Chocolate dessert

Χαλβάς σιμιγδαλένιος χωρίς ζάχαρη με ινδική καρύδα & πικρή σοκολάτα

FacebookTwitterEmailShare

Το σιμιγδάλι αποτελεί πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, ενώ περιέχει υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και πολλά απαραίτητα συστατικά, όπως σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο.

ΜΕΡΙΔΕΣ: 14 (των 150 γρ.)

ΥΛΙΚΑ:
• 1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
• 1 κούπα σιμιγδάλι χοντρό
• 1 ½ κούπα μέλι
• 1 ½ κούπα καρύδα ινδική τριμμένη
• φλούδα από 1 πορτοκάλι
• φλούδα από 1 λεμόνι
• 100 γρ. σοκολάτα μαύρη χωρίς ζάχαρη
• 80 γρ. γάλα καρύδας
• 2/3 κούπας ηλιέλαιο
• 4 κούπες νερό βραστό
• 1 ξύλο κανέλας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε ανάλογη κατσαρόλα βράζουμε το νερό με την κανέλα, τις φλούδες από εσπεριδοειδή και προσθέτουμε το μέλι μέχρι να διαλυθεί καλά. Σε άλλη μεγάλη κατσαρόλα προσθέτουμε το σιμιγδάλι με το ηλιέλαιο και σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να αποκτήσει λαμπερό καστανό χρώμα (απαιτεί υπομονή). Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε με προσοχή ανακατεύοντας συνεχώς το σιρόπι μελιού. Ξαναβάζουμε στη φωτιά, προσθέτουμε την ινδική καρύδα κι ανακατεύουμε συνεχώς για μερικά λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθεί. Το μείγμα μας είναι έτοιμο, όταν ξεκολλάει από τα τοιχώματα, έχει απορροφηθεί ομοιόμορφα το σιρόπι και οι κόκκοι σιμιγδαλιού έχουν μαλακώσει. Φορμάρουμε το χαλβά κι αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Τέλος, φτιάχνουμε τη σάλτσα σοκολάτας. Σε μικρό σκεύος προσθέτουμε το γάλα καρύδας και το ζεσταίνουμε καλά πριν το σημείο βρασμού. Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη σοκολάτα ψιλοκομμένη. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί και αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Σερβίρουμε ανάλογα.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ:
Η συνταγή αποδίδει στο σύνολό της / ανά μερίδα:
Ενέργεια: 5967 / 426,21 kcal
Πρωτεΐνες: 69,9 / 5 γρ.
Υδατάνθρακες: 783 / 55,92 γρ.
Λίπη: 284 / 20,28 γρ. 

Δημοσίευση στο Runner 104, του Θοδωρή Μήτση, Consultant Chef & Healthy Food Developer, https://www.theodoremitsis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0

Σχόλια

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πικάντικη μακαρονάδα χωρίς γλουτένη, με κυδώνια, ελαιόλαδο και σκόρδο
Μανιταρόπιτα με σπανάκι, νιφάδες βρώμης & αλεύρι αμυγδάλου
Γουακαμόλε με μανιτάρια και αυγό ποσέ σε φρυγανισμένο ψωμί ολικής
Back to Top