Ο δρομέας κάνει τα παπούτσια ή τα παπούτσια τον δρομέα;

Μία νέα έρευνα σχετικά με τα δρομικά μοντέλα δίνει ενδιαφέροντα ευρήματα

Share

Μία νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα σε επιστημονικό περιοδικό έρχεται να δώσει μία άλλη διάσταση στη σχέση δρομέα – δρομικού μοντέλου. Σύμφωνα με την έρευνα, την οποία μπορείτε να δείτε εδώ, το πώς ανταποκρίνεται το κάθε μοντέλο εξαρτάται κυρίως από τον κάθε δρομέα ξεχωριστά.

Πιο συγκεκριμένα, όπως σχολιάζει και ο Στέλιος Πετρούτσος, PT MSc, “οι κινητικές και νευρομυϊκές προσαρμογές ενός ατόμου σε αλλαγές στα υποδήματα, επηρεάζονται από μηχανικούς, νευροφυσιολογικούς, ανατομικούς και ακόμη και ψυχολογικούς παράγοντες και επομένως είναι πιθανό να παρατηρούμε διαφορετικά άτομα να χρησιμοποιούν διαφορετικές κινηματικές συμπεριφορές ως προσαρμογή στις ίδιες αλλαγές στα παπούτσια τους (Kersting & Brüggemann, 2006; Nigg κ.ά., 2003).

Κατά συνέπεια, μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι ανεξάρτητα από τον τύπο της τροποποίησης των παπουτσιών (πάνω μέρος ή μεσοσόλα), οι παρατηρούμενες εμβιομηχανικές αποκρίσεις μπορεί να εξαρτώνται μόνο απο τον ίδιο τον δρομέα.”

Η έρευνα χρησιμοποίησε 27 άνδρες ερασιτέχνες δρομείς οι οποίοι έτρεχαν συστηματικά με τέσσερα διαφορετικής φιλοσοφίας μοντέλα (διαφορές στην ελαστικότητα, στην αντικραδασμική ικανότητα και στη στήριξη).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φτιάξτε «αγωνιστικά» πέλματα
Προετοιμάστε και περιποιηθείτε τα πέλματά σας πριν τον αγώνα
Όταν η άθληση γίνεται «ψύχωση»
Βάλτε το κατάλληλο μέτρο και απολαύστε την ενασχόλησή σας με το τρέξιμο και την άσκηση
Η καρδιά των παιδιών
Μορφολογικές και λειτουργικές μεταβολές της καρδιάς νεαρών αθλητών λόγω προπόνησης αντοχής
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Runner Magazine Our E-shop is up and running...
Μετάβαση στο περιεχόμενο