Η προπόνηση χρόνια δεν κοιτά

Νέα έρευνα επιβεβαιώνει πως η διαλειμματική προπόνηση βελτιώσει σε κάθε ηλικία

Share

Η προπονησιμότητα, δηλαδή η απόκριση του οργανισμού στα προπονητικά ερεθίσματα δεν φαίνεται να επηρεάζεται από την ηλικία. Αυτό υποστηρίζει μία νέα μελέτη από τη Νορβηγία σε ένα θέμα όπου βέβαια υπάρχουν αρκετές απόψεις.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα των Νορβηγών μελετητών (The Impact of Age on the VO2max Response to High-Intensity Interval Training) η οποία θα δημοσιευθεί στο περιοδικό Medicine and Science in Sports and Exercise οι προσαρμογές στη Μέγιστη Πρόσληψη Οξυγόνου (VO2max) από τη συστηματική διαλειμματική προπόνηση είναι παρόμοιες είτε μιλάμε για έναν 20χρονο είτε για έναν 60χρονο.

Η διαδικασία

Οι ερευνητές χώρισαν 72 άντρες και 22 γυναίκες με αθλητικές συνήθειες τυπικές για την ηλικία τους σε έξι ηλικιακά γκρουπ (20-29, 30-39, 40-49, 50-59, 60-69 και 70+) και στη συνέχεια τους έβαλαν σε ένα πρόγραμμα προπόνησης με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Φυσικά, δεν ήταν δυνατό όλοι οι συμμετέχοντες να έχουν το ίδιο επίπεδο φυσικής κατάστασης όμως οι ερευνητές ακολούθησαν μία σχετική αναλογία με την ηλικία τους.

Οι συμμετέχοντες εκτελούσαν διαλειμματικές προπονήσεις για τρεις φορές την εβδομάδα για ένα διάστημα 8 εβδομάδων με τις εντάσεις να κυμαίνονταν στο 90-95% της Μέγιστης Καρδιακής Συχνότητας. Όσον αφορά το πρόγραμμα, περιελάμβανε τέσσερα 4’ με τρέξιμο ή ποδήλατο στην ένταση που αναφέρθηκε.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως όλα τα ηλικιακά γκρουπ είχαν βελτίωση σε ποσοστό 9-13% της Μέγιστης Πρόσληψης Οξυγόνου, με τη βελτίωση να μη διαφέρει σημαντικά στις διάφορες ηλικιακές κατηγορίες. Μάλιστα, η ηλικιακή κατηγορία με τη μεγαλύτερη βελτίωση (με μικρή διαφορά ωστόσο) ήταν αυτή των 60-69!

Ο μοναδικός παράγοντας που είχε συσχέτιση με τη βελτίωση ήταν το αρχικό επίπεδο φυσικής κατάστασης καθώς σε όλες τις ηλικίες οι λιγότερο προπονημένοι επέδειξαν μεγαλύτερη βελτίωση.

Για μία ακόμα φορά επιβεβαιώθηκε πως η διαλειμματική προπόνηση έχει ευεργετική επίδραση στη βελτίωση των παραμέτρων της απόδοσης ενώ δείχνει πως τελικά δεν έχει ηλικία αφού έχει θετικά αποτελέσματα σε πολύ μεγάλο φάσμα ηλικιών.

του Βασίλη Παπαϊωάννου
Κ.Φ.Α, Προπονητή δρόμων αντοχής & Φυσικής Κατάστασης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ασκήσεις κινητικότητας ή… mobility για δρομείς!
Όλες οι απαντήσεις για έναν μοντέρνο προπονητικό όρο
Προπονητική... επαναφορά!
Επιστρέψτε ομαλά και με προσοχή στα προπονητικά σας… καθήκοντα
Stand, walk, jog or run?
Επιλέξτε τον σωστό τύπο διαλείμματος στην προπόνηση
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο