Άσκηση με… συνταγή γιατρού

Πολύ κοντά σε σημαντικές εξελίξεις για την υγεία

Share

Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως όλοι έχουμε αρχίσει να βλέπουμε τα οφέλη της άσκησης στην υγεία, στην πρόληψη και, ενίοτε, και στην αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων και ασθενειών. Το γεγονός μάλιστα, πως βρισκόμαστε πολύ κοντά στη συνταγογράφηση και κάλυψη της άσκησης σε αυτές τις περιπτώσεις το επιβεβαιώνει με πανηγυρικό τρόπο.

Πιο συγκεκριμένα, το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) αποδέχθηκε τις προτάσεις του καθηγητή Πειραματικής Φυσιολογίας και πρόεδρου του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας και Άσκησης στην Ιατρική, Μιχάλη Κουτσιλιέρη σχετικά με τη συνταγογράφηση της θεραπευτικής άσκησης στην Ελλάδα.

Στην ουσία αυτό που θα γίνει είναι οι γιατροί να μπορούν να συνταγογραφούν την άσκηση για την αντιμετώπιση ορισμένων παθήσεων με τη βοήθεια πιστοποιημένων φυσικοθεραπευτών ή γυμναστών. Οι επιστήμονες αυτοί με τη σειρά τους, θα οφείλουν να ακολουθούν συγκεκριμένα πρωτόκολλα που απευθύνονται σε κάθε περίπτωση.

Ήδη στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας έχουν αναρτηθεί τα πρωτόκολλα θεραπευτικής άσκησης ως συμπληρωματική θεραπεία που αφορούν στον καρκίνο, στο σακχαρώδη διαβήτη, στο εγκεφαλικό επεισόδιο, στις οστεοαρθρίτιδες, στην υπέρταση, στην παχυσαρκία, στην οστεοπόρωση, στην καρδιακή ανεπάρκεια, στα ανοϊκά σύνδρομα, στα καρδιαγγειακά νοσήματα κ.ά.

Το επόμενο βήμα είναι να υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης της συνταγογράφησης από τον ΕΟΠΥΥ κάτι που θα δώσει τη δυνατότητα σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού να έχει αυτήν την πρόσβαση. Η θεραπευτική άσκηση ήδη συνταγογραφείται σε χώρες του εξωτερικού όπως στην Αγγλία, στη Γερμανία και στις ΗΠΑ με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Δημοσίευση στο Runner 110 στη στήλη Στα Γρήγορα / Υγεία    

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Προστατέψτε το δέρμα σας ακόμα και με συνεφιά
Συμβουλές για δρομείς που θέλουν να μένουν υγιείς
Επιστροφή στην κανονικότητα
5 χρυσές συμβουλές για να γίνουν όλα σωστά!
Άθληση σε καρδιοπαθείς
Μπορούν να γυμνάζονται οι άνθρωποι με προβλήματα στην καρδιά;
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Runner Magazine Our E-shop is up and running...
Μετάβαση στο περιεχόμενο