Η υγεία πάνω απ’ όλα

5 μυστικά για να μείνετε μακριά από τραυματισμούς

Share

Κοιμηθείτε αρκετά
Λίγο πολύ το γνωρίζετε, έχετε, όμως, προσπαθήσει ποτέ να το εφαρμόσετε; Ο επαρκής και στις σωστές ώρες ύπνος βοηθά, όχι μόνο την πνευματική οξύτητα, αλλά και τη διαδικασία αποκατάστασης του οργανισμού, μειώνοντας τις πιθανότητες τραυματισμού, ενώ επιπλέον ενισχύει την προσπάθεια για απώλεια βάρους και ανεβάζει την απόδοση. Επτά έως εννέα ώρες το βράδυ είναι καλές, ιδανικά από τις 22:00-23:00 έως τις 7:00-8:00 το πρωί, ενώ εξαιρετικά αποτελέσματα προσφέρει και ο μεσημεριανός ύπνος, αρκεί να μην ξεπερνά τα 60’.

Πίνετε νερό
Η σωστή λήψη υγρών, κυρίως νερού, θα βοηθήσει την ομαλή λειτουργία του οργανισμού κατά τη διάρκεια της προπόνησης και μετά από αυτήν, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Δεν είναι, όμως, μόνο η απόδοση. Η συστηματική λήψη νερού μπορεί να αυξήσει τον μεταβολισμό κατά 24% την επόμενη ώρα (από την κατανάλωσή του), σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα, ενώ βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών από το παχύ έντερο. Επιπλέον, διατηρεί τη σωστή αναλογία των υγρών στα σώμα, αποτρέποντας δυσλειτουργίες που μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμούς.

Βρείτε το αγαπημένο σας
Κι εσείς, όπως όλοι οι δρομείς, έχετε σίγουρα δοκιμάσει αρκετά μοντέλα δρομικών παπουτσιών. Ποιό, όμως, από όλα αυτά, είναι το αγαπημένο σας; Ποιό αισθανθήκατε ότι σας προστάτεψε επαρκώς από τους κραδασμούς και τις ενοχλήσεις, ταίριαξε ιδανικά με το πέλμα σας και σας οδήγησε με ασφάλεια σε κάθε προπόνηση; Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, προσπαθήστε να… καταλήξετε, καθώς το σωστό δρομικό μοντέλο που ταιριάζει στον κάθε δρομέα ξεχωριστά, αποτελεί εγγύηση για πολλά και ασφαλή χιλιόμετρα.

Κάντε αποκατάσταση και τις καλές και τις κακές μέρες
Μία κακή συνήθεια που έχουν πολλοί δρομείς έχει να κάνει με την ελλιπή αποκατάσταση στις προπονήσεις ή στους αγώνες που δεν πήγαν καλά. Λίγο η απογοήτευση, λίγο η διάθεση να αλλάξουν κλίμα, ξεχνούν τις σταθερές τους συνήθειες που σχετίζονται με την αποκατάσταση (αποθεραπεία, διατάσεις, άμεση λήψη γεύματος με υδατάνθρακες και πρωτεΐνες, ενυδάτωση, παγοθεραπεία κλπ.). Πολλές φορές μάλιστα, μετά από τέτοιες καταστάσεις δεν δίνουν και τον απαραίτητο χρόνο για ξεκούραση, μπαίνοντας βιαστικά στην επόμενη προπόνηση. Η ηρεμία και η σωστή διαχείριση κάθε φορά, και όχι μόνο μετά τις επιτυχημένες αγωνιστικές απόπειρες και προπονήσεις, είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα κλειδιά της επιτυχίας!

Δυναμώστε
Αν δεν το κάνετε ήδη, τότε ξεκινήστε! Η συστηματική ενδυνάμωση αποτελεί μυστικό για την προστασία από τραυματισμούς, ενώ βοηθά και τη συνολική απόδοση. Προσπαθήστε τουλάχιστον 1-2 φορές την εβδομάδα να ακολουθείτε ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης για τις μυϊκές ομάδες των κάτω άκρων, τον κορμό (κοιλιακούς, ραχιαίους), το στήθος, την πλάτη και τα χέρια, ώστε να θωρακίσετε το σώμα σας από τραυματισμούς που προκύπτουν, είτε από υπερβολικά φορτία, είτε από μυϊκές αδυναμίες ή ανισορροπίες. Επιλέξτε ασκήσεις με βάρη (ελεύθερα ή με τη βοήθεια οργάνων), λάστιχα ή το βάρος του σώματος και εκτελέστε μικρά φορτία (χαμηλές επιβαρύνσεις) και τουλάχιστον 8-10 ασκήσεις για όλες τις μεγάλες μυϊκές ομάδες συνολικά σε 2-3 σετ με 8-12 επαναλήψεις το καθένα.

Δημοσίευση στο Runner 95, στη στήλη Στα Γρήγορα / Υγεία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ραβδομυόλυση: Μία παρανέργεια της υπερβολής!
Ο Νίκος Μαρκέας μας ενημερώνει για τη ραβδομυόλυση, έναν σπάνιο αλλά επικίνδυνο εχθρό των δρομέων. Στο άρθρο αναλύονται τα αίτια, τα συμπτώματα, μέσα πρόληψης και τρόποι θεραπείας της ραβδομυόλυσης.
Σχολικές… ασθένειες
Η σκολίωση και η σχέση της με την άσκηση
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο