Εξαιρετικά ενθαρρυντικά ήταν τα αποτελέσματα μίας έρευνας που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell Metabolism το 2015.
Σύμφωνα με την ομάδα των ερευνητών από τη Δανία που την πραγματοποίησε (Line Pedersen, Manja Idorn, Gitte H. Olofsson, Britt Lauenborg, Intawat Nookaew, Rasmus Hvass Hansen, Helle Hjorth Johannesen, Jürgen C. Becker, Katrine S. Pedersen, Christine Dethlefsen, Jens Nielsen, Julie Gehl, Bente K. Pedersen, Per thor Straten, Pernille Hojman) η συστηματική άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, αλλά και της υποτροπής του, στα ποντίκια.
Στη συγκεκριμένη μελέτη, ποντίκια που έφεραν όγκο τοποθετούνταν σε τροχούς κύλισης χωρίς, ωστόσο, να τους «επιβάλλεται» να τρέξουν. Το αποτέλεσμα ήταν ορισμένα από αυτά να τρέχουν από «επιλογή» και άλλα απλά να μένουν αδρανή.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως αυτά που εκτελούσαν τρέξιμο στον τροχό εμφάνισαν μείωση σε ποσοστό πάνω από 60% στην ανάπτυξη του όγκου αλλά και στη συχνότητα εμφάνισης σε πέντε διαφορετικούς τύπoυς καρκινικού όγκου.
Η εργαστηριακή ανάλυση των δεδομένων έδειξε πως τα οφέλη της προπόνησης σχετίζονταν με τη βελτιωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και συγκεκριμένα με την κινητοποίηση της επινεφρίνης και των ΝΚ κυττάρων, των φυσικών κυττάρων – φονέων του οργανισμού, τα οποία μείωναν την ανάπτυξη του καρκινικών κυττάρων.
Ωστόσο, ο ακριβής μηχανισμός που «κρύβεται» πίσω από όλη αυτή τη διαδικασία απαιτεί περαιτέρω έρευνα για να διευκρινιστεί.
Σε κάθε περίπτωση τα δεδομένα αυτά δεν στοιχειοθετούν ότι βρέθηκε η απάντηση για την καταπολέμηση ενός από τα σοβαρότερα προβλήματα υγείας των ημερών μας. Ωστόσο, ανοίγουν δρόμους για εκτενέστερη μελέτη του θέματος ενώ δείχνουν μία ακόμα πιθανή ευεργετική ιδιότητα της συστηματικής άσκησης.