Φτάστε τα 90!

Η ιδανική «δοσολογία» άσκησης για άνδρες και για γυναίκες που θα σας φτάσει στα 90 έτη!

Share

Μπορεί το προσδόκιμο ζωής να είναι συγκριτικά υψηλό στη χώρα μας, και να αυξάνεται συνεχώς σε παγκόσμιο επίπεδο, ωστόσο, υπάρχουν πάντοτε καταστάσεις, όπως η παχυσαρκία αλλά και η έλλειψη άσκησης που θα μειώνουν τα χρόνια, αλλά και την ποιότητα ζωής για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού. Η απάντηση σε αυτά είναι η συστηματική άσκηση με κάθε τρόπο πού όπως αποδείχθηκε σε μία ακόμα επιστημονική έρευνα, μπορεί να μας βοηθήσει να ζήσουμε περισσότερο, αλλά και καλύτερα.

Στην έρευνα* που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Epidemiology & Community Health οι ερευνητές προσπάθησαν να εντοπίσουν την ιδανική «ποσότητα» άσκησης που θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής και θα δώσει περισσότερα χρόνια, ανάλογα με το φύλο.
Οι Ολλανδοί ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερους από 7.800 ανθρώπους που γεννήθηκαν από το 1916 έως το 1917. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες για 3 χρόνια της ζωής τους, από τα 68 τους έως τα 70, απαντούσαν σε ερωτήσεις που σχετίζονταν με τον τρόπο ζωής τους. Οι ερευνητές μάλιστα συνέχισαν να συλλέγουν δεδομένα μέχρι και τα 90 τους έτη (στα οποία έφτασαν οι 5.479 από τους 7.807).

Για τους άνδρες

Πιο αναλυτικά, για τους άνδρες, όσοι ακολουθούσαν πιο ενεργητικό τρόπο ζωής και εκτελούσαν πάνω από 90 λεπτά φυσικής δραστηριότητας την ημέρα (άσκηση, χειρονακτικές εργασίες κλπ.) εμφάνιζαν ποσοστό περισσότερο από 39% να φτάσουν τα 90 έτη. Μάλιστα, βγήκε και μία ποσοτική σχέση, καθώς για κάθε επιπλέον 30 λεπτά άσκησης το ποσοστό ανέβαινε κατά με 5%. (μέχρι τα 90 λεπτά).

Για τις γυναίκες

Η καθημερινή φυσική δραστηριότητα καθώς και η άσκηση φάνηκε να βοηθά και τις γυναίκες να ζήσουν περισσότερο με τον ιδανικό, όπως φάνηκε από την έρευνα, ημερήσιο χρόνο άσκησης να φτάνει τη μία ώρα την ημέρα το οποίο αύξησε κατά 21% τις πιθανότητες να φτάσουν τα 90.

Ο τρόπος ζωής

Συγκριτικά πάντως και με άλλες έρευνες, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια μίνιμουμ «δοσολογία» άσκησης ή και είδος άσκησης που βελτιώνει τη ζωή και οδηγεί στη μακροζωία. Αυτό που θα πρέπει να κάνουμε, όπως υποδεικνύουν όλο και περισσότερες έρευνες, είναι να ασκούμαστε, αν είναι δυνατόν, καθημερινά εκτελώντας διάφορα είδη άσκησης (αερόβια, ενδυνάμωση, ομαδικά αθλήματα κλπ.), αλλά και να ακολουθούμε καθημερινά μικρές, αλλά αποτελεσματικές συνήθειες (περπάτημα για τις κοντινές αποστάσεις, ανέβασμα από τις σκάλες αντί για χρήση του ασανσέρ κλπ.) οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν ως μικρά «σνακ» άσκησης στον οργανισμό μας που φαίνεται ότι βελτιώνουν την υγεία μας, αλλά και την ποιότητα και το προσδόκιμο της ζωής μας!

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 26η θέση στον κόσμο στο σχετικό πίνακα προσδόκιμου ζωής της έκδοσης «The World Factbook» της CIA με δεδομένα από το 2015. Το ολικό προσδόκιμο ζωής στη χώρα μας είναι 80,5 έτη (77,8 στους άνδρες και 83,2 στις γυναίκες).

* Body size, non-occupational physical activity and the chance of reaching longevity in men and women: findings from the Netherlands Cohort Study

Δημοσίευση στο Runner 111, στη στήλη Στα Γρήγορα / Υγεία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To τρέξιμο είναι... κολλητικό
Μία πρόσφατη έρευνα έδειξε πως όταν τρέχετε επηρεάζετε σημαντικά και τους φίλους σας να τρέξουν
Θέτοντας στόχους
Το σημαντικότερο βήμα για την επιτυχία κάθε δρομέα
Runner's Anatomy: Οι τένοντες
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τους κυριότερους τένοντες των δρομέων
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο