Η Μέγιστη Πρόσληψη Οξυγόνου ως δείκτης υγείας

Νέα δεδομένα ανάγουν τη VO2max σε ένα χρήσιμο εργαλείο αξιολόγησης της υγείας

Share

Θεωρείται πλέον δεδομένο από την ιατρική κοινότητα πως το χαμηλό επίπεδο φυσικής κατάστασης, και πιο συγκεκριμένα της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας, συνδέεται με υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, διάφορα είδη καρκίνου και γενικότερα, αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Θα μπορούσαν, όμως, οι τιμές των παραμέτρων της καρδιαναπνευστικής αντοχής να συμπεριληφθούν στους δείκτες υγείας; Ας δούμε τα τελευταία δεδομένα. 
Πρόσφατα η Αμερικάνικη Ένωση Καρδιολογίας (American Heart Association) δημοσίευσε μία επίσημη αναφορά που εκπόνησε έπειτα από τη μελέτη επιδημιολογικών και κλινικών ερευνών. H αναφορά αυτή αποτελεί την επίσημη θέση της για τη σημασία της προσθήκης των δεικτών αξιολόγησης της Καρδιαναπνευστικής Λειτουργίας, ανάμεσα στους δείκτες αξιολόγησης της υγείας αλλά και πρόβλεψης σοβαρών νοσημάτων.

Διπλός ρόλος

Σύμφωνα με τη δημοσίευση, λοιπόν, η αξιολόγηση της συγκεκριμένης παραμέτρου θα ωφελήσει τους επαγγελματίες της υγείας να σχηματίζουν καλύτερη και πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την υγεία των ασθενών τους, καθώς και να τους υποδεικνύουν την άσκηση ως μέσο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Απώτερος σκοπός όλων των παραπάνω είναι η πρόληψη, κυρίως, από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, αλλά και άλλες θανατηφόρες ασθένειες. Γίνεται, λοιπόν, κι επίσημα σαφές πως ένας, έως τώρα, «δρομικός» όρος, η Μέγιστη Πρόσληψη Οξυγόνου (ή αλλιώς VO2max) που ουσιαστικά υποδεικνύει τη μέγιστη τιμή του οξυγόνου που μπορεί ο οργανισμός να καταναλώσει κατά τη διάρκεια της άσκησης, μπορεί να μαρτυρήσει και κατά πόσο ένας άνθρωπος είναι υγιής, αλλά και πόσο «ευάλωτος» είναι σε σοβαρές ασθένειες. 

Μέτρηση VO2max με… συνταγογράφηση

Είναι πολύ πιθανό, επομένως να δούμε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τα επόμενα χρόνια να εντάσσει της VO2max, μία παράμετρο που σχετίζεται με την αντοχή, στους δείκτες όπου κάθε άνθρωπος θα πρέπει να ελέγχει συστηματικά, τόσο για να προλαμβάνει δυσάρεστες εξελίξεις που αφορούν στην υγεία του, όσο και για να αξιολογεί το επίπεδό της. Σύμφωνα, μάλιστα με την American Heart Association’s κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε έναν πιο αθλητικό τρόπο ζωής, ενώ δικός τους στόχος είναι να βελτιωθεί τόσο η πρόληψη, όσο και η αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων στις ΗΠΑ μέχρι το 2020.

Για να δείτε θέματα διατροφής ειδικά για δρομείς πατήστε εδώ.

Τα πρώτα «όρια»

Φυσικά, δεν χρειάζεται να είναι κάποιος… πρωταθλητής με κορυφαίες τιμές στη VO2max. Τα πρώτα δείγματα υποδεικνύουν πως οι τιμές της Μέγιστης Πρόσληψης κάτω από τα 18 ml/kg/min αποτελούν ένα πρώτο κατώφλι ανησυχίας, ενώ οι τιμές άνω των 35 ml/kg/min συσχετίζονται με μακροβιότητα. Σίγουρα υπάρχουν αρκετά εμπόδια και δυσκολίες που θα πρέπει να ξεπεραστούν για να λειτουργήσει κάτι τέτοιο, ίσως και στη χώρα μας, ωστόσο, βλέπουμε πως η αερόβια άσκηση είναι το κλειδί για μία καλύτερη, μεγαλύτερη και πιο υγιή ζωή.

Δημοσίευση στο RUNNER 101, στη στήλη «Στα Γρήγορα / Υγεία»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η στρατηγική της αποκατάστασης
Διαχειριστείτε σωστά τόσο προπονητικά όσο και διατροφολογικά τις ημέρες χωρίς προπόνηση
Το τρέξιμο είναι υγεία!
Ούτε ένας ούτε δύο ούτε τρεις αλλά 10 λόγοι για να ξεκινήσετε το τρέξιμο!
Μυαλώ τε και σώματι
Η σκέψη ως παράγοντας επίτευξης των δρομικών στόχων
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο