Ο ύπνος τρέφει… τους δρομείς

Ανακαλύψτε τα οφέλη του ύπνου και βελτιώστε την ποιότητα ζωής σας.

Share

Ο ύπνος είναι υγεία. Αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει έρευνα που έγινε στη Μ. Βρετανία και κατάφερε να συσχετίσει την ανεπάρκεια ύπνου με προβλήματα υγείας. Την ίδια στιγμή μία ακόμα έρευνα, στις ΗΠΑ αυτή τη φορά, καταφέρνει να αποδείξει πως η αερόβια άσκηση μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τόσο την ποιότητα όσο και τη διάρκεια του ύπνου. Συμπέρασμα; Το τρέξιμο όχι μόνο βελτιώνει την υγεία μας αλλά προσφέρει και καλύτερη ποιότητα ζωής.

Η έλλειψη ύπνου βλάπτει σοβαρά την υγεία
Για 19 χρόνια μελετούσε μία ομάδα επιστημόνων 10.000 περίπου δημοσίους υπαλλήλους στη Μεγάλη Βρετανία προσπαθώντας να εντοπίσει προβλήματα που σχετίζονται με την έλλειψη ύπνου. Τα αποτελέσματα ήταν κάτι παραπάνω από επιβεβαιωτικά καθώς έδειξαν ότι αυτοί που περιόρισαν τη διάρκεια του ύπνου στις τέσσερις, ή και λιγότερες ώρες, την ημέρα εμφάνιζαν ποσοστό θνησιμότητας 1,7 φορές μεγαλύτερο από αυτούς που κοιμόντουσαν τουλάχιστον επτά. Μάλιστα, η ίδια ομάδα εμφάνιζε διπλάσια ποσοστά θανάτου που οφείλονταν σε καρδιαγγειακά αίτια. Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Φραντσέσκο Καπούτσιο, καθηγητής Καρδιαγγειακής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Όργουϊκ, επεσήμανε πως το 33% των ενήλικων στη Μ. Βρετανία κοιμούνται λιγότερο από πέντε ώρες την ημέρα ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις ΗΠΑ φτάνει το 40%, κάτι που σημαίνει πως η έλλειψη ύπνου είναι ένα θέμα που απασχολεί ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων στις σύγχρονες κοινωνίες.

Το παράδοξο στα αποτελέσματα της έρευνας είναι ότι εκτός από αυτούς που κοιμόντουσαν λίγο, συγκριτικά αυξημένο κίνδυνο να αποβιώσουν είχαν και οι συμμετέχοντες που κοιμόντουσαν πάνω από εννέα ώρες την ημέρα. Οι επιστήμονες όμως δεν μπόρεσαν να συσχετίσουν το υψηλό αυτό ποσοστό με την ύπαρξη καρδιαγγειακών προβλημάτων και θεώρησαν ότι πολλοί από αυτούς που κοιμόντουσαν αρκετά, το έκαναν λόγω της ύπαρξης κάποιου άλλου προβλήματος υγείας (κατάθλιψη, καρκίνος κ.ά.)
Έτσι, ο δρ. Καπούτσιο κατέληξε πως ο άνθρωπος πρέπει να κοιμάται επτά ώρες την ημέρα, ιδανικά τις βραδινές ώρες.
Παρόμοια ευρήματα έχουν δείξει και παλαιότερες έρευνες που μελετούσαν τη διαταραχή του ύπνου και την εργασία σε βάρδιες, καμιά μελέτη όμως δεν είχε καταφέρει να συσχετίσει τη διάρκεια του ύπνου με τη θνησιμότητα.

Γυμναστείτε για να κοιμάστε ήσυχοι
Μία «περίεργη» έρευνα πραγματοποίησαν επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Arizona State των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη που διενεργήθηκε με τη βοήθεια περισσότερων από 2.500 συμμετεχόντων 18 ως 25 ετών, η συστηματική αερόβια άσκηση μέτριας ή και υψηλής έντασης μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου αλλά και την ικανότητα συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές μέτρησαν για μία εβδομάδα τα επίπεδα δραστηριότητας 2.600 ανθρώπων με τη βοήθεια ειδικών συσκευών που αποτυπώνουν τη σωματική δραστηριότητα και στη συνέχεια τους έβαλαν να απαντήσουν ερωτηματολόγια που αφορούσαν τον ύπνο αλλά και τη διαύγειά τους κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αυτό που παρατήρησαν ήταν ότι όσοι εκτελούσαν κάποια προπόνηση αερόβιας μορφής για 150 λεπτά σε μέτρια ένταση ή για 75 λεπτά σε πιο υψηλή ή και το συνδυασμό τους, εμφάνιζαν 65% λιγότερες πιθανότητες να αναφέρουν αίσθηση νύστας και κόπωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας συγκριτικά με αυτούς που γυμνάζονταν λιγότερο ή καθόλου.
Το αντίστοιχο ποσοστό για τα προβλήματα συγκέντρωσης που εμφανίζονται κατά την κόπωση έφτασε το 45% με την ομάδα των ασκουμένων να αποδίδει καλύτερα σε ειδικά τεστ.
Ο επικεφαλής της έρευνας, Μάθιου Π. Μπούμαν, υποστήριξε ότι μπορεί η έρευνα να μην αποδεικνύει άμεσα τα οφέλη της άσκησης στη βελτίωση του ύπνου, κινείται όμως προς αυτή την κατεύθυνση ενώ προτείνει ανεπιφύλακτα σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου να ξεκινήσουν να γυμνάζονται άμεσα, ακόμα και με περπάτημα για περισσότερες από μία φορά την εβδομάδα.

Δημοσίευση στο Runner νο 55.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Διαβάστε τον αιματοκρίτη σας
Όλες οι απαντήσεις που χρειάζεστε για έναν σημαντικό δείκτη του αίματος
Η σωστή ένταση ανάλογα  την ηλικία!
Ο Νίκος Μαρκέας αναλύει τα επιστημονικά δεδομένα για την υπομέγιστη και τη μέγιστη προσπάθεια στις μεγαλύτερες ηλικίες
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο