8 λόγοι για να μη σταματώ ποτέ

Συμβουλές και τεχνικές για να μη σας χαλάσει τίποτε την προπόνηση

Share

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι άνθρωποι αναφέρουν ότι η ένταση και οι σκέψεις της ημέρας και της δουλειάς, τους δυσκολεύουν στον ύπνο ή στην προσωπική ζωή ή ακόμη και στις συνήθειες της διατροφής, καθώς λόγω της πίεσης που δέχονται και μεταφέρουν, ξεσπούν σε μεγάλες ποσότητες φαγητού ή γλυκού. Η άσκηση και η φυσική δραστηριότητα είναι σίγουρα λύσεις αποφόρτισης. Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι οι ασκούμενοι, οι οποίοι αναγνωρίζουν ότι είναι αρκετά δύσκολο, τουλάχιστον για τις πρώτες στιγμές τις προπόνησης, να διώξουν τις σκέψεις της ημέρας και να λειτουργήσουν απερίσπαστοι στο πρόγραμμά τους ή ακόμη χειρότερα, κάποιες φορές, να είναι τόσο ανασταλτικές αυτές οι σκέψεις που η διάθεση τους να χαλάει τόσο πολύ, ώστε να μην πηγαίνουν καν για προπόνηση.

Το έντονο στρες αποσυντονίζει τις σκέψεις και δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα που πολλές φορές είναι τόσο δυνατά, ώστε να μας αποπροσανατολίσουν από την ευχαρίστηση της άσκησης. Εάν, λοιπόν, είστε και εσείς από αυτούς που η καθημερινότητα σας καταβάλλει ψυχολογικά και νιώθετε ότι κάποιες φορές εγκαταλείπετε τους στόχους σας, μπορείτε να υιοθετήσετε τα ακόλουθα για τη δύσκολη στιγμή που θα χρειαστεί να αφήσετε τις αρνητικές σκέψεις του γραφείου ή της δουλειάς, και να συνεχίσετε αυτό που αγαπάτε και σας κάνει να νιώθετε όμορφα: το τρέξιμο!

1
Αλλάξτε ρούχα
Τη στιγμή που φοράτε τα ρούχα της προπόνησης σκεφτείτε ότι, όπως αφήνετε τα ρούχα της δουλειάς πίσω, πρέπει να αφήσετε και τις αρνητικές σκέψεις της καθημερινότητας που σας βασάνιζαν μέχρι την τωρινή στιγμή.

2
Σκεφτείτε
Φέρτε στο μυαλό τα οφέλη που θα αποκομίσετε από τη σημερινή μέρα τρεξίματος. Σκεφτείτε την υπέροχη ψυχολογία μετά την άσκηση, την ευφορία που θα νιώθετε, την ευεξία, την αυξημένη πνευματική λειτουργικότητα και τόσα άλλα.

3
Επιβραβευτείτε
Θυμίστε στον εαυτό σας ότι θα τον επιβραβεύσετε μετά την προπόνηση με την αγαπημένη του ταινία ή ακόμη και το αγαπημένο του φαγητό, πάντα στην κατάλληλη ποσότητα, και θα κλείσει η μέρα όμορφα και ικανοποιητικά.

4
Ζητήστε προτροπή
Καλέστε ένα φίλο, συναθλητή ή ακόμη και τον προπονητή σας, και πείτε του ότι δεν έχετε όρεξη να πάτε προπόνηση. Με αυτόν τον τρόπο θα δώσετε την ευκαιρία στον εαυτό σας να ακούσετε μια άλλη γνώμη που πιθανά να σας μεταπείσει.

5
Μίμηση προτύπου
Τη δύσκολη στιγμή που νιώθετε ότι θα εγκαταλείψετε και δεν θα πάτε προπόνηση φέρτε στο μυαλό ένα συναθλητή, ή άλλο αθλητή, τον οποίο πραγματικά θαυμάζετε για το πείσμα και την προσήλωσή του στο τρέξιμο και πάρτε κουράγιο από το παράδειγμά του

6
Υπενθύμιση στόχων
Θυμίστε στον εαυτό σας τον αρχικό στόχο που είχατε θέσει και αντικαταστήστε την αρνητική σκέψη της πίεσης από τη δουλειά και τα προβλήματα με την αρχική υπόσχεση που είχατε δώσει σε εσάς.

7
Δώστε 5’ χρόνο
Αφιερώστε 5 λεπτά και προσπαθήστε να συγκεντρωθείτε στον εαυτό σας. Χαλαρώστε με αναπνοές και διώξτε όλη την ένταση. Φέρτε στο μυαλό μια όμορφη εικόνα προπόνησης και θυμηθείτε όλα τα όμορφα συναισθήματα που νιώθετε.

8
Για κανένα…
Πείτε στον εαυτό σας ότι για κανέναν λόγο δεν πρέπει να κουβαλάτε στις πλάτες την κούραση και τις σκέψεις της ημέρας. Η ώρα του τρεξίματος είναι η δική σας ώρα που την κερδίζετε με κόπο και είναι η ανταμοιβή σας!

Δημοσίευση στο Runner 100, της Φρόσως Πατσού, M.Sc. Ψυχολόγου-Αθλητικής Ψυχολόγου, Επιστημονικής Συνεργάτιδας Εθνικής Ομάδας Στίβου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έρευνα: Χαμηλά τα ποσοστά αιφνίδιων θανάτων από άσκηση στους 65+
Αρκετά ενδιαφέροντα δεδομένα που αξίζει να δείτε
Η υγεία πάνω απ' όλα
5 μυστικά για να μείνετε μακριά από τραυματισμούς
Θες να κερδίσεις 3 χρόνια ζωής; Άρχισε να τρέχεις!
Διαβάστε τα ευεργετικά οφέλη της αγαπημένης σας συνήθειας
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο