Την αξία της φυσικής δραστηριότητας, και ιδιαίτερα του τρεξίματος, θέλησε να τονίσει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου και με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Φυσικής Δραστηριότητας (6 Απριλίου) φιλοξένησε στην ιστοσελίδα της μία ξεχωριστή ανάρτηση. Πρόκειται για το άρθρο της Kate Carter, δημοσιογράφου και μαραθωνοδρόμου, που μας εξηγεί με το δικό της διασκεδαστικό τρόπο, τα οφέλη του τρεξίματος. Αν δεν τα γνωρίζετε ευκαιρία να τα μάθετε. Ας ξεκινήσουμε το διάβασμα:
Αν θέλεις να βελτιώσεις την υγεία σου – ψυχική και φυσική – τίποτα δεν νικά το τρέξιμο. Ακόμα και ενασχόληση είκοσι λεπτών αξίζει την προσπάθειά σου
Αν δεν γνωρίζεις ακόμα ότι το τρέξιμο είναι καλό για την υγεία σου, τότε δεν πρόσεχες στο μάθημα και, φοβάμαι, ότι θα πρέπει να σε βάλω τιμωρία. Ξεκίνα να γράφεις «το τρέξιμο είναι πραγματικά καλό για μένα» 100 φορές στον πίνακα και τρέξε τέσσερις γύρους στην αυλή.
Το τρέξιμο είναι για κάποιους λόγους… κακό!
Στην πραγματικότητα η λίστα με τα οφέλη του τρεξίματος είναι τόσο μεγάλη που, πραγματικά, είναι πιο εύκολο να σημειώσεις τι δεν βελτιώνει. Σίγουρα δεν βοηθά στην ομορφιά των νυχιών σου, για αρχή. Το τρέξιμο κατά τη διάρκεια του χειμώνα δεν κάνει καλό, επίσης, στα μαλλιά σου, εκτός και αν έχεις ανάγκη από ένα καινούριο, δρομικό, χτένισμα. Και σίγουρα δεν βελτιώνει την ομορφιά σου. Τη μέρα μετά από ένα Long Run, μπορεί να γίνω ακόμα και διπλάσια και αυτό συμβαίνει, σχεδόν, κατά κανόνα. Και αν εξαιρέσεις τις φουσκάλες, ή τα μαυρισμένα νύχια το τρέξιμο είναι ένα δώρο υγείας που συνεχίζει να προσφέρει.
Δίνοντας προσοχή στα βασικά
Είναι ξεκάθαρο ότι το να έχεις καλή φυσική κατάσταση μπορεί να σε βοηθήσει στους βασικούς τομείς όπως η διατήρηση της καλής υγείας της καρδιάς, της πίεσης κ.ά. Το τρέξιμο αναγκάζει το καρδιοαναπνευστικό σου σύστημα να προσαρμοστεί, βοηθώντας τη ροή του αίματος και χαμηλώνοντας την πίεση.
Ποιος θέλει να ζήσει για πάντα!
Ερευνητές ανακάλυψαν ότι το τρέξιμο μειώνει την πιθανότητα θνησιμότητας από καρκίνο κατά 23%, από καρδιακά επεισόδια κατά 30% και προστατεύει από όλες τις αιτίες θνησιμότητας κατά 27%. Και μην σκεφτείς ότι θα πρέπει να κάνεις πολλά για να το πετύχεις, καθώς ακόμα και αν πας για τρέξιμο μία φορά την εβδομάδα ανεξαρτήτως ρυθμού, κάνεις την καρδιά σου να δουλέψει. Αντιθέτως, αν λαμβάνεις «υψηλή δόση» από το φάρμακο «τρέξιμο» δεν είναι απαραίτητο ότι θα αυξήσεις και τις πιθανότητες να νικήσεις τη θνησιμότητα. Άλλωστε, αν ίσχυε κάτι τέτοιο, όλοι οι Ολυμπιονίκες Μαραθωνοδρόμοι θα μπορούσαν να ζήσουν για πάντα.
Γρήγορο και άμεσο
Φυσικά και άλλα αθλήματα μπορούν να σε βοηθήσουν να μείνεις σε φόρμα, αλλά όχι με τρόπο τόσο αποτελεσματικό όσο το τρέξιμο. Αν έχεις μόλις 20 λεπτά την ημέρα να κάνεις κάτι για την καρδιά σου το τρέξιμο είναι ο κινητής. Π.χ. αν έχεις τον ίδιο χρόνο στην κολύμβηση ίσως είναι και αυτός που χρειάζεσαι για να κάνεις μόνο την προετοιμασία σου, δηλαδή, να αλλάξεις και να βάλεις τα γυαλιά σου.
Η ανταμοιβή του εγκεφάλου σου
Σίγουρα υπάρχουν πολλά άλλα δώρα που φέρνει το τρέξιμο. Προσωπικά πιστεύω ότι τα οφέλη για τον εγκέφαλο είναι τα πιο εντυπωσιακά και – με τους όρους του πως ζούμε, δουλεύουμε και περνάμε την κάθε μας μέρα – μπορεί να είναι αυτά με τη μεγαλύτερη επιρροή στην υγεία μας.
Το τρέξιμο είναι καλό για τη μνήμη (ας αγνοήσουμε το γεγονός ότι συνεχώς το ξεχνάω αυτό!) και μπορεί να βοηθήσει να κοιμηθείς καλύτερα. Θα μπορούσε ακόμα, σύμφωνα με μία έρευνα του πανεπιστημίου του Northwestern, να βοηθήσει στη θεραπεία της αϋπνίας. Η έρευνα έχει δείξει ότι ο εγκέφαλος των δρομέων έχει καλύτερη σύνδεση μεταξύ των περιοχών που έχουν σχέση με τον προγραμματισμό, το κέντρο αποφάσεων και την εκτελεστική γνωστική λειτουργία. Αυτό σημαίνει, ότι οι δρομείς είναι πιο έξυπνοι, αν και αυτό είναι κάτι δεν μπορεί να το πει κανείς στους μη δρομείς.
Στην πραγματικότητα, μόλις πρόσφατα ανακαλύφθηκε ότι οι άνθρωποι μπορούν να αναπτύξουν νέα εγκεφαλικά κύτταρα – μια διαδικασία που ονομάζεται νευρογένεση – με την άσκηση να διεγείρει αυτήν τη διαδικασία. Βελτιώνει την προσοχή σου, σε κάνει να συγκεντρώνεσαι καλύτερα και να κάνεις ταυτόχρονα πολλές εργασίες (και ναι, φυσικά μου συμβαίνει και εμένα καθώς γράφω ενώ ταυτόχρονα κάνω κόλπα ζογκλέρ, μαθαίνω Τσέχικα και αδειάζω το πλυντήριο πιάτων!). Στην πραγματικότητα μελέτες σε παιδιά έχουν δείξει ότι τους βοηθά πραγματικά να μάθουν καλύτερα ξένες γλώσσες.
Και όσο υπάρχουν λειτουργίες που κάνουν τον εγκέφαλό σας δραστήριο, υπάρχουν και αυτές που τον κάνουν να σταματά. Ειδικά όταν βαριόμαστε, ή ανησυχούμε ή έχουμε άγχος μπαίνει σε λειτουργία μια σειρά συνδεδεμένων περιοχών του εγκεφάλου μας, δραστηριότητα που συνδέεται συχνά με την κατάθλιψη. Αλλά, όμως, όταν κάνουμε κάτι ενεργό που διώχνει το στρες – μία χαλαρή προπόνηση – τότε αποσυνδέουμε αυτές τις διαδικασίες.
Για να δείτε προπονητικά προγράμματα για όλες τις αποστάσεις πατήστε εδώ.
Ο μύθος των κατεστραμμένων γονάτων
Αν είχα ένα δολάριο κάθε φορά που άκουγα «μα το τρέξιμο δεν είναι κακό για τα γόνατά σου;» τότε μπορεί να μην μπορούσα να συνταξιοδοτηθώ, αλλά σίγουρα να αγοράσω μερικά κορυφαία παπούτσια για τρέξιμο. Φυσικά, εάν έχεις προβλήματα στα γόνατα, τότε οι κραδασμοί από το τρέξιμο στο πεζοδρόμιο δεν θα σε βοηθήσουν. Αλλά για όσους έχουν τα γόνατά τους σε καλή κατάσταση υπάρχουν στοιχεία ότι το τρέξιμο όχι μόνο είναι ουδέτερο, αλλά είναι πραγματικά καλό γι’ αυτούς.
Μια μελέτη που έγινε σε 75.000 δρομείς και, σχεδόν, 15.000 περιπατητές διαπίστωσε ότι οι δρομείς ήταν πολύ λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν αρθρίτιδα από τους δεύτερους – ο κίνδυνος ήταν περίπου μισός. Η έρευνα κατάληξε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι το τρέξιμο αυξάνει τον κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας, συμπεριλαμβανομένων και των μαραθωνοδρόμων.
Με συνταγή γιατρού
Οπότε συμπερασματικά αναφέρω ότι το τρέξιμο είναι καλό για την υγεία σου ακόμα και σε τομείς που δεν είχες σκεφτεί ως τώρα.
Και αν κάποιος μπορούσε να το εγκλωβίσει σε ένα μπουκάλι ή να το φτιάξει σε μορφή χαπιού και να το συνταγογραφήσει, θα ήταν πραγματικά το καλύτερο φάρμακο που εφευρέθηκε ποτέ!
Πηγή: www.worldathletics.org