Έρευνα: Ποια είναι η καλύτερη ώρα για τρέξιμο;

Απαντήσεις από μία νέα επιστημονική έρευνα

Share
συνδυαστική προπόνηση - επίτευξη στόχου

Τρέξιμο το πρωί ή το βράδυ; Ένα ερώτημα που απασχολεί πολύ συχνά τους δρομείς και που κι εμείς εδώ έχουμε προσπαθήσει να δώσουμε απαντήσεις.

Μία νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε σε ιατρικό, επιστημονικό περιοδικό από το Πανεπιστήμιο του Leiden δίνει τη δική τους οδηγία στο ερώτημα, απαντώντας βέβαια σε πολύ συγκεκριμένους δείκτες.

Αν και γενικά πρόκειται για ένα θέμα που επιδέχεται πολλής μελέτης κι ανάλυσης, αλλά και της εξέτασης πολλών παραγόντων, η συγκεκριμένη έρευνα ασχολήθηκε, κυρίως, τα επίπεδα της ινσουλίνης και την πρόληψη του Διαβήτη Τύπου 2.

Αυτό που βρήκαν οι ερευνητές είναι ότι η απογευματινή προπόνηση, και μάλιστα στο διάστημα από τις 6 έως τις 12 το βράδυ, φαίνεται να έχει καλύτερα αποτελέσματα στη μείωση της ινσουλινοαντίστασης συγκριτικά με τα πρωϊνά ή τα μεσημεριανά διαστήματα.

Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι όταν τα μυικά κύτταρα, το σωματικό λίπος και το ήπαρ αντιστέκονται ή αγνοούν το σήμα που προσπαθεί να στείλει η ινσουλίνη για να μεταφέρει τη γλυκόζη από την κυκλοφορία του αίματος στα κύτταρα και να χρησιμοποιηθεί ως ενέργεια. Η υψηλή ινσουλινοαντίσταση συνδέεται με υψηλές τιμές σακχάρου στο αίμα, κάτι που σχετίζεται με εμφάνιση διαβήτη και σακχάρου. Η αντίσταση στην ινσουλίνη προκαλείται συνήθως από διάφορους παράγοντες ή συνδυασμό τους, όπως το βάρος, η ηλικία, η γενετική προδιάθεση, το κάπνισμα, η καθιστική ζωή κ.ά.

Η έρευνα

Οι ερευνητές μελέτησαν 955 ανθρώπους που είχαν χωριστεί σε τρία γκρουπ: Το ένα εκτελούσε άσκηση το διάστημα 6 το πρωί με 12 το μεσημέρι, το δεύτερο 12 το μεσημέρι με 6 το απόγευμα, και το τρίτο από τις 6 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως το “βραδινό” γκρουπ εμφάνιζε 18% μικρότερη ινσουλινοαντίσταση, τη στιγμή που τα υπόλοιπα γκρουπ είχαν 25%.

Θα πρέπει να πούμε βέβαια, πως το “δείγμα” τους είχε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, δηλαδή ήταν άνθρωποι με μέσο όρο ηλικίας τα 56 έτη, και σχετικά υψηλό δείκτη μάζας σώματος (>27).

Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές επιμένουν πως η άσκηση είναι ένα σημαντικότατο εργαλείο για την πρόληψη και αντιμετώπιση του διαβήτη Τύπου 2 καθώς και πολλών ακόμα παθήσεων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δρ. Τζέκιλ & Μίστερ Χάιντ
Πρόσληψη οξυγόνου και αθλητική απόδοση
Fish and Greens
Μία απολαυστική λύση αποκατάστασης
Πώς να μη "γονατίσετε" ποτέ
9 τρόποι για να προστατέψετε τα γόνατά σας
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο