“Αποκαλύφθηκε” το ποτό των κορυφαίων

Τι πίνουν ο Μπεκέλε, ο Κιπσάνγκ, ο Κιπτσόγκε και οι άλλοι κορυφαίοι κατά τη διάρκεια του αγώνα;

Share

Το ενεργειακό ποτό που ήπιε ο Κενενίσα Μπεκέλε όταν στον Μαραθώνιο του Βερολίνου έκανε 2:03:03, και ο Γουίλσον Κιπσάνγκ στο Τόκιο όταν έκανε 2:03:58 αποκάλυψε η εταιρεία που το δημιούργησε. Αυτό είναι άλλωστε, και το ποτό που καταναλώνουν στο project Sub 2 Hours της ΝΙΚΕ οι τρεις επίδοξοι «καταστροφείς» του φράγματος των 2 ωρών.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την εταιρεία παραγωγής του, το συγκεκριμένο ποτό περιέχει μόλις 5 συστατικά. Η ακριβής αναλογία τους, ωστόσο, δεν είναι ακόμα γνωστή. Ποια είναι αυτά;

Μαλτοδεξτρίνη, φρουκτόζη, πηκτίνη, αλγινικό νάτριο και χλωριούχο νάτριο.

Ουσιαστικά πρόκειται για σκόνη, η οποία αναμειγνύεται με νερό και μετατρέπεται σ’ ένα ρόφημα που είναι εύκολα αποδεκτό από το στομάχι.

Ας δούμε, όμως, ένα – ένα τα συστατικά:

Μαλτοδεξτρίνη: Σύνθετος υδατάνθρακας που προέρχεται κυρίως από το καλαμπόκι.

Φρουκτόζη: Φυσικό σάκχαρο που συναντάται στα φρούτα. Θεωρείται ο πιο γλυκός μονοσακχαρίτης (απλά μορφή υδατάνθρακα).

Πηκτίνη: Πολυσακχαρίτης που εξάγεται από εσπεριδοειδή και χρησιμοποιείται σαν σταθεροποιητής σε χυμούς κ.ά.

Αλγινικό νάτριο: Λευκός κρύσταλλος (σαν τη ζάχαρη) που χρησιμοποιείται σε τρόφιμα και φάρμακα. Χρησιμοποιείται συνήθως σαν σταθεροποιητής και δημιουργεί μια λεπτή ζελατίνη όταν αναμειχθεί με νερό δημιουργώντας ένα είδος τζελ που θωρακίζει το αθλητικό ποτό στο εσωτερικό τους και το κάνει πιο εύπεπτο διευκολύνοντας τη διέλευσή του από το στομάχι στο λεπτό έντερο.

Χλωριούχο νάτριο: Το κοινό αλάτι που χρησιμοποιείται σαν ηλεκτρολύτης

Κάθε δόση του συγκεκριμένου ποτού περιέχει 39γρ. υδατάνθρακα και 0,4γρ. αλατιού, ενώ η εταιρεία συστήνει την κατανάλωση μίας δόσης ανά ώρα, αν και οι έρευνες δείχνουν πως ο οργανισμός μπορεί να απορροφήσει έως και 90γρ. υδατανθράκων/ώρα.

Η εταιρεία υποστηρίζει πως έχει βρει τον τρόπο ώστε το συγκεκριμένο ρόφημα να προσφέρει την απαραίτητη ενέργεια, χωρίς όμως να προκαλεί γαστρεντερικές ενοχλήσεις και κενώσεις στο στομάχι.

Λέτε να είναι αυτό το μυστικό των επιδόσεών τούς;

φωτό: photorun.net

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μπανάνα: ιδιότητες, διατροφική αξία και θερμίδες
Μάθετε τα μυστικά του πιο αγαπημένου δρομικού φρούτου! Πόσες θερμίδες, τι ιδιότητες και ποιές βιταμίνες έχει; Ποιά τα οφέλη της;
Η δρομική ματιά της ετικέτας
Ανάλυση των διατροφικών πληροφοριών που συναντάμε σε τυποποιημένα προϊόντα
Η κακή διατροφή στο εδώλιο
Τα συνήθη διατροφικά λάθη και πως επηρεάζουν την απόδοση
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο