Τρέξτε για μυαλό «ξυράφι»

Μία ακόμα έρευνα συνδέει το τρέξιμο με την καλή εγκεφαλική λειτουργία σε μεγαλύτερες ηλικίες

Share

Θελετε να έχετε μυαλό «ξυράφι» μέχρι τα βαθιά γεράματα; Θέλετε να έχετε μνήμη «ελέφαντα» και εγκέφαλο κατά δέκα χρόνια νεότερο; Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι έχουν τον τρόπο: ασκηθείτε!

Σε μία έρευνα που έγινε από νευρολόγους της Ιατρικής σχολής Μίλλερ στο Μαϊάμι, βρέθηκε ότι η μέτρια έως και έντονη άσκηση σε μεγαλύτερες ηλικίες μπορεί να διατηρήσει τον εγκέφαλο έως και δέκα χρόνια νεώτερο σε σχέση με ανθρώπους που δεν γυμνάζονται ή που γυμνάζονται πολύ λίγο.

«Η έρευνά μας έδειξε ότι η μέτρια έως και έντονη άσκηση λειτουργεί προστατευτικά για τις νοητικές λειτουργίες του εγκεφάλου σε ανθρώπους άνω των 65» δήλωσε ο ερευνητής Κλίντον Ράιτ.

Στη μακροχρόνια έρευνα, ο Δρ. Ράιτ με τους συναδέλφους του εξέτασαν 876 συμμετέχοντες και τους ρώτησαν για τα επίπεδα της σωματικής δραστηριότητας τις δύο εβδομάδες πριν την έναρξη της έρευνας.

Στη συνέχεια, επτά χρόνια μετά, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε τεστ μνήμης και νοητικής λειτουργία καθώς και σε μαγνητική ακτινογραφία MRI εγκεφάλου. Πέντε χρόνια αργότερα, οι πέρασαν πάλι από τα ίδια τεστ νοητικής λειτουργίας και μνήμης και σε MRI.  

Σύμφωνα με τον Δρ. Ράιτ, μόνο ένα 10% των ερωτηθέντων δήλωσαν στην αρχή της έρευνας ότι ασκούνταν έντονα, σε αεροβικές δραστηριότητες όπως το τρέξιμο και το κολύμπι. Αυτό το 10% όμως έδειξε τα καλύτερα αποτελέσματα στo τέλος της διαδικασίας, μια και βρέθηκε ότι είχαν κατά δέκα χρόνια νεότερο εγκέφαλο από πλευράς νοητικών λειτουργιών όπως η μνήμη αλλά και η επεξεργασία και ανάλυση της πληροφορίας.

Αντίθετα, οι συμμετέχοντες με χαμηλό επίπεδο σωματικής δραστηριότητας (όπως περπάτημα και γιόγκα) είχαν σημαντικά πεσμένες τις ανώτερες λειτουργίες.

Ενα μέρος της εξήγησης σύμφωνα με τον Δρ Ράιτ οφείλεται στο ότι η έντονη αερόβια άσκηση αυξάνει την ροή του αίματος στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα να διατηρούνται πιο υγιείς οι συνδέσεις μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων.

Ο Δρ. Ράιτ πάντως δεν απέκλεισε ότι ένα μέρος του εντυπωσιακού αποτελέσματος μπορεί να οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες (όπως για παράδειγμα ότι συνήθως οι αθλούμενοι είναι και μη καπνιστές, έχουν καλύτερη διατροφή κτλ.). 

Και τόνισε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι έρευνες καθώς φαίνεται ότι η αερόβια άσκηση είναι ένας σίγουρος και οικονομικός τρόπος βελτίωσης της δημόσιας υγείας.  

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στις 23 Μαρτίου στο περιοδικό Neurology, της Αμερικανικής Εταιρείας Νευρολογίας. 

Δείτε εδώ μία ακόμα έρευνα που σχετίζει το τρέξιμο με την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και εδώ μία έρευνα που συνδέει την αερόβια άσκηση με καλύτερη απόδοση σε γνωστικές και αντιληπτικές λειτουργίες στα παιδιά.

της Νατάσας Γιαννούση – Varney

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Καφές και καφεΐνη
Η επίδραση της καφεΐνης στην απόδοση και στην ενυδάτωση
Το τρέξιμο δίνει χρόνια ζωής!
Ακόμα μία έρευνα έρχεται για να το αποδείξει
Τρέξιμο και τεστοστερόνη
Επηρεάζει η συστηματική προπόνηση τα επίπεδα της ορμόνης στους άνδρες;
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Runner Magazine Our E-shop is up and running...
Μετάβαση στο περιεχόμενο