Αναστολές τέλος – Ώρα για τρέξιμο

Αποβάλετε τις σκέψεις που σας εμποδίζουν να ξεκινήσετε το τρέξιμο

Share

Πολλούς αιώνες πριν, ο Ιπποκράτης υποστήριζε ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να είναι υγιής τρώγοντας μόνο, αν δεν γυμνάζεται. Είναι πλέον κοινό «μυστικό» ότι η άσκηση συμβάλλει τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία. Παρέχει στο άτομο ένα σοβαρό ρυθμιστικό παράγοντα στο άγχος και στις καθημερινές δυσκολίες, καθώς, επίσης, και στην πρόληψη και θεραπεία διάφορων ασθενειών.

Κάποιοι άνθρωποι καταδικάζουν το σώμα τους σε ακινησία, ή έχουν αναστολές και αρνήσεις όταν τους προτείνεται να ξεκινήσουν κάποια φυσική δραστηριότητα. Πολλά ερωτηματικά γεννιούνται σχετικά με τη μορφή, τον τύπο, τη διάρκεια, τη συχνότητα και το είδος της άσκησης, τα οποία πολλές φορές μπερδεύουν και εμποδίζουν κάποιον να ξεκινήσει κάποιο πρόγραμμα. 

Οι παράγοντες

Η λήψη της απόφασης να ασκηθεί ένας άνθρωπος ή να παραμείνει ενεργός σε ένα πρόγραμμα άσκησης δια βίου, εξαρτάται κατά πολύ από τις εμπειρίες του παρελθόντος (αν γενικά ήταν αθλητικός τύπος κατά την παιδική ή εφηβική ηλικία), από τους «σημαντικούς άλλους», (παρέες που μπορεί να παρακινούν για τη συμμετοχή σε κάποια φυσική δραστηριότητα), από τις διαθέσιμες εγκαταστάσεις (κοντινή απόσταση πάρκου ή σταδίου), από τις δεξιότητες που απαιτεί η συγκεκριμένη μορφή άσκησης (την αερόβια ικανότητα όταν μιλάμε για τρέξιμο), από τον διαθέσιμο χρόνο του ή την οικονομική του δυνατότητα. Ωστόσο, το τρέξιμο αποτελεί μία μορφή άσκησης χαμηλού κόστους και εύκολα υλοποιήσιμη σε οποιαδήποτε εγκατάσταση (πάρκο, στάδιο, δρόμο κ.ά.).

Η καταγραφή μιας λίστας οφελών και κόστους που θα επέφερε η συμμετοχή σε προγράμματα τρεξίματος είναι σημαντική τεχνική για να πάρουμε την απόφαση να εμπλακούμε και να παραμείνουμε στο πρόγραμμα.

Έχουμε και λέμε, λοιπόν:
• η καλύτερη φυσική κατάσταση
• η ομορφότερη εικόνα σώματος
• η αυξημένη αυτό-αποτελεσματικότητα
• η βελτίωση της υγείας των οστών
• τα υψηλότερα αισθήματα ευεξίας, αυτοπεποίθησης και καλής διάθεσης 

Από την άλλη μεριά, τα «κόστη» που μπορεί να σκέφτεται κανείς και μπορεί να είναι ο λιγότερος χρόνος για την οικογένειά του/της ή ο λιγότερος χρόνος για ξεκούραση και χαλάρωση, μπορούν να αντισταθμιστούν, αν για παράδειγμα, επιλέξουμε δραστηριότητες και μέρη όπου μπορούν να συνδυάσουν την παρουσία και άλλων μελών από την οικογένεια.

Για να δείτε θέματα διατροφής ειδικά για δρομείς πατήστε εδώ.

Τέλος στις αναστολές

Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται να αρχίσουν το τρέξιμο, αλλά δεν το αποφασίζουν. Έτσι, μπορεί να μείνουν σε αυτή τη σκέψη για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Άλλες πάλι φορές οι νέοι δρομείς έρχονται αντιμέτωποι με αναστολές στο ξεκίνημα της προσπάθειάς τους. Οι παράγοντες που μπορεί να δυσκολέψουν την εμπλοκή τους με την άσκηση είναι:

• oι αμφιβολίες για το αν θα τα καταφέρουν
• οι σκέψεις για το πώς θα τους αντιμετωπίσουν οι άλλοι αν μάθουν ότι ξεκίνησαν τρέξιμο,
• η τάση για αναβολή – να κάνω κάτι αύριο αντί για σήμερα
• η μη γνώση για τα πολλαπλά οφέλη του τρεξίματος αλλά και
• ο φόβος της κόπωσης

Η επιβράβευση, τα θετικά σχόλια, η διαρκής ενημέρωση σχετικά με τα οφέλη και η θετική ανατροφοδότηση βοηθούν στην αυτοπεποίθηση και στην αυτό-αποτελεσματικότητα, ώστε να ξεκινήσει κανείς να τρέχει, αλλά και στην προσκόλληση στο πρόγραμμα.

Η εσωτερική παρακίνηση και η μετατροπή των αρνητικών και δυσλειτουργικών σκέψεων σε θετικές είναι η λύση στο πρόβλημα. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές και σίγουρα θα βοηθηθείτε! 

1. Από τα απλά στα σύνθετα. Ξεκινήστε αργά αλλά σταθερά. Μην περιμένετε από την πρώτη μέρα να επιτύχετε πράγματα που οι άλλοι έχουν κατακτήσει σε πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

2. Μην απογοητεύεστε με το παραμικρό. Το πιάσιμο και η αρχική κόπωση είναι προβλήματα που πολύ γρήγορα θα φύγουν και θα αντικατασταθούν με αυξημένη μυϊκή ικανότητα και αντοχή.

3. Ξεκινήστε το τρέξιμο για την ευχαρίστηση και τη βελτίωση της υγείας σας και στη συνέχεια βάλτε υψηλότερους στόχους. Ο στόχος σας να είναι η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

4. Αντικαταστήστε τις αρνητικές σκέψεις ως εξής:

Είναι δύσκολο για μένα να ξεκινήσω τρέξιμο
Vs
Είναι πρόκληση για μένα να ξεκινήσω τρέξιμο

Αφού δεν το έχω κάνει μέχρι τώρα γιατί να το ξεκινήσω;
Vs
Ποτέ δεν είναι αργά. Τώρα είναι ευκαιρία

Φοβάμαι την αποτυχία και ότι θα τα παρατήσω
Vs
Μπορώ να τα καταφέρω. Το μόνο που χρειάζομαι είναι να θυμάμαι τι κερδίζω από αυτό

Η κούραση είναι κάτι που δεν μου αρέσει στην καθημερινότητά μου
Vs
Η κούραση είναι κάτι που φεύγει, τα οφέλη όμως, μένουν για πολύ καιρό

Δημοσίευση στο Runner 98, της Φρόσως Πατσού, M.Sc. Ψυχολόγου-Αθλητικής Ψυχολόγου, Επιστημονικής Συνεργάτιδας Εθνικής Ομάδας Στίβου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χρήσιμες απαντήσεις για τον κορωνοϊό από το Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ενημερωθείτε για να μην πανικοβάλλεστε και να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα
Runner's Anatomy: Οι τένοντες
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τους κυριότερους τένοντες των δρομέων
Διατροφή και ψυχολογία
Υπάρχουν τροφές που φέρνουν… την ευτυχία;
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο