Τρέξτε για γερά… κόκκαλα!

Γιατί το τρέξιμο είναι η καλύτερη επιλογή στην «υγεία» των οστών

Share

Μέχρι πρόσφατα πολλοί πίστευαν ότι η γυμναστική με βάρη είναι η καλύτερη επιλογή για να δυναμώσουμε τα οστά μας. Κι όμως, νέες μελέτες δείχνουν πως το τρέξιμο ενισχύει σημαντικά την οστική πυκνότητα αυξάνοντας τη δύναμη αλλά και την αντοχή τους σε όλο το σώμα.

Είναι δεδομένο πως η άσκηση σε συνδυασμό με μία καλή διατροφή είναι ο ιδανικός συνδυασμός για γερά και υγιή οστά. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Μισούρι των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Strength Conditioning, η άσκηση αυξάνει σημαντικά την οστική πυκνότητα. Αυτό όμως που έχει ξεχωριστή σημασία ανάμεσα στα ευρήματα του Pam Hilton, καθηγητή του Τμήματος Διατροφής και Εργοφυσιολογίας του MU College of Human Environmental Sciences και της ομάδας του, είναι ότι το τρέξιμο δείχνει να ασκεί μεγαλύτερη θετική επιρροή στην οστική πυκνότητα από κάθε άλλη μορφή άσκησης, όπως είναι τα βάρη, η ποδηλασία ή η κωπηλασία.

Η «αξία» των κραδασμών

Αν και όλες αυτές οι μορφές άσκησης έχουν θεαματικά αποτελέσματα στη σύσταση του σώματος και στην αύξηση της μυϊκής μάζας, το τρέξιμο αλλά και δραστηριότητες που το περιλαμβάνουν μαζί με άλματα (ποδόσφαιρο, μπάσκετ κ.ά.)  φαίνεται να «δυναμώνουν» τα οστά σε όλο το σώμα. Κάτι τέτοιο οφείλεται στους κραδασμούς και στη δύναμη που αυτοί ασκούν στα οστά. Στο τρέξιμο η δύναμη αυτή ασκείται σε μεγάλη συχνότητα, και ενίοτε και ένταση, αλλά και σε διάφορες κατευθύνσεις με αποτέλεσμα να αυξάνεται η οστική πυκνότητα των οστών στο μεγαλύτερο μέρος τους και σχεδόν σε όλο το σώμα. Μάλιστα, στη συγκεκριμένη έρευνα βρέθηκε ότι οι δρομείς είχαν σημαντικά μεγαλύτερη οστική πυκνότητα στη σπονδυλική στήλη σε σχέση με άλλους συστηματικά ασκούμενους. 

Σύμμαχος και η διατροφή

Φυσικά, σύμμαχος για την καλή κατάσταση των οστών είναι και η διατροφή. Μέσα από απλές καθημερινές συνήθειες, όπως η σωστή επιλογή τροφών σε όλα τα γεύματα και η αποφυγή κάποιων άλλων, είναι πολύ πιθανό να ενισχύσετε την καλή κατάστασή τους. Τροφές που θα πρέπει να περιλαμβάνονται οπωσδήποτε στη διατροφή σας είναι τα γαλακτοκομικά (κυρίως γιαούρτι, τυρί και γάλα χαμηλό σε λιπαρά) που είναι πλούσια σε ασβέστιο, αλλά και τα πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι, το μπρόκολο κ.ά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ. Όσοι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη καλό είναι να έχουν σαν εναλλακτική επιλογή το γάλα σόγιας που μπορεί να τους προσφέρει σημαντικές ποσότητες ασβεστίου. Από την άλλη, η αποφυγή ή έστω η ελάττωση της κατανάλωσης αναψυκτικών ενδείκνυται για την προστασία των οστών καθώς το ανθρακικό φαίνεται να καταστρέφει το ασβέστιο τους.

Για να δείτε θέματα διατροφής ειδικά για δρομείς πατήστε εδώ.

Αμφίδρομη σχέση

Μην ξεχνάμε, πως τα δυνατά κόκκαλα σημαίνουν και δυνατούς μυς κάτι που με τη σειρά του μπορεί να σημαίνει εκτός από καλή υγεία και ποιότητα ζωής, και καλύτερες επιδόσεις! Αυτό που θα πρέπει, ωστόσο, να προσέξουν οι νέοι κυρίως δρομείς είναι να ανεβάζουν μεθοδικά και με προσοχή τον όγκο αλλά και την ένταση της προπόνησής τους καθώς, εκτός από τους μυς και τους τένοντες, και τα οστά απαιτούν κάποιον χρόνο προσαρμογής στην άσκηση. Ο χρόνος αυτός μπορεί να ποικίλλει για έναν νέο δρομέα, σύμφωνα με τους φυσικοθεραπευτές, από τους 6 μήνες ως και τον 1 χρόνο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δρομείς μεγάλων αποστάσεων. Κίνδυνοι και τρόποι αντιμετώπισης
Τρέχετε πολλά χιλιόμετρα την εβδομάδα; Δείτε σε ποια σημεία πρέπει να δώσετε προσοχή
Αποτραβηχτείτε από τα... τραβήγματα!
Τι είναι το μυϊκό τράβηγμα και πώς αντιμετωπίζεται; Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!
Οι δυνάμεις του «κακού»
Είτε πρόκειται για ένα σοβαρό και επίμονο τραυματισμό, είτε για κάποιον άλλο μικρότερο και πιο ασήμαντο ένα είναι ξεκάθαρο. Οι τραυματισμοί είναι ότι πιο ενοχλητικό για κάθε δρομέα και γενικότερα για κάθε αθλητή, καθώς τον αναγκάζει να μείνει στον «πάγκο» για κάποιο χρονικό διάστημα και να αποχωριστεί το αγαπημένο του σπορ. Ας δούμε όμως τους σημαντικότερους παράγοντες και με ποιον τρόπο τους προκαλούν, εμποδίζοντας τη δρομική σας εξέλιξη.
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο