Ανάλυση: Η Αυθεντική διαδρομή του Μαραθώνιου ανά χιλιόμετρο (Μέρος 2ο)

Η ανάλυση της Αυθεντικής Διαδρομής του Μαραθωνίου της Αθήνας χιλιόμετρο-χιλιόμετρο από τον 7 φορές νικητή και κάτοχο του ρεκόρ διαδρομής, Νίκο Πολιά .

Share

Δείτε το πρώτο μέρος με τα 21 πρώτα χλμ.

22ο χλμ.
Συγχαρητήρια! Περάσατε τη μέση και ήδη μπορείτε να κάνετε μία πρώτη εκτίμηση σχετικά με την τελική σας επίδοση. Και λέμε πρώτη, καθώς πολλά μπορεί να αλλάξουν μέχρι το τέλος προς την θετική ή την αρνητική κατεύθυνση. Αν έχετε περάσει αργά, μην ανησυχήσετε με την προϋπόθεση ότι αισθάνεστε καλά. Το σωστό, ειδικά στην κλασική, είναι να κάνετε αρνητικά περάσματα. Αν πάλι έχετε περάσει γρήγορα, χαλαρώστε λίγο το ρυθμό σας και «σπαταλήστε» μερικά δευτερόλεπτα ρίχνοντας τον ρυθμό για ξεκούραση.

23ο

χλμ.
Η κλίση και σε αυτό το χιλιόμετρο είναι ανηφορική, αν και με μικρότερη κλίση (περίπου 1,5%). Ωστόσο η παρατεταμένη ανηφόρα κουράζει τα πόδια και αδειάζει σταδιακά τις αποθήκες του γλυκογόνου. Ο σταθμός στο 22,5 χλμ. θα σας ανακουφίσει δροσίζοντας σας οπότε φροντίστε να το εκμεταλλευτείτε. Σε κάποια σημεία η διαδρομή είναι επίπεδη οπότε ανακτήστε την αναπνοή σας και προσπαθήστε να τρέχετε όσο πιο ελεύθερα και χαλαρά γίνεται.

24ο χλμ.
Διανύετε το 24ο χλμ. άρα βρίσκεστε στην καρδιά του αγώνα. Αν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι καλές και επικρατεί ζέστη και υγρασία τότε προσπαθήστε να κρατήσετε δυνάμεις, αναθεωρώντας το αρχικό σας πλάνο, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να ρίξετε το ρυθμό σας. Αν όλα βαίνουν καλώς, τότε σφίξτε τα δόντια και συνεχίστε με αποφασιστικότητα την προσπάθεια σας.

25ο χλμ.
Ίσως το δυσκολότερο χιλιόμετρο της διαδρομής που δοκιμάζει την αντοχή σας. Με μέση κλίση 3% θα σας κουράσει αρκετά αλλά δεν θα πρέπει να σας κλονίσει. Σκεφτείτε την προσπάθειά που έχετε καταβάλει στις προπονήσεις σας όλο το προηγούμενο διάστημα και τη στιγμή του τερματισμού. Αυτό θα χαλυβδώσει τη θέλησή σας! Αντικρίζοντας στα δεξιά σας το ALEX PACK έχετε ακόμα μερικά μέτρα μέχρι το τέλος του και τον επόμενο σταθμό τροφοδοσίας με νερό και ενεργειακά ποτά που σας τονώσουν και θα σας δώσουν πολύτιμη ενέργεια. Και εδώ θα υπάρχει για πρώτη φορά σταθμός χρονομέτρησης.

26ο χλμ.
Μπορεί τα πολύ δύσκολα να πέρασαν, αλλά δεν τελείωσαν. Η ανηφόρα συνεχίζεται με μειωμένη μεν αλλά αρκετή κλίση (περίπου 2%) οπότε η προσπάθειά σας δεν πρέπει να σταματήσει. Μην υπερβάλλετε αλλά προσπαθήστε να κρατήσετε τον ρυθμό σας με βάση το πλάνο που έχετε καταστρώσει. Βρίσκεστε ήδη στην Παλλήνη και απομένουν ακόμα 5 χιλιόμετρα μέχρι να ξεκινήσει η κατηφόρα, εκ των οποίων τα δύο είναι σχετικά εύκολα.

27ο χλμ.
Το προτελευταίο δύσκολο χιλιόμετρο έχει ξεκινήσει και σίγουρα θα νιώθετε την κούραση να βαραίνει τα πόδια σας. Σκύψτε λίγο το κορμί σας, ελαττώστε το μήκος του διασκελισμού σας και δώστε ώθηση με τα χέρια σας μέχρι να περάσετε και αυτό το χιλιόμετρο που έχει επίσης 2% μέση κλίση. Τα δύσκολα τελειώνουν.

28ο χλμ.
Βρίσκεστε ήδη στον Γέρακα και το επίπεδο, σχεδόν χιλιόμετρο που ξετυλίγεται μπροστά σας, φαντάζει σαν όαση, μετά από ό,τι προηγήθηκε. Μαζέψτε δυνάμεις, βρείτε την αναπνοή σας, πάρτε νερό να δροσιστείτε και να ρίξετε λίγο στο κεφάλι σας. Τα έχετε καταφέρει θαυμάσια μέχρι εδώ και έχετε πλέον να δώσετε μία τελευταία μάχη μετά την ανηφορίτσα που θα ανεβείτε προς το τέλος του χιλιομέτρου.

29ο χλμ.
Σε λίγα μέτρα θα συναντήσετε δεξιά σας το στάδιο του Γέρακα και λίγο μετά θα περάσετε πάνω από την Αττική Οδό. Σίγουρα το περιβάλλον δεν είναι και το πιο όμορφο για τρέξιμο όμως κοντεύετε να ολοκληρώσετε τα 3/4 της διαδρομής που είναι και τα πλέον δύσκολα, και αυτό είναι το όπλο σας για να φτιάξετε την ψυχολογία σας.

30ο χλμ.
Σε περίπτωση που δεν είδατε την προηγούμενη χιλιομετρική ένδειξη, το Carrefour που θα συναντήσετε δεξιά σας δηλώνει ότι μόλις ξεκινήσατε το 30ο χλμ. το οποίο είναι σχετικά επίπεδο. Στο τέλος του βρίσκεται ο 6ος μεγάλος σταθμός τροφοδοσίας και χρονομέτρησης ενώ βλέπετε ήδη την ανισόπεδη διάβαση του Σταυρού η οποία είναι και το τελευταίο δύσκολο κομμάτι. Στην ουσία ο αγώνας ξεκινά τώρα καθώς στα 12 χιλιόμετρα που απομένουν θα κρίνουν την τελική σας επίδοση.

31ο χλμ.
Το 31ο χλμ. με 3,1% μέση κλίση θα σας φέρει στα όριά σας. Η θέληση και η ψυχική σας δύναμη είναι τα δυνατά σας όπλα απέναντι στη σωματική κούραση και τη μυϊκή εξάντληση. Αρνητικές σκέψεις και κάθε λογής υπαρξιακές ερωτήσεις θα περάσουν από το μυαλό σας, αλλά εσείς μείνετε προσηλωμένοι στο στόχο σας. Βάλτε το κεφάλι κάτω και σηκώστε το στο τέλος της ανηφόρας.

32ο χλμ.
Οι παλιοί έλεγαν αν φτάσεις «ζωντανός» μετά τον Σταυρό της Αγίας Παρασκευής, τότε  θα πας καλά.  Και ισχύει, καθώς ανοίγεται πλέον μπροστά σας «πεδίον δόξης λαμπρό». Σίγουρα θα είστε κουρασμένοι και καταπονημένοι αλλά στα επόμενα 10 χιλιόμετρα, που είναι κατά κύριο λόγο κατηφορικά, έχετε την ευκαιρία και χαμένο χρόνο να κερδίσετε αλλά και να διεκδικήστε ένα νέο ατομικό ρεκόρ. Αν πάλι είστε πρωτάρηδες, έχετε κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τον πρώτο σας τερματισμό. Προσέξτε πολύ στα πρώτα αυτά κατηφορικά μέτρα να μην ανοίξετε απότομα τον ρυθμό σας. Χρησιμοποιήστε τα για να ξεκουράσετε τους μυς σας και δώστε τους λίγο χρόνο να προσαρμοστούν στη νέα καταπόνηση.

33ο χλμ.
Τώρα αισθάνεστε σίγουρα καλύτερα, έχετε τρέξει ήδη ένα κατηφορικό χιλιόμετρο, η ανάσα σας είναι πιο ελεγχόμενη και σε λίγο θα συναντήσετε σταθμό τροφοδοσίας. Μένουν λιγότερο από 10 χλμ. για τη γραμμή του τερματισμού οπότε τώρα έχετε μία καλύτερη εκτίμηση για τον χρόνο σας.

34ο χλμ.
Η σταθερή κατηφόρα βοηθά στο να περνά όλο και πιο γρήγορα το πρώτο χιλιόμετρο ενώ ο στόχος έρχεται όλο και πιο κοντά. Κάντε μία επανεκτίμηση των δυνάμεών σας και όσο μπορείτε αυξήστε το ρυθμό σας. Αν πάλι μοναδικός σας στόχος είναι ο τερματισμός χαρείτε αυτά τα τελευταία χιλιόμετρα.

35ο χλμ.
Τρέχετε ήδη αρκετή ώρα και σίγουρα η κόπωση επηρεάζει τη διάθεση και τη σκέψη σας. Όμως αυτός είναι ο μαραθώνιος! Μία μάχη στην οποία η θέληση και το μυαλό προσπαθούν να κάνουν την υπέρβαση και νικήσουν την κόπωση και την ανθρώπινη αδυναμία. Ένας ακόμα σταθμός τροφοδοσίας θα σας δώσει πολύτιμη ενέργεια και στιγμές δροσιάς ενώ και εδώ θα υπάρχει για πρώτη φορά σταθμός χρονομέτρησης.

36ο χλμ.
Μετά το Νομισματοκοπείο επόμενος σταθμός σας είναι το Πεντάγωνο, λίγο πριν το οποίο βρίσκεται το 36ο χιλιόμετρο. Καθώς εδώ θα έχετε καλύψει τα 6/7 της διαδρομής μπορείτε να ετοιμαστείτε για το τελικό στάδιο της προσπάθειάς σας. Το τελικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από το πόσο πολύ θέλετε και μπορείτε να πιέσετε τον εαυτό σας. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι πάνω από όλα είναι η υγεία και δεν θα πρέπει να πάρετε κανένα ρίσκο.

37ο χλμ.
Περνώντας μπροστά από το Πεντάγωνο, κινούμαστε προς τη διασταύρωση με την οδό Κατεχάκη. Κρατήστε σταθερό το τρέξιμό σας, χαλαρώστε λίγο τα χέρια σας και ρίξτε νερό στο κεφάλι και το λαιμό σας στον σταθμό τροφοδοσίας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ένα σφουγγάρι για να καθαρίσετε λίγο το πρόσωπο σας. Απομένουν μόλις πέντε χιλιόμετρα μέχρι το Παναθηναϊκό στάδιο και πλέον η προσπάθειά σας κορυφώνεται.

38ο χλμ.
Σε λίγα μέτρα θα συναντήσετε την ανισόπεδη διάβαση που οριοθετεί την επίσημη είσοδο της πόλης. Μπαίνοντας σε αυτή χαλαρώστε λίγο στην κατηφόρα, πάρτε μερικές ανάσες, επωφεληθείτε έστω και από την προσωρινή προστασία από τον ήλιο, πάρτε δυνάμεις από τον ρυθμό των κρουστών που όπως και πέρσι θα βρίσκονται εκεί για να σας ενισχύσουν και συνεχίστε την προσπάθειά σας.

39ο χλμ.
Στα αριστερά σας βρίσκεται το πάρκο της Σχολής της Αστυνομίας και δεξιά το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν που σηματοδοτούν την είσοδό σας στην καρδιά της πόλης και το τέλος της Λεωφόρου Μεσογείων. Τα ψηλά κτίρια σας προστατεύουν λίγο από τον ήλιο ενώ το τέλος του χιλιομέτρου σας επιφυλάσσει την τελευταία δοκιμασία στην απότομη, ομολογουμένως, ανηφόρα της οδού Φειδιππίδου. Οπλιστείτε με δύναμη, ο τερματισμός πλησιάζει!

40ο χλμ.
Πρώτα η Αμερικάνικη πρεσβεία και μετά το Μέγαρο Μουσικής. Απολαύστε το τρέξιμο στους κεντρικούς άδειους δρόμους της Αθήνα και το χειροκρότημα από τους θεατές που πλέον αρχίζουν να υπάρχουν και στον μαραθώνιο της Αθήνας. Η μεγάλη στιγμή πλησιάζει. Όπως και να έχει εξελιχθεί ο αγώνας σας μη χάσετε την ευκαιρία να χαρείτε αυτές τις τελευταίες στιγμές του αγώνα, οι οποίες είναι μεν κουραστικές αλλά αποτελούν και την πεμπτουσία του μαραθωνίου.

41ο χλμ.
Έχετε ήδη μπει στην Λεωφόρο Βασ. Σοφίας και αντικρίζετε από μακριά την αψίδα προσφοράς της WIND. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι με τη συμμετοχή σας ενισχύετε την ΕΛΕΠΑΠ και τη ΦΛΟΓΑ, αφού η WIND προσφέρει χρήματα για κάθε δρομέα που θα περάσει από εκεί. Λίγο μετά συναντάτε το πολεμικό μουσείο που βρίσκεται το τέλος του προτελευταίου χιλιομέτρου και μετά από λίγα μέτρα ξεκινά το πλέον απολαυστικό χιλιόμετρο της διαδρομής.

42ο χλμ.
Ηρώδου του Αττικού. Ο δρόμος της δόξας για τους Μαραθωνοδρόμους του Κλασικού Μαραθώνιου της Αθήνας. Στο τέλος του θα εμφανισθεί το πανέμορφο και κατάμεστο, όπως αναμένεται, Παναθηναϊκό Στάδιο και εσείς θα μπείτε μέσα νικητής και καταχειροκροτούμενος. Η στιγμή που περιμένατε όλους αυτούς τους μήνες έφτασε. Αν δεν κυνηγάτε και το τελευταίο δευτερόλεπτο χαλαρώστε λίγο τον ρυθμό σας και παρατείνετε λίγο τις όμορφες αυτές στιγμές. Νιώστε τη χαρά του τερματισμού και τη μοναδική ικανοποίηση που προσφέρει. Σας αξίζει!

Kαλή επιτυχία σε όλους!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα πάντα για τη διαλειμματική προπόνηση
Όλα όσα θέλεις να ξέρεις για τη διαλειμματική προπόνηση (ή αλλιώς interval training) και το τρέξιμο είτε είσαι νέος και επίδοξος δρομέας, είτε είσαι από τους “παλιούς”
Προπονηθείτε σωστά
Κάντε το τρέξιμο σας πιο αποτελεσματικό και ασφαλές ακολουθώντας τις 10 “χρυσές” συμβουλές μας για σωστή προπόνηση.
Ανεβάστε θερμοκρασία
Η καλή προπόνηση ξεκινά από την προθέρμανση
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Runner Magazine Our E-shop is up and running...
Μετάβαση στο περιεχόμενο