Φουσκάλες τέλος με τον πιο απλό τρόπο

Μία χρήσιμη έρευνα για τους δρομείς και, κυρίως, τους υπερμαραθωνοδρόμους

Share

Την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική σελίδα του επιστημονικού περιοδικού Clinical Journal of Sport Medicine μία έρευνα που πραγματοποίησε ο Γκραντ Λίπμαν και η ομάδα του σχετικά με τις φουσκάλες που προκαλούνται στα πόδια των υπερμαραθωνοδρόμων. (Paper Tape Prevents Foot Blisters: A Randomized Prevention Trial Assessing Paper Tape in Endurance Distances II).

Στη συγκεκριμένη έρευνα χρησιμοποιήθηκαν τα δεδομένα από 128 υπερμαραθωνοδρόμους κατά τη συμμετοχή τους σε αγώνες απόστασης 250 χλμ., οι οποίοι περιελάμβαναν έξι στάδια (ετάπ).

Οι ερευνητές «περιέδεσαν» τα πόδια των δρομέων με απλή, αυτοκόλλητη χαρτοταινία, είτε σε διάφορα, τυχαία σημεία είτε σε σημεία που στο παρελθόν ήταν ευάλωτα στις φουσκάλες.

Μετά την ολοκλήρωση του αγώνα το 83% των δρομέων έβγαλε φουσκάλες. Συγκεκριμένα σε 106 δρομείς εμφανίστηκαν 117!

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης έδειξαν πως η επίδεση με τη χαρτοταινία μείωσε κατά 40% την πιθανότητα εμφάνισής φουσκάλας.

Τέλος, τα πιο συνηθισμένα σημεία εμφάνισής τους ήταν τα δάχτυλα (50%), η φτέρνα (27%) ενώ άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι οι περισσότερες εμφανίστηκαν στο τέλος του 2ου ετάπ.

Κατά καιρούς εμφανίζονται διάφορες έρευνες για to θέμα που αφορά κυρίως τους δρομείς, αλλά και ενίοτε τον γενικό πληθυσμό. Άλλοι τρόποi που έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στην πρόληψη της εμφάνισής τους είναι η χρήση διπλής κάλτσας, και συγκεκριμένα μίας λεπτότερης μέσα από τη δρομική, υφασμάτινη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
4 βήματα για επιστροφή στο τρέξιμο μετά από έναν τραυματισμό
Ακολούθησε τη σωστή διαδικασία, βήμα-βήμα, για σωστή επάνοδο στις προπονήσεις
Οι δυνάμεις του «κακού»
Είτε πρόκειται για ένα σοβαρό και επίμονο τραυματισμό, είτε για κάποιον άλλο μικρότερο και πιο ασήμαντο ένα είναι ξεκάθαρο. Οι τραυματισμοί είναι ότι πιο ενοχλητικό για κάθε δρομέα και γενικότερα για κάθε αθλητή, καθώς τον αναγκάζει να μείνει στον «πάγκο» για κάποιο χρονικό διάστημα και να αποχωριστεί το αγαπημένο του σπορ. Ας δούμε όμως τους σημαντικότερους παράγοντες και με ποιον τρόπο τους προκαλούν, εμποδίζοντας τη δρομική σας εξέλιξη.
Στην αγκαλιά του Μορφέα
Ο ιατρός Νίκος Μαρκέας μας μαθαίνει πώς να κοιμόμαστε σωστά για γρηγορότερη και καλύτερη ξεκούραση.
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο