογή να κάνετε το ίδιο τις μέρες που δεν έχετε και πολύ όρεξη για τρέξιμο καθώς ένα νέο σκηνικό θα σας προσδώσει ένα νέο κίνητρο. Αυτή η αλλαγή θα ωφελήσει εκτός από το μυαλό και το σώμα αφού μία νέα διαδρομή πιθανόν να κρύβει καινούριες δυσκολίες και διαφορετικές απαιτήσεις με αποτέλεσμα να σας γυμνάζει πιο ολοκληρωμένα. Για παράδειγμα αν τρέχετε συχνά σε επίπεδες διαδρομές, το τρέξιμο σε μία νέα που περιλαμβάνει ανηφόρες και κατηφόρες θα δυναμώσει τα πόδια σας και θα ανεβάσει τους σφυγμούς σας. Παρόμοιες αλλαγές επιφέρουν και τα διαφορετικά εδάφη με αξιόλογα αποτελέσματα τόσο στη δύναμη και την αντοχή όσο και στην ιδιοδεκτικότητα.
7. Φτιάξτε τη δρομική σας παρέα
Η εποχή του “μοναχικού δρομέα” έχει περάσει προ πολλού και πλέον το τρέξιμο αποτελεί έναν από τους πιο σύγχρονους και “μοδάτους” τρόπους γνωριμίας και κοινωνικοποίησης. Αναζητήστε λοιπόν από τον κύκλο σας φίλους ή γνωστούς που βρίσκονται σε παραπλήσιο επίπεδο φυσικής κατάστασης με εσάς και δημιουργήστε την προπονητική σας παρέα. Αν τώρα το περιβάλλον σας είναι εχθρικό προς το τρέξιμο, μην απογοητεύεστε. Αρχικά προσπαθήστε να τους δελεάσετε παρουσιάζοντας τους τα οφέλη που θα αποκτήσουν όπως μεγαλύτερη αντοχή, λιγότερα κιλά, περισσότερο φαγητό κλπ. Αν δεν τα καταφέρετε ούτε έτσι τότε πάρτε μέρος στις ομαδικές προπονήσεις που προσφέρουν διάφορες εταιρείες (σύντομα ξεκινούν και οι προπονήσεις της Intersport Running Team powered by Adidas) όπου σίγουρα θα γνωρίσετε πολύ κόσμο με παρόμοια ενδιαφέροντα. Έτσι οι προπονήσεις σας θα αποκτήσουν νέο ενδιαφέρον καθώς το τρέξιμο με παρέα έχει… άλλη χάρη.
8. Πιο κοντά στη φύση
Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει τεράστια ανάπτυξη κερδίζοντας συνεχώς νέους φίλους, ενώ το ετήσιο καλεντάρι έχει κατακλυσθεί από δεκάδες αγώνες. Το ορεινό τρέξιμο και γενικότερα το τρέξιμο στη φύση είναι μοναδικό αφού η ομορφιά του τοπίου και η γαλήνη που συνήθως υπάρχει, δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για μία ολοκληρωμένη εμπειρία. Αν είστε και λάτρεις της περιπέτειας τότε ακόμα καλύτερα, καθώς οι εδαφικές δυσκολίες των ορεινών διαδρομών που αυξάνονται αν κινείται κανείς σε άγνωστες περιοχές κάνει το τρέξιμο μία ξεχωριστή εμπειρία. Αναζητήστε λοιπόν διαδρομές σε κοντινούς προορισμούς, που ευτυχώς το ανάγλυφο της χώρας μας προσφέρει σε μεγάλη ποικιλία, ή συνδυάστε μία εκδρομή σε κάποιο βουνό, πιθανά συμμετέχοντας σε έναν αγώνα, και ανακαλύψτε το τρέχοντας. Να είστε σίγουροι ότι θα σας μείνει αξέχαστο! Τέλος, καλό είναι να γνωρίζετε πως οι τελευταίες έρευνες των επιστημόνων της ψυχολογίας δείχνουν πως τίποτα δεν ηρεμεί καλύτερα τον άνθρωπο από την ίδια τη φύση.
9. Τρέξτε σε περισσότερους αγώνες
Μπορεί να μην έχετε χρόνο για τρέξιμο. Ίσως μερικές φορές να μην έχετε και το κατάλληλο κίνητρο. Όταν όμως βρεθείτε σε έναν αγώνα όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν και γίνεστε ένα με το δρομικό ποτάμι που αρχίζει να κυλά και να κατακλύζει δρόμους και μονοπάτια. Γιατί λοιπόν να μην χρησιμοποιήσετε τους αγώνες για να τρέχετε;
Αν λοιπόν δεν έχετε χρόνο μέσα στην εβδομάδα για προπόνηση ή απλά ψάχνετε ένα κίνητρο για περισσότερα χιλιόμετρα πάρτε μέρος σε διάφορους αγώνες έχοντας ως στόχο τη διασκέδαση και τη χαρά της συμμετοχής και βέβαια τα οφέλη από την προπόνηση που μάλλον δεν θα κάνατε. Αποφύγετε ωστόσο, τις πολύ μεγάλες αποστάσεις ή τις έντονες ταχύτητες αν ανήκετε στην κατηγορία όσων βλέπουν τους αγώνες σαν την μοναδική ευκαιρία για προπόνηση.
Μετά από λίγο καιρό θα έχετε αποκτήσει αρκετές αγωνιστικές εμπειρίες, πιθανότατα να έχετε κάνει νέους φίλους και γνωριμίες ενώ τα συρτάρια της ντουλάπας σας μπορεί να μην κλείνουν από τα διάφορα t-shirt των αγώνων.
10. Η χαρά της προσφοράς
Αποτελεί πλέον και επίσημο επιστημονικό συμπέρασμα πως η προσφορά στο συνάνθρωπο είναι μία από τις δράσεις που προσφέρουν πραγματική, εσωτερική ικανοποίηση και ευτυχία. Πώς συνδυάζεται τώρα αυτό με το τρέξιμο; Πολύ απλά συμμετέχοντας σε αγώνες δρόμου που έχουν ως στόχο την ενίσχυση ενός κοινωνικού σκοπού ή μίας κοινωνικής ομάδας και γενικά φιλανθρωπικό χαρακτήρα, ή σε ομάδες δρομέων που έχουν παρόμοιους σκοπούς.
Αν μάλιστα είστε πιο αποφασισμένοι μπορείτε να ξεκινήσετε μόνοι σας μία τέτοια ενέργεια συμμετέχοντας σε έναν οποιοδήποτε αγώνα και παρακινώντας, αρχικά, φίλους και γνωστούς να στηρίξουν την προσπάθειά σας συνεισφέροντας είτε οικονομικά είτε υλικά (π.χ ρούχα, παπούτσια, φάρμακα κ.α) για την ενίσχυση ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, φιλανθρωπικών οργανώσεων και σωματείων ή απλά σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη οποιαδήποτε μορφή βοήθειας και στήριξης. Μπορείτε ακόμα να σκεφτείτε και μόνοι σας πιο πρωτότυπους τρόπους για να το κάνετε συνδυάζοντας τρέξιμο και καλό σκοπό!
Κάτι τέτοιο μπορεί να δώσει νέο νόημα στην προσπάθειά σας και να παρακινήσει το ευρύτερο περιβάλλον σας όχι μόνο να βοηθήσει τους συνανθρώπους μας αλλά και να ξεκινήσει το τρέξιμο.
Τέτοιες δράσεις πραγματοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια σε αγώνες του εξωτερικού με τον μαραθώνιο του Λονδίνου να κρατά το άτυπο ρεκόρ, αφού από το 1981 μέχρι και σήμερα στο πλαίσιο του αγώνα έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από 720 εκατομμύρια ευρώ για διάφορους φιλανθρωπικούς σκοπούς από ομάδες ή μεμονωμένους δρομείς.
11. Γνωρίστε τον κόσμο τρέχοντας
Σίγουρα δεν είναι το ίδιο εύκολο για όλους, αν όμως σας το επιτρέπουν τα οικονομικά σας συνδυάστε ταξίδι και τρέξιμο και θα βγείτε κερδισμένοι. Η συμμετοχή σε έναν αγώνα του εξωτερικού, είτε μαραθώνιο είτε κάποιας άλλης μικρότερης ή μεγαλύτερης απόστασης, θα αποτελέσει ένα κίνητρο για προπόνηση και προετοιμασία, ενώ το ταξίδι θα σας ανανεώσει. Με τον τρόπο αυτό ακόμα θα γνωρίσετε από κοντά ένα νέο μέρος, θα τρέξετε σε νέους δρόμους και τοπία, θα βιώσετε τις αντιδράσεις και τη συμπεριφορά ξένων δρομέων και θα ζήσετε την εμπειρία μίας υψηλού επιπέδου διοργάνωσης (όπως συνήθως ισχύει στους περισσότερους αγώνες στην Ευρώπη και την Αμερική). Αν επιλέξετε κάποιον αγώνα πόλης, να είστε σίγουροι πως τρέχοντας στους δρόμους της θα τη γνωρίσετε από πρώτο χέρι, θα ζήσετε μία νέα αγωνιστική εμπειρία, ενώ αν η διαδρομή το επιτρέπει ίσως να είναι και μία αξιόλογη ευκαιρία για ένα νέο ρεκόρ.
12. Κάντε ένα διάλειμμα
Καιρό τώρα βλέπετε πως το σώμα σας απλά «δεν πάει». Οι χρόνοι σας δε βελτιώνονται, οι προπονήσεις βγαίνουν με τα χίλια ζόρια ενώ δεν υπάρχει η ίδια όρεξη για προπόνηση. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι ήρθε το τέλος του κόσμου ούτε ότι δρομική σας καριέρα έφτασε στο τέλος της. Είναι φορές που ένα διάλειμμα είναι αυτό που χρειάζεστε για να ξεκουραστείτε τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Αν διακρίνετε κι εσείς στον εαυτό σας όλα τα παραπάνω συμπτώματα μη διστάσετε να δώσετε ένα χρονικό διάστημα ολικής αποχής από το τρέξιμο. Το διάστημα αυτό μπορεί να κυμανθεί από τις 15 ημέρες έως και τους 6 μήνες ανάλογα με τη φάση που βρίσκεστε και την ένταση των συμπτωμάτων.
Το πιθανότερο ωστόσο είναι πολύ σύντομα να σας λείψει το τρέξιμο και να ξεκινήσετε και πάλι όμως σε κάθε περίπτωση αυτό το διάστημα της αποχής θα έχει καθαρίσει το μυαλό σας, θα έχει δώσει πολύτιμο χρόνο ξεκούρασης στο σώμα σας και θα σας έχει ανοίξει την όρεξη για νέες δρομικές περιπέτειες. Άλλωστε πολλές φορές όταν μας λείψει κάτι τότε αναγνωρίζουμε την πραγματική του αξία!
13. Ολική ανατροπή
Ορισμένες φορές οι ριζικές αλλαγές είναι επιτακτικές. Αν λοιπόν αισθάνεστε ότι έχετε φτάσει σε ένα τέλμα μη διστάσετε να προβείτε σε ολοκληρωτικές αλλαγές. Από το προπονητικό σας πλάνο μέχρι τα μέρη και την ώρα της προπόνησης ως και το αγώνισμα που επιθυμείτε να τρέξετε, μία αλλαγή θα ανανεώσει το ενδιαφέρον σας, θα σας προσφέρει νέα ερεθίσματα και θα σας αλλάξει τη διάθεση. Φροντίστε μονάχα οι αποφάσεις σας να μην είναι παρορμητικές αλλά και οι νέες σας επιλογές να έχουν πλάνο και λογική.
14. Γίνε δρομέας
Υπάρχουν άνθρωποι που ξεκινούν το τρέξιμο λόγω… ανάγκης, μετά δηλαδή από την υπόδειξη κάποιου γιατρού ή ενός διαιτολόγου. Άλλοι γιατί θέλουν να πετύχουν ένα στόχο, π.χ. να τερματίσουν σε ένα μαραθώνιο ή να τρέξουν τα 10 χλμ. κάτω από τη μία ώρα. Αυτό όμως που ξεχωρίζει τους πραγματικούς δρομείς είναι η σχέση που έχουν με το τρέξιμο που δεν περιλαμβάνει την επίτευξη κανενός στόχου αλλά πηγάζει από τη χαρά και την απόλαυση που προσφέρει το κάθε βήμα, το κάθε χιλιόμετρο. Για όσους δηλαδή, το τρέξιμο αποτελεί μία μόνιμη πηγή ευτυχίας και χαράς και είναι εντελώς ανεξάρτητο από στόχους, επιδόσεις και κάθε λογής επιτεύγματα. Σε καμία περίπτωση βέβαια δεν απαξιώνουμε το κίνητρο ή τον στόχο του καθενός, άλλωστε έχοντας για χρόνια κάνει πρωταθλητισμό έχουμε βιώσει και αυτή την πλευρά. Απλά όσοι έχουν βάλει το τρέξιμο στη ζωή τους σαν μία συνήθεια καθημερινότητας έχουν εξασφαλίσει για πάντα τα οφέλη που προσφέρει.
των Νίκου Πολιά, Βασίλη Παπαϊωάννου
Δημοσιεύθηκε στο RUNNER 73